Τα πάνω κάτω σε συντάξεις και ασφαλιστικό


Έξι αλλαγές τον Ιούλιο

Νέο τοπίο για ένα εκατομμύριο συνταξιούχους, χιλιάδες εργαζομένους με διαδοχική ασφάλιση, καθώς και για το σύνολο των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα διαμορφώνουν οι έξι μείζονες αλλαγές που δρομολογούνται στο ασφαλιστικό σύστημα. Προ των πυλών και η ενοποίηση των Ταμείων.


Οι έξι παρεμβάσεις αλλάζουν το «τοπίο» σε εισφορές, επικουρικές συντάξεις ακόμα και στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Οι αλλαγές αφορούν το σύνολο των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, ένα εκατομμύριο συνταξιούχους, αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους με διαδοχική ασφάλιση.

Συνοπτικά οι αλλαγές περιλαμβάνουν :

1) Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%:  Από την 1η Ιουλίου η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει τις μνημονιακές της δεσμεύσεις και έτσι από την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε εφαρμογή η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% με το μεγαλύτερο κέρδος να προβλέπεται για τις επιχειρήσεις αλλά και τους μισθωτούς να βλέπουν μια μικρή διαφορά από οκτώ ως και 20 ευρώ στις μηνιαίες αποδοχές τους.

2) Μειώσεις από την 1η Ιουλίου, της τάξης του 5,2%, στις επικουρικές συντάξεις: Επιπλέον, μειώσεις της τάξης του 5,2% στις επικουρικές συντάξεις από 1ης Ιουλίου αποφάσισε την Παρασκευή η διοίκηση του ΕΤΕΑ, το επικουρικό Ταμείο όλων των μισθωτών του Δημοσίου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Με την απόφαση αυτή η μέση επικουρική σύνταξη του Ταμείου διαμορφώνεται στα 190 ευρώ και μετά την προτεινόμενη μείωση θα πέσει στα 180,12 ευρώ.  Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα Ταμεία, ενδεικτικά αναφέρεται πως στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), η μέση επικουρική θα πέσει από τα 173 στα 164 ευρώ, στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) από τα 187 στα 177 ευρώ, στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΤΕΑΠΟΚΑ) από τα 250 στα 237 ευρώ, στον τομέα Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ) από τα 237 στα 224, στον τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού (ΤΕΑΠ ΔΕΗ) από 139 στα 132 ευρώ, στο ΤΕΑΠ ΟΤΕ από τα 207 στα 196 ευρώ, στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Οινοποιίας Ζυθοποιίας και Οινοπνευματοποιίας (ΤΕΑΠΟΖΟ) από τα 206 στα 195 ευρώ.

3) Ένταξη όλων των ασφαλισμένων σε τρία Ταμεία: Η σχετική μελέτη από το ΚΕΠΕ πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, ενώ ως τον ερχόμενο Νοέμβριο θα έχει δημιουργηθεί και το εθνικό κέντρο απονομής συντάξεων που θα ασκεί τον κεντρικό έλεγχο.
4) Κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων μέσω ΟΑΕΔ:  Καταργούνται τα οικογενειακά επιδόματα μέσω ΟΑΕΔ με τους δικαιούχους να πρέπει να απευθυνθούν πλέον στον ΟΓΑ για να λάβουν το αντίστοιχο επίδομα.
5) Αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση
6) Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων:  Πληροφορίες αναφέρου ότι σε πρώτη φάση η αύξηση θα είναι κατά έξι μήνες ως δύο χρόνια των ετών για όσους έχουν δικαίωμα σε πρόωρη ασφάλιση, ενώ εάν ισχύσει το σενάριο που θέλει η τρόικα τότε πάμε σε αυξήσεις ορίων από οκτώ ως και 10 έτη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «έθνους» τον επόμενο μήνα γίνεται και το πρώτο καθοριστικό «βήμα» στο μέτωπο των ενοποιήσεων, καθώς παραδίδεται στο υπουργείο Εργασίας η σχετική μελέτη.

Στο μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η «επίσκεψη» της τρόικας στη χώρας, που θα ανοίξει την ατζέντα για μια σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν στο ασφαλιστικό σύστημα.

aftodioikisi
madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ