ΠΗΓΕΣ: "Πλατεία Βασιλείου Καπερώνη"


-Επιβαλλόμενη τιμή στον επί 20 συνεχή χρόνια Πρόεδρο της Κοινότητας Πηγών Βασίλειο Καπερώνη και επίσης άλλα 20 χρόνια, ως μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου

Ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας, θέλοντας να τιμήσει τον αείμνηστο Πρόεδρο της Κοινότητας Πηγών, Καπερώνη Βασίλειο, για την προσφορά και το έργο του στα κοινά,με την υπ αρ. 216/2013-27/12/2013 απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, έδωσε το όνομά του στην Κεντρική Πλατεία των Πηγών ως ΄΄ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΠΕΡΩΝΗ΄΄ενώ πρόσφατα, τοποθετήθηκαν και οι σχετικές πινακίδες. 


Έτσι,με την τήρηση της νομοθεσίας, που προβλέπεται για τις περιπτώσεις αυτές, ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ονοματοδοσίας..

H τιμητική προς το πρόσωπό του απόφαση πάρθηκε μετά την ομόφωνη πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου Πηγών, ομόφωνη εισήγηση του δημοτικού συμβουλίουτου δήμου Γ. Καραϊσκάκη
και για την οποία απεφάσισε επίσης ομοφώνως η Επιτροπή ονοματοδοσιών της Περιφέρειας.


Η απόφαση αυτή, τιμά εν πρώτοις τα μέλη του συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Πηγών, την Δημοτική Ενότητα Τετραφυλλίας , τον δήμαρχο και ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Γ. Καραϊσκάκη καθώς και την Επιτροπή ονοματοδοσιών της Περιφέρειας,αφού με περισσή αντικειμενικότητα, κριτική και ευθύτητα, αξιολόγησαν την πρόσφορα και το έργο του και προέβησαν στην τιμητική αυτή πράξη

Επίσης, αντικατοπτρίζει τα καθολικά αισθήματα όχι μόνο των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Πηγών αλλά και όλων όσων γνώρισαν από κοντά αυτόν τον πράγματι σπάνιο και ξεχωριστό Άνθρωπο. Είναι η δικαίωση και η επιβράβευση της μεγάλης προσφοράς του προς το χωριό μας, προς όλη την περιοχή των Ραδοβιζίων, αλλά και πέρα από αυτή, αφήνοντας πίσω του ένα ανεξίτηλο αποτύπωμά του στον τόπο μας.

Έτσι αναγνωρίζεται η 40ετής προσφορά του στα κοινά [εκ των οποίων20 χρόνια ως πρόεδρος] αλλά και η 9ετής υπό τα όπλα,προς την πατρίδα.16χρονος ακόμη, βρέθηκε εθελοντής στο Αλβανικό μέτωπο του ΄40 –συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση 1941-44 κατά την Γερμανική κατοχή.19χρονος συνελήφθη το 1943 από τους Γερμανούς ως αντάρτης και δραπέτευσε. Μετέπειτα,ως κληρωτός υπηρέτησε στον Εθνικό Στρατό από το 1945,μέχρι την λήξη του αδελφοκτόνου εμφυλίου πολέμου το 1949.Η «Πατρίς ευγνωμονούσα» του απένειμε επτά μετάλλια εξαίρετων πράξεων για τις προσφερθείσες προς αυτή πολύτιμες υπηρεσίες.

Του απενεμήθη ο τίτλος του Επίτιμου Προέδρου της Κοινότητας Πηγών από το 1994 ,ενώ είχε τιμηθεί εν ζωή και από την Αδελφότητα Πηγιωτών με τιμητική πλακέτα, για την πολύπλευρη και μεγάλη προσφορά του στα κοινά.

Στο πρόσωπό του εξ άλλου, τιμούνται και όλοι όσοι τον βοήθησαν-συγχωριανοί συμπατριώτες και φίλοι- ζώντες και μη- σε κάθε προσπάθειά του για το καλό του τόπου μας.Γιατί χωρίς την βοήθειά τους, τίποτε δεν θα μπορούσε να είχε πετύχει.Το έργο που άφησε πίσω του είναι μεν αποτέλεσμα της ιδιαίτερης ικανότητας του, αλλά και μιας ομαδικής προσφοράς των χωριανών μας τις δύσκολες εκείνες εποχές.


Αρκεί μια ματιά σε μια παλαιά φωτογραφία…… .παπάς ,δάσκαλος, πρόεδρος και χωριανοί,επί το έργον. Έτσι η ξεχωριστή αυτή τιμή δίνει και το στίγμα του χρονικού ορίζοντα που με την βοήθειά τους συντελέστηκε αυτή η κοσμογονική αλλαγή στο χωριό μας και που όμοια- κατά γενική ομολογία-δεν γνώρισε ποτέ. Ήταν ο άνθρωπος που έβαλε το κοινό συμφέρον πάνω από το ατομικό.... Γιατί οικογένεια του, ήταν όλο το χωριό.


Όλοι όσοι γνώρισαν τον Πρόεδρο –όπως τον αποκαλούσαν-έχουν να πουν και από έναν καλό λόγο για τα έργα και τις ημέρες του. Ας γίνει φωτεινό παράδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς και οδηγός τιμιότητας σε μας τους νεότερους και ας αντλήσουμε διδάγματα ήθους, ακεραιότητας ειλικρίνειας και αποτελεσματικότητας ενός ξεχωριστού ανθρώπου που παρέλαβε ένα ξεχασμένο και φτωχό χωριό της δεκαετίας του ΄70 και το μεταμόρφωσε σε σύγχρονο και όμορφο χωριό με όλες τις βασικές υποδομές του.

Ως πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας, αλλά και ως τέκνο του, συγχαίρω όλους τους συντελεστές της οφειλόμενης- εν πολλοίς- τιμητικής πράξης που του επιφύλαξαν, οκτώ χρόνια μετά τον θάνατό του.

Θα ήθελα δε ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στο αείμνηστο Πρόεδρο και πατέρα μου,να κλείσω την παρούσα με ένα απόσπασμα από τον πρόλογο του «Επιτάφιου λόγου»του Περικλέους, που και κατά την σημερινή εποχή,πρέπει να αποτελεί για όλους μας Αξιακό Οδηγό και παρακαταθήκη που επιβάλει: ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ.

- Περικλέους Επιτάφιος Λόγος. 436 π.Χ Κεφ. 36 «Άρξομαι δε από των προγόνων πρώτον……… Θα μιλήσω πρώτα για τους προγόνους μας. 

Γιατί είναι δίκαιο, αλλά συγχρόνως και πρέπον, σε μια τέτοια περίσταση, όπως η σημερινή, να τους απονέμεται η τιμή αυτή να μνημονεύονται πρώτοι. Γιατί την χώρα αυτή, οι ίδιοι πάντα κατοικούντες από γενεά σε γενεά μέχρι των ημερών μας, χάρις στην ανδρεία τους μας την παρέδωσαν ελεύθερη. Και εκείνοι λοιπόν είναι άξιοι επαίνου αλλά ακόμη περισσότερο οι πατέρες μας. Γιατί, μαζί με όσα κληρονόμησαν, αφού απέκτησαν όση εξουσία έχουμε με πολλούς κόπους, την κληροδότησαν σε μας τους σημερινούς.

Τους περισσότερους τομείς εμείς οι ίδιοι που είμαστε συγκεντρωμένοι εδώ, οι οποίοι βρισκόμαστε ακόμη σε αυτήν ακριβώς την ηλικία μας, αυξήσαμε και προετοιμάσαμε την πόλη μας με όλα τα πράγματα, ώστε και για πόλεμο και για ειρήνη να είναι αυταρκέστατη. 

Από όλα δε αυτά εγώ, όσα αναφέρονται σε πολεμικά κατορθώματα με τα οποία έγινε η κάθε μια κατάκτηση, ή αφορούν τον τρόπο, με τον οποίο αποκρούσαμε πρόθυμα, είτε εμείς είτε οι πρόγονοί μας, κάποιον βάρβαρο ή Έλληνα επιτιθέμενο εχθρό, θα τα παραλείψω, γιατί δεν επιθυμώ να απεραντολογώ ενώπιον ανθρώπων, οι οποίοι τα γνωρίζουν…....



ΧΡΗΣΤΟΣ Β. ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ

Σημ "ΑΕΤΟΥ": Αύριο θα δημοσιεύσουμε ένα αφιέρωμα στη μνήμη του Βασιλείου Καπερώνη 

Σχόλια

  1. Να μία πράξη επαινετή από εκείνες που λείπουν τα τελευταία χρόνια. Ο μπαρμπα-Βασίλης ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος. Αγωνιστής, ανδρείος, καλόψυχος, συμπαραστάτης σε όποιον είχε ανάγκη. Αν κάποιος προσπαθούσε να τον κοροϊδέψει, έριχνε κεραυνούς. Συγχαίρω τους ανθρώπους του Δήμου που πήραν αυτή την απόφαση. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΑΛΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ