Θέση στην Ουνέσκο αναζητά και η Παρηγορήτισσα


Την αποτίμηση της μέχρι σήμερα προετοιμασίας του φακέλου ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες για την ένταξη της Παρηγορήρισσας στον κατάλογο μνημείων της Ουνέσκο έκανε η άτυπη επιτροπή που έχει συσταθεί με πρωτοβουλία του Δήμου Αρταίων.




Η συνεδρίαση έγινε εν όψει της αποχώρησης , από τα καθήκοντα του Αντιδημάρχου Πολιτισμού και προέδρου της επιτροπής για την Ουνέσκο κ Κέφη Δημητρίου την 31η Αύγουστου 2014 μετά τα αποτελέσματα των προσφάτων δημοτικών εκλογών.

Ο πρόεδρος με την τοποθέτηση του, ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι η συγκεκριμένη τακτική συνεδρίαση έγινε προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες σχετικά με το φάκελο που πρόκειται να παραδοθεί στον νέο αντιδήμαρχο Πολιτισμού με στόχο την προώθηση του φακέλου σχετικά με την ένταξη του μνημείου της Παρηγορήτισσας στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς UNESCO.

Επίσης αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα ενέργειες και τους τρόπους που προτάθηκαν έτσι ώστε στην πορεία η νέα Δημοτική Αρχή με τις δικές τις ενέργειες και ιδέες να προχωρήσει στην ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος.

Η κα Παπαδοπούλου Βαρβάρα λαμβάνοντας το λόγο μεταξύ άλλων ευχαρίστησε για την τιμή που τις έγινε να είναι μέλος σε μια τέτοια επιτροπή. Επισήμανε την δυσκολία ενός τέτοιου εγχειρήματος και την πολύπλευρη δουλειά που απαιτείται. 

Δεσμεύτηκε ότι οι Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων θα στηρίξουν με κάθε μέσο αυτή την πρωτοβουλία και τόνισε ιδιαιτέρως την ανάγκη για προώθηση και ενίσχυση αυτής της ομάδας.

Ο Δήμαρχος Αρταίων με τη σειρά του , ευχήθηκε καλή δύναμη και καλή συνέχεια στο έργο της επιτροπής με την ευχή ότι το όνειρο κάθε Αρτινού για την ένταξη του μνημείου στον κατάλογο της Ουνέσκο θα γίνει πραγματικότητα.
Ακολούθησε διαλογική συζήτηση μεταξύ των μελών, όπου εκφράστηκαν οι εξής απόψεις :

Εντατικοποίηση των δράσεων της επιτροπής με μεγαλύτερη συσπείρωση των πολιτών σε αυτή και ταυτόχρονα εθελοντική προσφορά του καθενός προσωπικά και όλων μαζί για καλύτερο αποτέλεσμα.

Επίσης με εισήγηση της κα Παπαδοπούλου και σύμφωνη γνώμη όλων των μελών προτάθηκε η ενημέρωση των απανταχού Αρτινών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, της επιστημονικής κοινότητας, της εκκλησίας, των πολιτιστικών φορέων, πολιτικών φορέων κλπ με όλους τους διαθέσιμους τρόπους.

Επιπλέον επισημάνθηκε η ανάγκη για πραγματοποίηση πολλαπλών καλλιτεχνικών δράσεων αναφορικά με το μνημείο της Παρηγορήτριας. Η επίτευξη των δράσεων αυτών όπως εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, διαγωνισμοί κλπ να πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την εκπαιδευτική και πανεπιστημιακή κοινότητα στους πολιτιστικούς χώρους της Άρτας όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Δημοτική Πινακοθήκη, στην Παρηγορήτρια, πλατείες κλπ και να λαμβάνουν χώρα σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Επίσης μουσικές εκδηλώσεις από το Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και το Μουσικό Σχολείο Άρτας.

Να γίνουν οι προαπαιτούμενες ενέργειες από την επιτροπή, προκειμένου να φτάσουμε στην κατάθεση του φακέλου στο Υπουργείο, όπως πχ επικοινωνία με όλους όσοι έχουν καταθέσει αντίστοιχο φάκελο.

Πρόταση της επιτροπής είναι να συνεχιστεί η εγγραφή νέων μελών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014 από την πλευρά της νέας Δημοτικής Αρχής.

Τέλος ο πρόεδρος κλείνοντας τη συνεδρίαση υποσχέθηκε την αμέριστη συμπαράσταση του στις εργασίες της επιτροπής στο μέλλον, καθώς επίσης την στήριξη του στην νέα Δημοτική Αρχή και στον αντιδήμαρχο που θα παραλάβει τον φάκελο για την ένταξη του μνημείου της Παρηγορήτισσας στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς UNESCO.


 epiruspost.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ