Αναγκαίες οι εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης των επιχειρήσεων


Οι προτάσεις του ΚΕΠΕ 

Επτά προτάσεις εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα κατέθεσε χθες το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
 

Σύμφωνα με έκθεση του ΚΕΠΕ οι νέες υψηλότερες απαιτήσεις που αναμένονται για τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών για το χρονικό διάστημα 2014-2019 θα επηρεάσουν την πιστωτική τους επέκταση και ως εκ τούτου απαιτείται η εύρεση εναλλακτικής χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών υιοθετώντας προτάσεις που κατά καιρούς έχουν καταθέσει στο δημόσιο διάλογο και άλλοι φορείς εστιάζει σε επτά εναλλακτικές ώστε να στηριχθεί χρηματοδοτικά, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, η πραγματική οικονομία (ειδικά οι επιχειρήσεις). Συγκεκριμένα πρότεινε:

1. Δανεισμό των επιχειρήσεων από τις αγορές εταιρικών ομολόγων. Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ η αναθεώρηση του νομικού πλαισίου που διέπει τα ομολογιακά δάνεια στην Ελλάδα θα μπορούσε να δώσει ώθηση στη δημιουργία μιας εγχώριας αγοράς εταιρικών ομολόγων για μικρότερες εταιρείες με περιορισμένη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

2. Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών. Καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα ενισχύεται, το ΚΕΠΕ επισημαίνει πως ειδικά οι μεγάλες εγχώριες εταιρείες θα αποκτούν μεγαλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για χρηματοδότηση.

3. Απορρόφηση πόρων από τα διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ. Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ την περίοδο 2000-2008, οι ελληνικές επιχειρήσεις απορρόφησαν πόρους της τάξεως του 1,6% του ΑΕΠ ετησίως για χρηματοδότηση επενδύσεων. Για το 2013, οι πόροι από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ υπολογίζονται σε 4,2 δισ. ευρώ (2,3% του ΑΕΠ).

4. Πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ μέχρι το τέλος του 2014, η ΕΤΕπ προβλέπεται να συγχρηματοδοτήσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις με δάνεια ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εμπορικών τραπεζών μέσα στο 2014 υπολογίζεται ότι θα δοθούν περί τα 805 εκατ. ευρώ.

5. Την δημιουργία ενός ταμείου βοήθειας για νέους επιχειρηματίες (Microfinance Loan Fund).Ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας (Action Plan for Jobs, 2012) το ΚΕΠΕ αναφέρει πως η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει στην δημιουργία ενός ταμείου που σκοπό θα είχε να βοηθήσει χρηματοοικονομικά τις μικρές νέες επιχειρήσεις (start-ups) οι οποίες απασχολούν μέχρι 10 άτομα. Το εν λόγω ταμείο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

6. Το ΚΕΠΕ προτείνει την δυναμική λειτουργία του θεσμού των «Επιχειρηματικών αγγέλων» (Business Angels). O θεσμός των «Επιχειρηματικών Αγγέλων» αφορά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που είτε είναι στην φάση της σύστασης (pre-seed) είτε έχουν μόλις ξεκινήσει την λειτουργία τους (seed). Οι Επιχειρηματικοί Άγγελοι είναι πρόσωπα ή/και θεσμικοί φορείς (π.χ. ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, αλλά και επενδυτές από τον χώρο της ναυτιλίας, Έλληνες της ομογένειας, και μεμονωμένοι ιδιώτες επενδυτές) που πληρούν συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια και είναι πρόθυμοι να παρέχουν γνώση και χρήμα στην δημιουργία ενός νέου επενδυτικού δικτύου. Επιπροσθέτως μπορούν να ομαδοποιηθούν με βάση το επενδυτικό τους ενδιαφέρον.

7. Την δυναμική «Ανασυγκρότηση» των υπαρχουσών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ η λογική της «Ανασυγκρότησης» των υπαρχουσών επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία ξεκινά από την επιθυμία να επιτευχθεί η συνέχιση της λειτουργίας κάποιων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που βρίσκονται σε ένα οριακό σημείο, μέσω της χρηματοδοτικής ενίσχυσης των ιδίων κεφαλαίων τους, της αναδιάρθρωσης του χρέους τους αλλά και της αλλαγής της ηγεσίας τους (management). Η υλοποίηση του συγκεκριμένου θεσμού θα μπορούσε να προχωρήσει με την εκταμίευση ενός σημαντικού ποσού από το ΕΣΠΑ και την προσθήκη κάποιων επιπλέον κεφαλαίων από το Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) υπό μορφή μόχλευσης (στον βαθμό που αυτό είναι οικονομικά εφικτό). 
 
newsbeast.gr
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης