Πως θα πιάσουν τον Σήφη τον κροκόδειλο;


Με ζωντανά δολώματα θα επιχειρήσουν οι ειδικοί να προσελκύσουν τον κροκόδειλο της λίμνης του Φράγματος Ποταμών

Η προσπάθεια «σύλληψης» του επικίνδυνου ερπετού θα ξεκινήσει αύριο με τη συμμετοχή επιστημόνων και εθελοντών, ενώ στην Κρήτη καταφθάνει κι ένας Αυστριακός ερπετολόγος, με εμπειρία σε αντίστοιχες επιχειρήσεις. (βίντεο)


Η εμφάνιση του κροκόδειλου έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον ξένων ΜΜΕ, όπως της βρετανικής εφημερίδας «Independent», η οποία μάλιστα έστειλε στην περιοχή μη επανδρωμένο ελικοπτεράκι (drone) με ενσωματωμένη κάμερα για να πάρει πλάνα του.

Ο «Σήφης» καταγράφηκε και χθες να κάνει τις βόλτες του στα νερά της λίμνης, όμως η αντίστροφη μέτρηση για την απομάκρυνσή του έχει ξεκινήσει. Αύριο ειδικοί θα μεταβούν στα σημεία όπου «συχνάζει» ο κροκόδειλος και θα επιχειρήσουν να τον «συλλάβουν» με ειδικές παγίδες, χρησιμοποιώντας και ζωντανά δολώματα.

Δεν έχει γίνει γνωστό τι είδους θα είναι αυτά τα δολώματα, πάντως ο κροκόδειλος φαίνεται πως έχει... αδυναμία στις πάπιες και ιδιαίτερα τις λευκές, ο πληθυσμός των οποίων στην περιοχή έχει μειωθεί αισθητά!

Αποφασίζουν

Οπως αναφέρει ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, σήμερα θα πραγματοποιηθεί «άσκηση επί χάρτου» σε σύσκεψη στο Ηράκλειο, όπου θα καταγραφούν όλες οι παράμετροι και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο διεξαγωγής της επιχείρησης που ξεκινά την επομένη.

«Την Παρασκευή θα γίνει επιτόπια επίσκεψη από ειδικούς επιστήμονες και από εθελοντές. Υπάρχουν κάποιες ομάδες που έχουν πιστοποιημένη δυνατότητα παρέμβασης και γενικότερα υπάρχει μια προθυμία συνεργασίας» λέει ο κ. Μαρινάκης που σημειώνει ότι αύριο έρχεται και ένας ειδικός ερπετολόγος από την Αυστρία, με εμπειρία στη σύλληψη ζώων τέτοιου είδους.

«Ολοι αυτοί οι άνθρωποι θα συντονιστούν μεταξύ τους κι ελπίζω να πάνε όλα καλά, να πάει και ο κροκόδειλος στο δικό του περιβάλλον και να τελειώνει αυτή η ιστορία».

Και κάμερες

Για την παρακολούθηση του τροπικού ερπετού οι Αρχές έχουν εγκαταστήσει θερμικές κάμερες γύρω από το φράγμα. Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι, παρά την αντίθετη φημολογία, δεν υπάρχει δεύτερος κροκόδειλος: «Δύο μαζί δεν βρέθηκαν. Το πιο πιθανό είναι να είναι ένας, εκτός κι αν έχουμε την απίθανη περίπτωση που έχουμε δύο μονήρεις που μοιάζουν ο ένας με τον άλλον και δεν έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για να καταλάβουμε αν υπάρχει και δεύτερος. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει επιβεβαιωθεί το σενάριο των δύο» λέει.

Του προσφέρουν στέγη στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (του Λεσουέρ)

Οι υπεύθυνοι του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση απομάκρυνσης του κροκόδειλου από την τεχνητή λίμνη του Αμαρίου στο φράγμα Ποταμών, στο Ρέθυμνο, όπου βρίσκεται επί σχεδόν ένα χρόνο. Το Αττικό Πάρκο θα είναι πιθανότατα και ο προορισμός του «Σήφη», μόλις βρεθεί η λύση για τη «σύλληψή» του.

Σύμφωνα με το πλάνο που έχουν καταστρώσει οι τοπικές Αρχές, στην επιχείρηση, στην οποία θα συμμετάσχουν και δυνάμεις των ΕΜΑΚ, εκτός από την τοποθέτηση παγίδων με δολώματα στις όχθες της λίμνης εξετάζεται και το ενδεχόμενο «σαρώματος» των νερών της με δίχτυα, ώστε το ερπετό να «συλληφθεί» την ώρα που κολυμπάει ή να αναγκαστεί να βγει στη στεριά.

«Είναι μια δύσκολη επιχείρηση, επειδή υπάρχουν κρίσιμα στοιχεία για τα οποία δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμα. Από τη συμπεριφορά του κροκόδειλου στα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει φαίνεται ότι είναι ευέλικτος, επομένως και αρκετά μικρός στην ηλικία.

Πρέπει όμως να μάθουμε περισσότερα για την περιοχή, για το βάθος της λίμνης, αλλά και για την προέλευση του ερπετού, ώστε να προσδιορίσουμε αν είναι κροκόδειλος ή αλιγάτορας, να καταλάβουμε σε ποιο είδος ανήκει και να εκτιμήσουμε σωστά τις κινήσεις του» αποκαλύπτει ο υπεύθυνος του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου Ζαν-Ζακ Λεσουέρ.

Οταν μπει τέλος στην περιπλάνησή του στα ήσυχα νερά της λίμνης, ο κροκόδειλος θα μεταφερθεί πιθανότατα στο πάρκο μέσα σε ειδικό κουτί, ενώ στη συνέχεια θα αποφασιστεί αν θα παραμείνει μόνιμα εκεί έχοντας για παρέα τη 17χρονη κροκοδειλίνα που φιλοξενείται ήδη στις εγκαταστάσεις του ή αν θα βρει νέα στέγη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ή σε άλλο χώρο.


 Espressonews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης