Έφηβοι crackers μπήκαν στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.


Νεαροί πρώην crackers συνεισφέρουν στο έργο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Πώς κατέληξαν να συνεργάζονται με την αστυνομία

Από "αντίπαλο δέος" και στόχος, δύο πρώην crackers έγιναν hackers της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στην πάταξη κάθε μορφής διαδικτυακού εγκλήματος.




"Θέλουμε τέτοια παιδιά. Μας ενδιαφέρει να μάθουμε πώς σκέπτονται και κινούνται στο διαδίκτυο. Βοηθούν τις έρευνες για την επίτευξη ενός καλού σκοπού.

Είναι καλό να έχεις το μυαλό ενός πρώην "παράνομου" στη φαρέτρα σου. Το ίδιο άλλωστε δεν κάνουν μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις του εξωτερικού  για να προστατευτούν, γιατί να μην το κάνουμε και εμείς;" δηλώνουν στον Ελεύθερο Τύπο αξιωματικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Οι δύο νεαροί, 19 και 16 χρόνων, είχαν κατηγορηθεί στο πρόσφατο παρελθόν σε ξεχωριστές υποθέσεις cracking. Σε βάρος τους είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και παρουσία τους δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.

Η ανακρίτρια προέβη σε μια πρωτοποριακή πρόταση προς τους δύο κατηγορούμενους. "Θέλετε αντί να δίνετε το παρών στο αστυνομικό τμήμα, να το κάνετε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος;" φέρεται να τους ρώτησε.

Οι πληροφορίες θέλουν τους νεαρούς να ενθουσιάστηκαν με την ιδέα και δήλωσαν πρόθυμοι να το κάνουν.

Έτσι, εδώ και αρκετό καιρό, προσφέρουν ως μία μορφή "επανένταξης" στη νόμιμη διαδικτυακή έρευνα και αναζήτηση των "κακών" του ίντερνετ τις πολυποίκιλες δυνατότητές τους στους αξιωματικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Συνεργάζονται με τους αστυνομικούς σε ένα οριοθετημένο πλαίσιο με στόχο τη διεύρυνση του γνωστικού αντικειμένου και των δύο πλευρών σχετικά με την ασφάλεια της πληροφορικής της αλληλοενημέρωσης για τα όσα συντελούνται στον κυβερνοχώρο, την πρόοδο της σχετικής τεχνολογίας και τις μεθοδολογίας των κακών.

"Ένας ευφυής νέος τέτοιου επιπέδου μπορεί να παραστράτησε, αλλά δεν έχει θέση στο περιβάλλον της φυλακής. Χρειάζεται άλλη ευκαιρία αξιοποίησης της γνώσης του σε ένα άλλο δημιουργικό περιβάλλον" αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κάτι που φαίνεται ότι έχει γίνει αντιληπτό από τους ίδιους και τις δικαστικές αρχές.

Αστυνομικές πηγές υποστηρίζουν ότι με τέτοιες "συνεργασίες" διαμορφώνεται ο διαχωρισμός του ηλεκτρονικού ποινικού εγκλήματος, που έχει ως σκοπό παράνομο πλουτισμό και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος από άλλες ξεκάθαρες περιπτώσεις που δεν έχουν ουσιαστικά ποινική διάσταση αλλά προκύπτουν από ερευνητική περιέργεια, όπως φαίνεται να είναι στην περίπτωση των δημιουργών του κακόβουλου λογισμικού PEPE ή Lecpetex.

πηγη  news247.gr Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
madata.gr - Πόπη Π

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης