Αρχίζουν την Παρασκευή τα «Φιλελλήνια 2014»


Από Παρασκευή 4 Ιουλίου μέχρι Κυριακή 6 Ιουλίου θα εορταστούν στον Δήμο Νικ. Σκουφά τα «Φιλελλήνια 2014». 


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

-Παρασκευή 4 Ιουλίου και ώρα 9.00 μ.μ. παρουσίαση χορευτικών τμημάτων παραδοσιακών χορών του Μορφωτικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Πέτα. Στις 10.00 μ.μ. δημοτική βραδιά με το συγκρότημα του Βασίλη Γεραγόρη. 

-Το Σάββατο 5 Ιουλίου στις 9 το βράδυ απονομές επάθλων και στις 10.00 λαϊκή βραδιά με τον Πασχάλη Τόνιο. 

-Την Κυριακή 6 Ιουλίου στις 10 το πρωί δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Πέτα και στις 10.30 π.μ. επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Πέτα για τους ηρωικά πεσόντες Έλληνες και Φιλέλληνες στη μάχη του Πέτα – κατάθεση στεφάνων. 

Ο δήμαρχος Νικ. Σκουφά, Ευστάθιος Γιαννούλης, στο μήνυμά του αναφέρει:

«Η θυσία των Φιλελλήνων στη μάχη του Πέτα σημάδεψε τον Εθνικό μας αγώνα του 1821, όσο ελάχιστα γεγονότα εκείνη την εποχή. Γι’ αυτό και οι ήρωες του Πέτα, έκαναν πράξη τις πανανθρώπινες αξίες της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης τότε, σε μια εποχή που το αγωνιζόμενο Ελληνικό Έθνος έδωσε τον υπέρ πάντων αγώνα της λευτεριάς ή του θανάτου.

Τότε που οι ορίζοντες της Ευρώπης ήταν βαρείς και σκοτεινοί και η διπλωματία του Μέτερνιχ δέσποζε της Ευρώπης και κάθε απελευθερωτικό κίνημα ήταν καταδικασμένο. Μέσα σ’ αυτή την κατάσταση του σκότους και της απελπισίας, των θριάμβων και των θλίψεων, εκατομμύρια Ευρωπαίων στρέφουν με συμπόνια και θαυμασμό τα βλέμματά τους σ’ αυτούς εδώ τους βράχους, όπου μόνοι και άοπλοι οι Έλληνες όρθωναν την αδάμαστη ψυχή τους εναντίον της σκοτεινής βαρβαρότητας.

Τιμητική προφυλακή όλων αυτών υπήρξαν οι Φιλέλληνες του Πέτα. Οι βετεράνοι των Ευρωπαϊκών πολέμων. Οι ευγενείς ιππότες και οι φλογεροί ιδεολόγοι. Οι μεγάλοι πολέμαρχοι και οι δοξασμένοι στρατηγοί. Οι Γενναίοι που ήλθαν εδώ, στα καταφρονεμένα χώματα της σκλαβωμένης Ελλάδας να δώσουν το παρόν στο προσκλητήριο του αγώνα. Η 4η Ιουλίου 1800 δεν ήταν ένα απλό ιστορικό γεγονός με τις φυσικές συνέπειες της νίκης ή της ήττας.

Ήταν μια θυσία εθελοντική με ξεχωριστή διάσταση, η οποία οδηγήθηκε από το αθάνατο Ελληνικό πνεύμα που γέννησε τις πανανθρώπινες ιδέες και αξίες για να συνεγείρει τις ψυχές των Ελλήνων και Φιλελλήνων, οι οποίοι ήρθαν στο Πέτα να στήσουν με τη θυσία τους το τρόπαιο της ελευθερίας. Η θυσία στο Πέτα δεν υπήρξε μάταια. Έσπειρε τον Φιλελληνισμό στις καρδιές των Ευρωπαίων. Και ξεσηκώθηκαν οι λαοί. Ξεπέρασαν τις κυβερνήσεις τους και έδωσαν επίσημα το παρόν στο αγωνιζόμενο Έθνος μας. Γι’ αυτό και η θυσία στο Πέτα έχει τη δική της διάσταση και απαιτεί ξεχωριστή θέση και αναγνώριση».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης