Τα μύρτιλα στο μικροσκόπιο


Ο διατροφικός θησαυρός που παράγεται ΤΩΡΑ και στα ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ

Οι ειδικοί αναγνωρίζουν τις ποικίλες και σπάνιες ευεργετικές ιδιότητες του μύρτιλου ή αλλιώς blueberry στον… ανθρώπινο οργανισμό, χάρη στις οποίες πλέον καλλιεργείται συστηματικά σε πολλές χώρες.



Πολλοί το ονομάζουν “βατόμουρο της νιότης». Ο χαρακτηρισμός αυτός δικαιολογείται από την πλούσια θρεπτική του αξία. Οι καρποί του, που έχουν μια ελαφριά υπόξινη γεύση, είναι πλούσιοι σε βιταμίνες Α, C και E, β-καροτίνη και πολυφαινόλες, όλες ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Η κύρια αντιοξειδωτική τους ουσία είναι οι ανθοκυανιδίνες, στις οποίες οφείλουν και το χρώμα τους.

Αποτελούν, επίσης, καλή πηγή καλίου, μαγνησίου και φωσφόρου, φυτικών ινών, τανινών, μυρτιλίνης, οργανικών οξέων (γλυκοκινόνες, γλυκοσίδες), σακχάρων και πηκτίνης. Τα μύρτιλα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και νάτριο, ενώ είναι φτωχά σε θερμίδες.

Το μύρτιλο (Vaccinium myrtillus L.) είναι φυτό χαμηλής ανάπτυξης της οικογένειας των Ερεικοειδών. Συναντάται σε όλη την Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα το βρίσκουμε κυρίως στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Γενικά αντέχει στο ψύχος και αναπτύσσεται σε ελαφρώς όξινα εδάφη.

Τα φύλλα του είναι ωοειδή, ελαφρώς οδοντωτά, τα άνθη του είναι άσπρα-ροζ με καμπανοειδές σχήμα και ο καρπός του έχει σκούρο μπλε χρώμα. Η εποχή καρποφορίας του είναι το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου. Τα χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού είναι οι καρποί και τα φύλλα του.

Πώς μας ωφελεί;
Αγαπά την καρδιά
Οι ανθοκυανιδίνες φαίνεται πως έχουν θετική επίδραση στο “μεταβολικό σύνδρομο» (συνδυασμός παχυσαρκίας, υπέρτασης και αντίστασης στην ινσουλίνη), που ευθύνεται για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων.

biologikaorganikaproionta.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης