ΠΡΕΒΕΖΑ: Με ένα σκάφος ποιόν να πρωτοσυλλάβουν;


Κυνηγούν λαθραλιείς,εμπόρους ναρκωτικών και διακινητές μεταναστών, με..ένα μόνο σκάφος!!

Υπεράνθρωπες μπορούν να χαρακτηριστούν οι προσπάθειες που καταβάλει το Λιμενικό Σώμα Πρέβεζας για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις μεγάλες προκλήσεις του Αμβρακικού Κόλπου αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Ιονίου που είναι ο Τομέας Ευθύνης του.



Το Λιμεναρχείο Πρέβεζας με ένα και μόνο σκάφος πρέπει να αντιμετωπίσει περιστατικά λαθρομετανάστευσης που δεν είναι λίγα τα τελευταία χρόνια, εμπόριο ναρκωτικών, παρανομίες, λαθραλιεία και πολλά άλλα.

Μετά τις καταγγελίες που έγιναν την περασμένη εβδομάδα για την λαθραλιεία που έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις τον Αμβρακικό Κόλπο, πληροφορηθήκαμε πως η καταπολέμησή της δεν είναι μια εύκολη υπόθεση όπως κάποιοι εκτιμούν.

Οι λαθραλιείς πέραν των τσιλιαδόρων που στήνουν καρτέρι και περιμένουν πότε θα ξεκινήσει η περίπολος του Λιμενικού, διαθέτουν ραντάρ και ηλεκτρονικό εξοπλισμό που μπορούν ανα πάσα στιγμή να αντιληφθούν όποια κίνηση. Να σημειώσουμε ότι οι τσιλιαδόροι δεν μπορούν να συλληφθούν διότι δεν διαπράττουν κάποιο αδίκημα.

Όσον αφορά τους αλιείς που χρησιμοποιούν το απαγορευμένο συρόμενο εργαλείο τρατάκι, το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο.Από την στιγμή που το σκάφος του Λιμενικού θα πλησιάσει ένα σκάφος για έλεγχο, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τον εντοπίσει με το απαγορευμένο εργαλείο.Το «τρατάκι» είναι μία αυτοσχέδια κατασκευή η οποία «οργώνει» στην κυριολεξία τον βυθό του Αμβρακικού.

Ο τρόπος που είναι τοποθετημένη στο σκάφος είναι απλός. Είναι δεμένο με σχοινιά τα οποία ανά
πάσα στιγμή οι αλιείς μπορούν να λύσουν και το τρατάκι να βρεθεί στον βυθό της θάλασσας κάτι που καθιστά αδύνατη – με τα μέσα που διαθέτει το λιμενικό – την ανεύρεσή του, αλλά ακόμη και να εντοπιστεί, παραμένει ιδιαίτερα δύσκολο να αποδειχθεί η χρήση του από τον συγκεκριμένο αλιέα. Οι παράνομοι αλιείς δρουν κυρίως νυχτερινές ώρες.

Το Λιμενικό σε αρκετές περιπτώσεις εντοπίζει μεγάλες ποσότητες αλιευμάτων γαρίδας σε σκάφη για τα οποία όμως δεν μπορεί να αποδείξει πως πρόκειται για προϊόν παράνομης αλιείας (τρατάκι).Να σημειώσουμε πως το κατώτερο πρόστιμο ξεκινά από τα 300 ευρώ και η νομοθεσία παραμένει ιδιαίτερα «χαλαρή» για περιπτώσεις συλλήψεων παράνομων αλιέων.

Για την καταπολέμηση της λαθραλιείας δεν απαιτείται μόνο η αυστηροποίηση του νόμου αλλά και η συνεργασία άλλων Υπηρεσιών όπως για παράδειγμα του ΣΔΟΕ, αφού τα παράνομα αλιεύματα διοχετεύονται στην τοπική αγορά χωρίς τιμολόγια και αποδείξεις.

Απαιτείται δηλαδή μία συντονισμένη συνεργασία και προσπάθεια για την καταπολέμηση του φαινομένου που τείνει να καταστρέψει το θαλάσσιο περιβάλλον του Αμβρακικού Κόλπου.Εξίσου μείζον θέμα για το Λιμεναρχείο Πρέβεζας αποτελεί και η αύξηση των θανάτων της θαλάσσιας χελώνας.

Ο μόνος τρόπος που θα περιοριστούν και θα εξαλειφθούν τελικά οι «δολοφονίες» είναι η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, η αποζημίωση δηλαδή στους ψαράδες που οι χελώνες καταστρέφουν τα δίχτυα τους.
Θα πρέπει να επισημάνουμε πως σε λίγους μήνες αναμένεται «Καλλικράτης» και στο Λιμενικό Σώμα.

Αρκετοί Λιμενικοί Σταθμοί ανά την Ελλάδα θα κλείσουν και θα συγχωνευτούν. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Λιμενικό Πάργας θα υπάγεται στην Ηγουμενίτσα και όχι στην Πρέβεζα, κάτι το οποίο όμως δεν θα επηρεάσει αρνητικά το Λιμεναρχείο Πρέβεζας. Ο Τομέας όμως Ευθύνης του Λιμεναρχείου της περιοχής, λόγω συγχωνεύσεων και άλλων σταθμών, θα μεγαλώσει αφού πρόκειται να προστεθούν ακόμη μία συστάδα μικρών νησιών υπό την επίβλεψή του.

Η Πολιτεία και συγκεκριμένα το αρμόδιο Υπουργείο, θα πρέπει άμεσα να σκύψει πάνω στο πρόβλημα, να ενισχύσει με εξοπλισμό και τεχνογνωσία το Λιμενικό Σώμα ώστε από την μία να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη δράση για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας λαθρομετανάστευση, ναρκωτικά), αφετέρου μεγαλύτερος έλεγχος και αυστηροποίηση των νόμων για την προστασία του ευαίσθητου θαλάσσιου οικοσυστήματος της περιοχής μας που ονομάζεται Αμβρακικός Κόλπος.

Άρης Τσελίκος-Τοπική Φωνή

epirusgate.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ