Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το Φράγμα Πουρναρίου 1 και 2


Την Τετάρτη 2 Ιουλίου, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων με θέμα την εκχώρηση σε ιδιώτες του Φράγματος Πουρναρίου Ι και ΙΙ. 


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απόφασης:

"ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ 11/2014 Αρ. Απόφασης 241/2014 ΑΔΑ: 73ΨΨΩΨΑ-ΒΟΕ
ΘΕΜΑ: «Εκχώρηση σε ιδιώτες του φράγματος Πουρναρίου Ι και ΙΙ» καθώς επίσης και τις γενικότερες επιπτώσεις από την πώληση των φραγμάτων, στην τοπική οικονομία και κοινωνία της Άρτας»

Στην Άρτα σήμερα την δευτέρα (2α) του μηνός Ιουλίου του έτους 2014 ημέρα Τετάρτη και ώρα 8:00 μ.μ., το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων συνήλθε σε ανοιχτή δημόσια έκτακτη συνεδρίαση, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρθ.95 παρ.4 του Ν.3463/2006, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημοτικό κατάστημα, ύστερα από την με αριθμό πρωτ. 11188/2-7-2014 πρόσκληση του προέδρου, η οποία επιδόθηκε και δημοσιεύθηκε νόμιμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν.3852/2010

Διαπιστώθηκε νόμιμη απαρτία δεδομένου ότι σε σύνολο 33 μελών παρευρέθησαν στη συνεδρίαση 18 και ονομαστικά οι :
Παρόντες Δημοτικοί Σύμβουλοι 1.Βικτωρία Βασιλάκη -Μητρογιώργου 2.Αναστάσιος Τσαμπάς 3.Θωμάς Τσιρογιάννης 4.Ιωάννης Νικολάου 5.Μαρία Νάκα 6.Χρήστος Γιώτης 7.Χρήστος Γεώργος 8.Δημήτριος Κέφης 9.Γρηγόριος Βλάρας 10.Ευάγγελος Σκανδάλης 11.Φώτιος Γεωργίου 12.Μιχαήλ Κοτσαρίνης 13.Κων/νος Πατήλας 14.Μιχαήλ Ευσταθίου 15.Αναστασία Σίμου- Τάσιου 16.Χριστόφορος Ξυλογιάννης 17.Ευαγγέλου- Τσίκου Σπυριδούλα 18.Κων/νος Παπαϊωάννου

Απουσίαζαν αν και κλήθηκαν νόμιμα οι κ.κ. Φίλιππος Παππάς, Ιωάννης Κοτσαρίνης, Κων/νος Παπαμιχαήλ, Θεόδωρος Γκούβας, Περικλής Γαλήνας, Γεώργιος Γκόκας, Αικατερίνη Μάγγου, Φώτιος Φώτης, Ευάγγελος Τσώλας, Παναγιώτης Γόγολος, Χρήστος Παπάζογλου, Κων/νος Τράμπας, Νικόλαος Κέφης, Κων/νος Παπαδημητρίου, Κων/νος Σκορδής

Ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Αθ. Παπαλέξης προσκλήθηκε και παρίσταται στη συνεδρίαση. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε η κ. Σταυρούλα Τόλη για την τήρηση των πρακτικών. Ο πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης.

Ο κ. Πρόεδρος εισηγούμενος το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης: «Εκχώρηση σε ιδιώτες του φράγματος Πουρναρίου Ι και ΙΙ» καθώς επίσης και τις γενικότερες επιπτώσεις από την πώληση των φραγμάτων, στην τοπική οικονομία και κοινωνία της Άρτας» ανέφερε:

Στη συνεδρίαση της 17ης Μαρτίου 2014, το Δημοτικό Συμβούλιο με την αρ. 120/20124 απόφασή του αποφάσισε τα εξής:
«1. το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αντίθετο σε όποιο ξεπούλημα της ΔΕΗ και ιδιωτικοποίηση του φράγματος Πουρνάρι Ι &ΙΙ
2. Διεκδικούμε τα μέγιστα αντισταθμιστικά οφέλη που είχε αναλάβει η ΔΕΗ από το 1981 και δεν έχουν εκπληρωθεί έως σήμερα αλλά και τη μεγιστοποίηση όσον αφορά τόσο την ύδρευση όσο και την άρδευση, τη συνεχή ροή του ποταμού, τον εγκιβωτισμό της κοίτης του ποταμού Αράχθου
3. Καλούμε τους βουλευτές να μην ψηφίσουν το σχέδιο νόμου στη Βουλή
4. Θα ζητηθεί νομική στήριξη ώστε να ασκηθούν τα νόμιμα μέσα προκειμένου να κατατεθούν οι αιτήσεις αναστολής ή ότι άλλο απαιτείται
5. Συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους και σε συνεργασία με όλους τους φορείς και τους πολίτες της Άρτας θα προχωρήσουμε σε όποιες κινητοποιήσεις απαιτηθούν προκειμένου να παρεμποδίσουμε το ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση του φράγματος Πουρνάρι Ι &ΙΙ» Εμμένουμε στην αρ. 120/2014 απόφασή μας και πλέον προχωράμε στον προγραμματισμό των κινητοποιήσεων προκειμένου να παρεμποδίσουμε το ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση του φράγματος Πουρνάρι Ι &ΙΙ.
Στη συνέχεια ανέγνωσε τις επιστολές των βουλευτών που δεν παρευρέθηκαν, των κομμάτων και τα ψηφίσματα των φορέων.

Ακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία η βουλευτής κ. Γεροβασίλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας, οι εκπρόσωποι φορέων που παρευρίσκονταν στο Δημοτικό Συμβούλιο και οι δημοτικοί σύμβουλοι στις τοποθετήσεις τους συνολικά καταδίκασαν την εκχώρηση σε ιδιώτες του φράγματος Πουρναρίου Ι και ΙΙ», αναφέρθηκαν στις δυσμενείς επιπτώσεις από την πώληση των φραγμάτων στην τοπική οικονομία και κοινωνία της Άρτας και πρότειναν δυναμικές κινητοποιήσεις.

Ο κ. Δήμαρχος, στην τοποθέτησή του και συνοψίζοντας τις προτάσεις που διατυπώθηκαν κατά τη συζήτηση, ανέφερε τα εξής:
1. όλες οι υπηρεσίες του Δήμου την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου να είναι κλειστές Επίσης κάλεσε όλους τους φορείς να λάβουν αντίστοιχη απόφαση για κλείσιμο των υπηρεσιών τους.
2. Να παραστεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο στο Πουρνάρι Ι, συμπαρατασσόμενο στις απεργιακές κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι από τις 12:00μ.μ απόψε προκειμένου να μην τεθούν σε λειτουργία οι μονάδες του φράγματος και να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος να στείλει απορριμματοφόρα στην κοίτη του ποταμού για παρεμπόδιση της λειτουργίας του φράγματος, με την έναρξη της απεργίας των εργαζομένων
3. Συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 3 Ιουλίου 2014
4. Καλούμε τους βουλευτές του νομού μας να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Αποδεχόμενος την πρόταση του κ. Νικολάου οι βουλευτές του νομού μας να παραιτηθούν του αξιώματός τους σε περίπτωση που δεν θα συμμετάσχουν μεν στην ψηφοφορία αλλά τελικά ψηφιστεί το νομοσχέδιο,
5. Να συμμετέχει στο συντονιστικό όργανο που συγκροτήθηκε κατά τη σύσκεψη της 1ης Ιουλίου στην αίθουσα ΣΚΟΥΦΑΣ για τον περαιτέρω συντονισμό του αγώνα.

Η συζήτηση λεπτομερώς αναφέρεται στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά.

Στη συνέχεια ο κ. Πρόεδρος, αφού συγκέντρωσε τις προτάσεις οι οποίες διατυπώθηκαν κάλεσε το Συμβούλιο να αποφασίσει για την επικαιροποίηση της αρ. 120/2014 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και τις περαιτέρω ενέργειες και κινητοποιήσεις.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Αφού έλαβε υπόψη τον Ν.3852/10, N.3463/06, την αρ. 120/2014 προηγούμενη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και τις προτάσεις που διατυπώθηκαν

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ 

1. Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει την ψήφιση του νομοσχεδίου.
2. Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την αντίθεσή του στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίηση του φράγματος Πουρνάρι Ι &ΙΙ.
3. Διεκδικούμε τα μέγιστα αντισταθμιστικά οφέλη που είχε αναλάβει η ΔΕΗ από το 1981 και δεν έχουν εκπληρωθεί έως σήμερα αλλά και τη μεγιστοποίησή τους όσον αφορά τόσο την ύδρευση όσο και την άρδευση, τη συνεχή ροή του ποταμού και τον εγκιβωτισμό της κοίτης του ποταμού Αράχθου.
4. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου θα παραμείνουν κλειστές.
5. Καλούνται όλοι οι φορείς της πόλης να λάβουν αντίστοιχη απόφαση για κλείσιμο των υπηρεσιών τους κατά την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.
6. Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο να παραστεί στο Πουρνάρι Ι, συμπαρατασσόμενο στις απεργιακές κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι από τις 12:00μ.μ απόψε προκειμένου να μην τεθούν σε λειτουργία οι μονάδες του φράγματος και εξουσιοδοτείται ο Δήμαρχος να στείλει απορριμματοφόρα στην κοίτη του ποταμού για παρεμπόδιση της λειτουργίας του φράγματος, με την έναρξη της απεργίας των εργαζομένων
7. Καλούμε όλους τους φορείς και τους πολίτες να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 3 Ιουλίου 2014 και ώρα 8:00μ.μ.
8. Καλούμε τους βουλευτές του νομού μας να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο διαφορετικά να παραιτηθούν του αξιώματός τους.
9. Εξουσιοδοτεί τον κ. Δήμαρχο για περαιτέρω κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν από το συντονιστικό όργανο που συγκροτήθηκε κατά τη σύσκεψη της 1ης Ιουλίου στην αίθουσα ΣΚΟΥΦΑΣ.
Αναθέτει κάθε παραπέρα ενέργεια στον κ. Δήμαρχο
Η απόφαση αυτή έλαβε αριθμό 241/2014"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ