Καρδίτσα, η πόλη των ποδηλάτων


-Η "γειτονική" μας πόλη είναι το Άμστερνταμ της Ελλάδας
-Το ποδηλατικό θαύμα της Θεσσαλικής πόλης προς μίμηση

Το ποδήλατο που οι περισσότεροι το μαθαίνουν από πολύ μικρή ηλικία και δεν το εγκαταλείπουν ποτέ, είναι το δημοφιλέστερο μέσο μετακίνησης εντός της πόλης. (δείτε 16 φώτο)



Μην εκπλαγείτε λοιπόν αν βρεθείτε στην πόλη μας και δείτε όλους τους μικρούς να έχουν το δικό τους μέσο μεταφοράς (ειδικά μοντέλα για παιδιά) το οποίο το χρησιμοποιούν καθημερινά σε όλες τις δραστηριότητές τους, αυξάνοντας την κινητικότητά τους στην πόλη, και τους ηλικιωμένους (80 +) να τα καταφέρνουν καλύτερα με το ποδήλατο παρά με τα πόδια. Είναι όλοι ισορροπιστές των 2 τροχών.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Ράπτη – Κόγια, γνωστό έμπορα και κλασικό μάστορα ποδηλάτων της Καρδίτσας, πρώτος ποδηλατάς υπήρξε ο αείμνηστος Νικήτας Νεστορίδης και το πρώτο ποδήλατο στην πόλη πουλήθηκε γύρω στα 1930 και είχε συμπαγή λάστιχα.

 

Η ποδηλασία διαδόθηκε πολύ γρήγορα στην Καρδίτσα γιατί η πόλη έχει καλή ρυμοτομία, είναι πεδινή και επίπεδη και τα τελευταία 10 χρόνια απέκτησε το πρώτο εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων στη Ελλάδα, συνολικά 14 χιλιομέτρων (4 χλμ. αστικού και 10 χλμ. περιαστικού ποδηλατόδρομου με κέντρο την πλατεία Ελευθερίας) δίπλα σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας αυτοκινήτων και αποτελεί πανελλήνιο παράδειγμα για την προώθηση του ποδηλάτου και της βιώσιμης κινητικότητας.

 

Όπου δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι τα ποδήλατα κινούνται πάνω στο δρόμο και συνυπάρχουν με τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια. Οι οδηγοί των αυτοκινήτων προσέχουν τους ποδηλάτες γιατί εκτός του ότι η πόλη έχει μεγάλη ποδηλατική παράδοση είναι και οι ίδιοι ποδηλάτες και όταν δεν χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο κάνουν τις μετακινήσεις τους στην πόλη με το ποδήλατο.

Τον τρόπο αυτό συνύπαρξης ίσως δεν τον αντιλαμβάνονται οι ξένοι οδηγοί οι οποίοι πιθανόν να ξαφνιάζονται με τα ποδήλατα που κυκλοφορούν γύρω τους αλλά πολύ γρήγορα και αυτοί συνηθίζουν.

 Οι πωλήσεις ποδηλάτων διαρκώς αυξάνονται και νέα σχέδια κάνουν συνεχώς την εμφάνισή τους. Τριγύρω βλέπεις παντού ακριβά και πρωτότυπα ποδήλατα και δεν νομίζω ότι αυτό οφείλεται στην οικονομική κρίση…

 Η κουλτούρα του ποδηλάτου καλά κρατεί στην πόλη μας και σίγουρα έχει λαμπρό μέλλον!!!

 

Σήμερα η Καρδίτσα είναι μία ποδηλατούπολη που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις όπου το ποδηλατο γνωρίζει μεγάλη εξάπλωση. Το παράδειγμά της μπορούν – και πρέπει, καιρός είναι – να ακολουθήσουν κι άλλες πόλεις στην Ελλάδα.

Ενδεχομένως έχετε ακούσει και διαβάσει πολλά για την Καρδίτσα και το ποδήλατο: ότι είναι το «Άμστερνταμ της Ελλάδας». Ότι είναι μία πόλη επίπεδη, ιδανική για ποδήλατο. Εντάξει, Καρδίτσα και Άμστερνταμ έχουν τεράστιες διαφορές αλλά στη θεσσαλική πόλη οι λάτρεις του ποδηλάτου είναι…«βασιλιάδες», όπως και στην ολλανδική πόλη. 

Οι πολίτες μπορούν να κάνουν πετάλι με την ίδια άνεση και ασφάλεια όπως και στο Άμστερνταμ. Και μάλιστα όλοι. Νέοι, παιδιά, μεσήλικες, άνθρωποι της τρίτης ηλικίας.

Πάρτε μία γεύση από το φωτορεπορτάζ στην ποδηλατούπολη της Καρδίτσας:

 
http://www.dimoskarditsas.gov.gr/wp-content/uploads/2013/10/bresson.jpg
 http://www.dimoskarditsas.gov.gr/wp-content/uploads/2013/10/DSC01341-Version-2.jpg

 http://blogs.sch.gr/agebi
eirinika.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης