Ο κροκόδειλος που αναστάτωσε το Ρέθυμνο


Τι φοβούνται, πως βρέθηκε εκεί

Εδώ και μέρες το φράγμα Ποταμιών στο Ρέθυμνο, μετά και την εμφάνιση του κροκόδειλου, μοιάζει σαν... Αμαζόνιος στα μάτια των επίδοξων κυνηγών του ερπετού. Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα.  (2 βίντεο)


Αντιθέτως κρύβουν αρκετούς κινδύνους. Ηδη οι αρχές έχουν σημάνει συναγερμό και επισημαίνουν πως οι περίεργοι που επιθυμούν να τραβήξουν μια φωτογραφία του... απρόσκλητου επισκέπτη, θα πρέπει να το αποφεύγουν για να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

 Σύμφωνα με το cretalive.gr, mέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι έρευνες για τον εντοπισμό του περίφημου ... κροκόδειλου του φράγματος των Ποταμών η εμφάνιση του οποίου έχει προκαλέσει αναστάτωση στην περιοχή του Αμαρίου και στις αρχές ενώ έχει γίνει θέμα συζήτησης σε ... ολόκληρη τη χώρα!

Κάποιος τον «παράτησε» στη λίμνη

Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι ο κροκόδειλος έγινε κάτοικος ... Αμαρίου αφού τον ξεφορτώθηκε στο φράγμα ο ιδιοκτήτης του και μάλιστα όχι μόνο του αλλα μαζί με έναν ακόμα ! Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάτοικος της περιοχής που είχε τα δυο ... κροκοδειλάκια τα άφησε στο φράγμα όταν άρχισαν να μεγαλώνουν και ο ίδιος δεν ήξερε τι να τα κάνει. Αυτό που προβληματίζει τις αρχές στην περίπτωση αυτή είναι να μην πρόκειται για ... ζευγάρι!

Την ίδια ώρα ερπετολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας αναμένεται να βρεθεί στο φράγμα σε μια προσπάθεια να εντοπίσει τον κροκόδειλο αλλά και διαπιστώσει αν είναι επικίνδυνος και να δώσει κατευθύνσεις για τι πρέπει να γίνει σε αυτή την περίπτωση.

Πάντως με απόφαση των αρχών και επειδή το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να ψάξουν το κροκόδειλο και να τον απαθανατίσουν αποφασίστηκε να τοποθετηθεί ειδική περίφραξη στο σημείο που εντοπίστηκε αρχικά.

Πώς θα τον πιάσουν



«Πώς θα το πιάσουμε; Μια κουβέντα είναι... Υπάρχει όμως εμπειρία από άλλα ερπετά και θα κάνω μια απόπειρα. Εξαρτάται από το ζώο κατά πόσον είναι φοβισμένο, καθώς και από τον χώρο, σε τι έκταση θα πρέπει να το κυνηγήσουμε», λέει και εξηγεί ότι η επιβίωση είναι δύσκολη και για τον κροκόδειλο της Κρήτης...«Πιθανώς έφαγε κάποιο ψοφίμι, ίσως παπάκια, κατάφερε να επιβιώσει.

Αλλωστε, δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε φαγητό λόγω χαμηλού μεταβολισμού. Στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί άλλη ανάλογη περίπτωση». Εν τω μεταξύ, οι αρμόδιες υπηρεσίες ανησυχούν για το ενδεχόμενο ο κροκόδειλος να έχει και... ταίρι, μετά τη λήψη ερασιτεχνικού βίντεο.Εάν αυτή η εκδοχή έχει βάση, τότε όλοι τρέμουν τι μπορεί να συμβεί στην περίπτωση αναπαραγωγικής περιόδου.

Θα μπει περίφραξη


Ολα ξεκίνησαν όταν ομάδα πυροσβεστών εντόπισαν τον κροκόδειλο στην «ουρά» του φράγματος. Αρχικά ουδείς πίστευε ότι στα νερά του φράγματος, στα οποία κάθε χρόνο ανήμερα τα Φώτα γίνεται ο καθαγιασμός και πολλοί πολίτες βουτούν για να πιάσουν τον σταυρό, ζει ένας κροκόδειλος. Το επόμενο βήμα ήταν να γίνει εγκατάσταση φωτογραφικού συστήματος με ανιχνευτές κίνησης.

Από πλευράς του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, στην οποία υπάγεται η διαχείριση του φράγματος σε συνεργασία με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, αποφασίστηκε να τοποθετηθεί άμεσα περίφραξη στην περιοχή όπου εμφανίστηκε το ερπετό.

Επίσης, αποφασίστηκε να τοποθετηθούν πινακίδες κινδύνου στα ελληνικά και στα αγγλικά που να ενημερώνουν τους εκδρομείς ότι απαγορεύεται το κολύμπι στη λίμνη και φυσικά να ξεκινήσουν περιπολίες επιτήρησης.«Κάνουμε αγώνα, εδώ και χρόνια, προκειμένου ο κόσμος να μην αφήνει τα ζώα ελεύθερα στο περιβάλλον», λέει ο κ. Πέτρος Λυμπεράκης και εξηγεί ότι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας υπάγεται ως αυτοτελές τμήμα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τον τελευταίο χρόνο η ερευνητική του ομάδα μελετά την πανίδα σε σπήλαια στα Λευκά ή σε βραχονησίδες, καθώς και ερπετά ή αμφίβια στην Κάρπαθο και τη Σαρία.

Το cretapost.gr πήγε στο σημείο και κατέγραψε την περιοχή όπου ζει ο κροκόδειλος ενώ μίλησε με κατοίκους του κοντινού χωριού που αναφέρουν ότι έχουν αναστατωθεί.

Οι υπεύθυνοι είχαν αποδώσει αρχικά σε φάρσα, την καταγγελία για την παρουσία κροκόδειλου στην περιοχή, όταν όμως τοποθέτησαν βιντεοκάμερες και κατέγραψαν την κίνηση στη λίμνη τότε είδαν με τα μάτια τους τον κροκόδειλο να κάνει… βόλτες.

«Την Πέμπτη το βράδυ ειδοποιηθήκαμε από κλιμάκιο της Πυροσβεστικής ότι υπάρχει στην περιοχή του Φράγματος ένας κροκόδειλος. Στην αρχή θεωρήσαμε ότι η καταγγελία για την παρουσία του κροκόδειλου ήταν φάρσα, όταν όμως μετά επιβεβαιώθηκε ότι οι μάρτυρες που μας το είπαν ήταν σοβαροί, ξεκίνησε η διαδικασία επαλήθευσης με κάμερες που τοποθετήσαμε στη περιοχή το πρωί της Παρασκευής. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας εθεάθη ο κροκόδειλος, τον είδαμε, τον φωτογραφίσαμε και έχουμε το ντοκουμέντο», ανέφερε μιλώντας στο cretapost.gr ο διευθυντής Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων Ο.Α.Κ. Βαγγέλης Μαμαγκάκης.

Μαρτυρίες των κατοίκων


Στο πόδι έχει… σηκωθεί ολόκληρη η περιοχή με την ύπαρξη του κροκόδειλου. Αρκετοί είναι εκείνοι που τον έχουν δει με τα μάτια τους ενώ άλλοι απλά ακούνε της ιστορίες. Μάλιστα δεν λείπουν κι εκείνοι που θεωρούν ακόμα πως πρόκειται για μία φάρσα.

«Είχα έρθει μία βόλτα με το σκυλί μου στη λίμνη και βρίσκω τον κ. Μαμαγκάκη και μας ειδοποιεί κάποιος ότι ο κροκόδειλος ήταν εδώ. Και όντως τον είδα με τα ίδια μου τα μάτια. Υπάρχει αναστάτωση στην περιοχή, ο κόσμος είναι ανήσυχος. Άλλοι είναι δύσπιστοι και λένε ότι είναι ψευδές. Όμως οι πυροσβέστες είναι αξιόπιστοι και σεβαστά μέλη και τον είδα κι εγώ με τα μάτια μου. Έχει 2 μέτρα μήκος και με το που είδε αρκετό κόσμο στη λίμνη μπήκε ξανά στο νερό», ανέφερε κάτοικος της περιοχής.

«Λένε πως ο κροκόδειλος είναι εδώ και έναν χρόνο στη λίμνη. Κάποιοι τον είχαν δει και παλαιότερα αλλά δεν πίστεψαν στα μάτια τους και δεν το ανέφεραν. Εγώ προσωπικά δεν το έχω δει, αυτό όμως που ξέρω είναι ότι στη λίμνη υπήρχαν 20 πάπιες και τώρα έχει μείνει μόνο μία. Παράλληλα, λείπουν ζώα, από πολλές οικογένειες. Εμάς για παράδειγμα μας λείπουν 8 αρνιά», επεσήμανε δεύτερος κάτοικος της περιοχής.

πηγες: Tromaktiko, cretalive, Cretapost.gr, madata.gr

enikos.gr Ο κροκόδειλος του Ρεθύμνου από ψηλά... από Enikos_gr

enikos.gr Ο κροκόδειλος του Ρεθύμνου από ψηλά... από Enikos_gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ