Πρόεδρος της Κομισιόν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ


Με 422 ψήφους υπέρ και 220 κατά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε την υποψηφιότητα τού Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 
Κατά την καταμέτρηση μετά την μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη στο Στρασβούργο βρέθηκαν επίσης 47 λευκά και 10 άκυρα ψηφοδέλτια.



Για την εκλογή του, ο κ. Γιούνκερ έπρεπε να συγκεντρώσει το 50% συν μία των ψήφων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή 376 ψήφους.

Της ψηφοφορίας προήγηθηκε η ομιλία του κ. Γιούνκερ ενώπιον της Ολομέλειας, στη διάρκεια της οποίας ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δεσμεύτηκε για σχέδιο επενδύσεων με στόχο ενίσχυση της βιομηχανίας και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Την υποψηφιότητα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν, στήριξαν με τοποθετήσεις τους λίγο μετά την ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας, οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες), της Ομάδας των Σοσιαλσιτών-Δημοκρατών και των Φιλελευθέρων. Κατά της εκλογής του τάχθηκαν οι πολιτικές ομάδες των Συντηρητικών και της Ενωτικής Αριστεράς και των Πρασίνων.

Οι τρεις ομάδες διέθεταν τον απαραίτητο αριθμό για να διασφαλίσουν την εκλογή Γιούνκερ. Η επίσημη τοποθέτηση των τριών κομμάτων δεν ήταν δεσμευτική για τους ευρωβουλευτές.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εισηγήθηκε επίσημα υπέρ της υποψηφιότητας του για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 27 Ιουνίου, με 26 χώρες να ψηφίζουν υπέρ και δύο κατά.

Newsroom ΔΟΛ
 in.gr

 Είμαι υπερήφανος

«Είμαι υπερήφανος που η Ελλάδα, αυτό το μεγάλο έθνος, αυτός ο θαυμάσιος λαός, εξακολουθεί να είναι μέλος της Ευρωζώνης», διεμήνυσε ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου λίγο πριν εκλεχθή (με 422 ψήφους υπέρ, 220 κατά και 47 λευκά) πρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην ψηφοφορία, η οποία διεξήχθη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρθηκε στις «Κασσάνδρες» και στους κερδοσκόπους που είχαν στοιχηματίσει στη διάλυση της Ευρωζώνης, μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

«Καταφέραμε να επιδιορθώσουμε εν πτήσει, ένα φλεγόμενο αεροσκάφος», είπε χαρακτηριστικά ο κ .Γιούνκερ. Όλοι, τόνισε, θεωρούσαν βέβαιη την αποχώρηση της Ελλάδος από το ευρώ και την Ευρωζώνη. Κάναμε ότι μπορούσαμε και «εγώ προσωπικά είμαι υπερήφανος που η Ελλάδα, αυτό το μεγάλο έθνος, αυτός ο θαυμάσιος λαός, εξακολουθεί να είναι μέλος της Ευρωζώνης», σημείωσε

Μάλιστα, πρότεινε την εφαρμογή προγράμματος επενδύσεων ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας. «Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, θα ήθελα την αποδέσμευση 300 δισεκατομμυρίων ευρώ για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις», είπε.

Ακόμη, όπως επεσήμανε, θα πρέπει να αναμορφώσουμε τη λειτουργία της «τρόικας» στις χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής, για να καταστεί η λειτουργία της πιο δημοκρατικ.

Εκθέτοντας τις προγραμματικές του θέσεις, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να ξανασκεφθούμε το μέσον τρόικα», από τη λειτουργία της οποίας λείπει, σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, η δημοκρατική νομιμοποίηση.

«Ελπίζω να μην χρειασθεί ξανά να μπει κάποια χώρα σε καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής στο μέλλον, αλλά θα ήθελα, σ' αυτή την περίπτωση, να ξέρω εκ των προτέρων, τι επιπτώσεις θα έχουν στις ζωές των ανθρώπων, οι εφαρμογές των προγραμμάτων προσαρμογής», τόνισε.

Υποστήριξε ότι θα πρέπει «να ξαναδούμε την προστασία των δεδομένων στην Ευρώπη, την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, την δημιουργία μιας πραγματικής ενεργειακής ένωσης στην Ευρώπη και να συμβάλουμε στην ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς, για την οποία θα απαιτηθούν 200 δισ. ευρώ επιπλέον».

Ο κ. Γιούνκερ υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει την αρχή της ελεύθερης διακίνησης των εργαζομένων στην Ε.Ε. και υποστήριξε ότι, ως πρόεδρος της Κομισιόν, θα επανεξετάσει την Κοινοτική Οδηγία για την απόσπαση των εργαζομένων προκειμένου, όπως τόνισε, να καταπολεμηθεί το κοινωνικό ντάμπινγκ στην Ευρώπη.

Τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης της συμφωνίας Ε.Ε.-ΗΠΑ για το ελεύθερο εμπόριο, διευκρινίζοντας όμως ότι «δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τις αρχές μας στην προστασία των δεδομένων, στην κοινωνική πολιτική και στις παροχές υγείας», προς χάρη της προώθησης αυτής της συμφωνίας.

Για το ευρώ υποστήριξε ότι δεν διαιρεί την Ευρώπη αλλά την ενώνει και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει ειδικός προϋπολογισμός για τις χώρες της Ευρωζώνης. «Αν δεν είχαμε ενιαίο νόμισμα και είχαμε την κάθε χώρα με το δικό της νόμισμα, μετά την εκδήλωση της κρίσης χρέους, θα είχαμε πόλεμο, έναν πόλεμο όλων εναντίον όλων» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι το «το ευρώ πρέπει να εκπροσωπείται διεθνώς, με μία φωνή και με μία καρέκλα».

Για το πρόβλημα της μετανάστευσης, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι θα πρέπει να διαχωριστεί η παράνομη από την νόμιμη μετανάστευση, καθ' όσον, όπως υποστήριξε, την νόμιμη μετανάστευση την χρειαζόμαστε στην Ευρώπη. «Χρειαζόμαστε μία κοινή πολιτική ασύλου στην Ευρώπη», κατέληξε σ' αυτό το θέμα.

kerdos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης