Γιούνκερ: Ήμουν δικηγόρος υπεράσπισης της Ελλάδας για την παραμονή της στο ευρώ


-Είπε ότι θα γράψει βιβλίο για τις ημέρες της κρίσης του Ευρώ

-Ο προαναγγελθείς νέος πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε υπερήφανος για την Ελλάδα και υποστήριξε ότι αντιστάθηκε στο GREXIT

- Κατά τον κ. Γιούνκερ απαιτείται η αντικατάσταση της τρόικας από άλλο θεσμικό όργανο με «μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση»



Υπερήφανος για την Ελλάδα δήλωσε ο κ. Ζακ Κλόντ Γιούνκερ κατά την σημερινή συνεδρίαση της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσθέτοντας «αντιστάθηκα στην έξοδό της από την ζώνη του ευρώ. Ήμουν ο δικηγόρος υπεράσπισής της».

Υποστήριξε πως απαιτείται η αντικατάσταση της τρόικας από άλλο θεσμικό όργανο με «μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση» ενώ προανήγγειλε την συγγραφή βιβλίου στο οποίο θα περιγράφει τις ημέρες της κρίσης του Ευρώ. Πάντως, σημείωσε ότι «η Ευρώπη χωρίς Ευρώ θα ζούσε έναν "πόλεμο"».

Ειδικότερα παρουσιάζοντας τις προτεραιότητές του για την Προεδρία της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε πως πρέπει: 

-να θέσει τις πολιτικές που μπορούν να δημιουργήσουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τόνισε ότι θα εισηγηθεί ότι στο μέλλον κάθε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης και μεταρρυθμίσεων -να αξιολογείται όχι μόνο σε ότι αφορά την οικονομική του βιωσιμότητα, αλλά ταυτόχρονα να αξιολογείται και σε σχέση με τις κοινωνικές επιπτώσεις που αυτό θα επιφέρει.

-να μεταρρυθμίσει και να αναδιοργανώσει την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης σε μια νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ένωση.- υπό την Προεδρία του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαπραγματευτεί μια λογική και ισοζυγισμένη Εμπορική Συνθήκη με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
-να συνεχίσει την μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης, λαμβάνοντας υπόψιν την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης.

-να εργαστεί για μια δίκαιη συμφωνία με την Βρετανία. Μια συμφωνία η οποία θα αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε., ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέπει στην Ευρωζώνη να ολοκληρωθεί περαιτέρω.
Επικροτεί τις προτάσεις Γιούνκερ το Ποτάμι
Πάντως, το «Ποτάμι» με ανακοίνωσή του δηλώνει πως η παρουσία και οι απαντήσεις του κ. Γιουνκερ κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Κατά την συνεδρίαση ο κ. Μίλτος Κύρκος μίλησε εκ μέρους της Ομάδας του S&D και αναφερόμενος στους νέους και ειδικότερα στους άνεργους που παρακολουθούν με καχυποψία και εχθρότητα τις διαδικασίες ρώτησε τον κ. Γιούνκερ τι συγκεκριμένα μέτρα θα προτείνει για την κάμψη της ανεργίας τους, της μακράς διάρκειας ανεργίας αλλά και για την ουσιαστική προστασία των νέων εργαζομένων από την εκμετάλλευση.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος απαντώντας στον ευρωβουλευτή του Ποταμιού τόνισε ότι ο ίδιος αλλά και η Ευρωπαϊκή Ευρώπη οφείλει να κάνει τα πάντα ώστε στο τέλος της πενταετούς θητείας της να παρουσιάσει αισθητή βελτίωση της ανεργίας.

Η Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο επεσήμανε μπορεί να μην έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, γιατί είναι στην αρμοδιότητα των κρατών-μελών, θα κάνουν όμως ότι είναι δυνατόν για να υπάρξουν γόνιμες ευρωπαϊκές πολιτικές και προγράμματα για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Επιπλέον οι ευρωβουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης και Μίλτος Κύρκος ως Μέλη των Επιτροπών Μεταφορών και Τουρισμού, Πολιτικών Ελευθεριών, Πολιτισμού και Παιδείας και Περιβάλλοντος, στις συζητήσεις της Ομάδας έθεσαν και τρία επιπλέον θέματα σχετικά με την Ελλάδα.

Το ένα αφορά στο πρόβλημα της μετανάστευσης, επισημαίνοντας ότι η νέα Επιτροπή πρέπει να υποβάλει προτάσεις για μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, η οποία να διασφαλίζει την ακεραιότητα των συνόρων της Ευρώπης, την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και της ασφάλειας των ευάλωτων μεταναστών.

Χρειάζεται μια συνεκτική ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική που θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τη θετική συμβολή που οι μετανάστες έχουν στην Ευρωπαϊκή Οικονομία.

Το δεύτερο αφορά στο ζήτημα της καλύτερης διαχείρισης που θα μπορούσε να κάνει η νέα Επιτροπή αξιοποιώντας τον τεράστιο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Πλούτο και το Τουριστικό προϊόν της για να δημιουργήσει περισσότερες νέες θέσεις εργασίας.

Τέλος, με δεδομένη τη γεωγραφική θέση και την απομόνωση των μικρών νησιών, έθεσαν το ερώτημα με ποιες δράσεις οικονομικής εξομάλυνσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να τα ενισχύσει ώστε να γίνει βιώσιμη η ζωή των μόνιμων κατοίκων τους.

protothema.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης