Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία. Δείτε αναλυτικά


Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείο Εθνικής Άμυνας το οποίο αναμένεται να υπερψηφιστεί σήμερα στη Βουλή

Μεταξύ αυτών είναι η αναβολή κατάταξης λόγω υπηρετούντος αδερφού ανεξαρτήτου ηλικίας, η αναβολή κατάταξης σπουδαστών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ρύθμιση στρατιωτικών υποχρεώσεων στρατευσίμων ανυπότακτων που έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους.




Ειδικότερα:

•    Αναβολή κατάταξης σπουδαστών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με την τροποποίηση αυτή ελαττώνεται το όριο ηλικίας για την χορηγούμενη, στους σπουδαστές ΚΕΜΕ (Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης) , αναβολή από το 28ο στο 26ο έτος της ηλικίας

•    Αναβολή κατάταξης λόγω υπηρετούντος αδελφού. Στην περίπτωση που δύο αδέλφια καλούνται ταυτόχρονα στις Ένοπλες Δυνάμεις για εκπλήρωση της στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης μπορούν να επιλέγουν ανεξαρτήτου ηλικίας το ποιος θα καταταγεί, σε αντίθεση με την υπάρχουσα ρύθμιση σύμφωνα με την οποία την αναβολή δικαιούται ο μικρότερος αδελφός.

•    Αδυναμία μετακίνησης για κατάταξη στρατευσίμων, εφέδρων και ανυπότακτων για λόγους υγείας. Όσοι κρίνονται από τις υγειονομικές επιτροπές ικανοί πρώτης (Ι1) μέχρι τέταρτης (Ι4) κατατάσσονται υποχρεωτικά εντός πενθήμερου από την κοινοποίηση της γνωμάτευσης στην αρμόδια στρατολογική υπηρεσία, χωρίς να έχουν δικαίωμα εκ νέου εξέτασης. Με την τροποποίηση αυτή καταπολεμάται το φαινόμενο ότι κάποιοι στρατεύσιμοι επικαλούμενοι προβλήματα υγείας να αποφεύγουν συστηματικά την στράτευση, ζητώντας κατά καταχρηστικό τρόπο την παραπομπή τους εκ νέου σε υγειονομική επιτροπή.

•    Ρύθμιση στρατιωτικών υποχρεώσεων στρατευσίμων ανυπότακτων που έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους. Με τη ρύθμιση αυτή εξυπηρετείται ο αρχικός σκοπός της διάταξης, δηλαδή αυτός της παροχής κινήτρων σε ανυπότακτους μεγάλης ηλικίας. Οι ανυπότακτοι που έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους εξαιρούνται αναδρομικά από τις προσκλήσεις για κατάταξη για τις οποίες κηρύχθηκαν ανυπότακτοι και εξαλείφεται με παραγραφή το αξιόποινο της ανυποταξίας τους, εφόσον καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι την 1 Ιανουαρίου 2016. Διατηρείται ακέραια η δυνατότητα υπηρεσίας θητείας μικρού χρονικού διαστήματος και εξαγοράς του υπόλοιπου χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας.

•    Οι αθλητές που εργάζονται σε ελληνικές ομάδες αποκτούν ίδια δικαιώματα με αυτούς που έχουν συμβόλαια σε ομάδες του εξωτερικού.

•    Διευρύνεται η ρύθμιση για τις μετατάξεις υπαξιωματικών ώστε να μην περιλαμβάνει μόνο αυτούς που έχουν αποφοιτήσει με βαθμό «εξαίρετα» αλλά και όσους έχουν λάβει «λίαν καλώς».

•    Επανακαθορίζεται το πλαίσιο τιμητικής απονομής βαθμού Αξιωματικού σε Ολυμπιονίκες.
Star.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ