Το πρώτο υβριδικό IX που θα κινείται με... αέρα


ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΓΚΡΟΥΠ PSA 

Με αέρα στη... μηχανή του θα κινείται το νέο υβριδικό αυτοκίνητο της Peugeot-Citroen (γκρουπ PSA), το οποίο η εταιρεία σχεδιάζει να βγάλει στην αγορά τον επόμενο χρόνο.


Επειτα από δύο χρόνια ερευνών από 100 επιστήμονες και μηχανικούς που εργάστηκαν σε συνθήκες πλήρους μυστικότητας στο κέντρο έρευνας κι ανάπτυξης της Peugeot στο Βελιζί, έξω από το Παρίσι, ανέπτυξαν την τεχνολογία Hybrid Air που εφαρμόζεται στο νέο αυτοκίνητο.

Το αυτοκίνητο που βασίζεται στο μοντέλο 208 της Peugeot διαθέτει μία δεξαμενή με πεπιεσμένο αέριο - άζωτο το οποίο, όταν εκτονώνεται από τη δεξαμενή, θα θέτει σε λειτουργία ένα υδραυλικό σύστημα που, με τη σειρά του, θα περιστρέφει τους τροχούς.

Το άζωτο θα καταλήγει τότε σε ένα δεύτερο δοχείο στο αυτοκίνητο, όπου θα επανασυμπιέζεται αξιοποιώντας κυρίως την ενέργεια από το φρενάρισμα ή, όταν αυτή δεν είναι αρκετή, θέτοντας σε λειτουργία τον ντιζελοκινητήρα.

Ετσι, θα καταλήγει ξανά στην αρχική δεξαμενή του, έτοιμο να κινήσει πάλι το αυτοκίνητο. Τα σημερινά υβριδικά μοντέλα χρησιμοποιούν την ενέργεια από το φρενάρισμα για να φορτίσουν μπαταρίες, οι οποίες κινούν το όχημα μέσω ενός ηλεκτροκινητήρα.

Με την τεχνολογία, ωστόσο, Hybrid Air, οι μπαταρίες και ο ηλεκτροκινητήρας έχουν αντικατασταθεί από έναν μηχανισμό συμπίεσης-αποσυμπίεσης αζώτου, που κάνει την ίδια δουλειά, προσφέροντας όμως περισσότερα πλεονεκτήματα.

Για παράδειγμα, ο μηχανισμός αυτός θα καταλαμβάνει λιγότερο χώρο, ενώ είναι φθηνότερος και ελαφρύτερος από τον εξοπλισμό των σημερινών εξοπλισμών, με αντίστοιχο όφελος στο κόστος και το βάρος του αυτοκινήτου. Επίσης υπόσχεται απόλυτη ασφάλεια, καθώς το άζωτο είναι αδρανές (άφλεκτο) αέριο, και ευκολία στη συντήρηση, αφού το μόνο που θα χρειάζεται είναι να ελέγχεται τακτικά μήπως για κάποιο λόγο υπάρχει διαρροή αζώτου.

Σημαντικό είναι όμως και ότι η απόδοσή του δεν θα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, σε αντίθεση με τις μπαταρίες των σημερινών υβριδικών, οι οποίες γι' αυτόν τον λόγο χρειάζονται αντικατάσταση το αργότερο ανά δεκαετία.

Στην εμπορική του εκδοχή, ένα τέτοιο μοντέλο θα διαθέτει τρεις τρόπους λειτουργίας - αποκλειστικά με αέρα, μόνο με ντίζελ ή με τον συνδυασμό των δύο τρόπων κίνησης.Σύμφωνα με την αυτοκινητοβιομηχανία, η συμπίεση-αποσυμπίεση του αζώτου θα μπορεί να καλύψει το 60-80% του χρόνου κίνησης ενός Hybrid Air οχήματος στην πόλη, όταν η ταχύτητά του δεν ξεπερνά τα 70 χλμ./ώρα.

Ειδικά για τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη, οι δοκιμές της Peugeot-Citroen δείχνουν ότι η εξοικονόμηση καυσίμων θα αγγίζει το 45% συγκριτικά με ένα συμβατικό ΙΧ ίδιου μεγέθους και βάρους, με παράλληλη αύξηση της αυτονομίας κατά 90%.

Σε «μεικτές» οδηγικές συνθήκες, η τεχνολογία θα περιορίζει την κατανάλωση καυσίμου στα 2,9 l/100 km και τις εκπομπές ρύπων στα 69 γραμμάρια CO2 ανά διανυόμενο χιλιόμετρο. Οσο για την τιμή του υπολογίζεται στις 20 χιλιάδες ευρώ.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
 ethnos.gr

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ