Τι δουλειά έχει ο Κορρές με το Ασύρτικο Σαντορίνης;


-Εχει ξετρελάνει τους Νεουορκέζους -Τι ανακάλυψε ο πολυμήχανος φαρμακοποιός του Παγκρατίου στη φλούδα του σταφυλιού; 

 Το μυστικό διαδίδεται από στόμα σε στόμα στους κύκλους των γευσιγνωστών της Νέας Υόρκης. Αντικείμενο του ενδιαφέροντός τους είναι το μέχρι πρόσφατα άγνωστο στο διεθνές κοινό ασύρτικο Σαντορίνης. 


«Οι Αμερικανοί παραμιλούν με το ασύρτικο» ομολογεί γεμάτος καμάρι ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, κ. Ματθαίος Δημόπουλος, που ενημερώνεται για τις διθυραμβικές κριτικές των ειδικών ανά τον κόσμο για την τοπική ποικιλία. Ασύρτικο υπάρχει, βέβαια, και αλλού, ωστόσο οι ειδικές κλιματολογικές και εδαφολογικές ιδιαιτερότητες του νησιού είναι αυτές που καθιστούν την εν λόγω ποικιλία μοναδική χάρη στην υψηλή συγκέντρωση πολυφαινόλων, γράφει στην Καθημερινή η Ιωάννα Φωτιάδη.

 Ξενάγηση

«Στις συνθήκες στρες, στις οποίες υπόκειται ο αμπελώνας στο νησί μας, λόγω των ανέμων και της ξηρασίας οφείλεται η μεγάλη συσσώρευση πολυφαινόλης» εξηγεί στην «Κ» ο κ. Μάρκος Καφούρος, πρόεδρος του Δ.Σ. της Ενωσης και Αντιδήμαρχος στον Δήμο Θήρας, καθώς μας ξεναγεί στους χώρους της Ενωσης, όπου 300.000 επισκέπτες έκαναν οινική δοκιμή την τελευταία χρονιά. «Γι’ αυτό λέμε ότι το ασύρτικο είναι το μοναδικό λευκό κρασί με χαρακτηριστικά κόκκινου».

Ωστόσο, για να έχουμε επαφή με τη γεύση, τις μυρωδιές και τις θεραπευτικές ιδιότητες του ασύρτικου, δεν είναι απαραίτητο να... μεθύσουμε. Πλάι στα σαντορινιά κρασιά και όλα τα τοπικά προϊόντα αγροτικής παραγωγής (ντοματάκι, φάβα κ.ά.) οι φετινοί επισκέπτες του νησιού θα εντοπίσουν στα ράφια ένα νέο καλλυντικό προϊόν της εταιρείας Κορρές, που «παντρεύει» τις εικόνες και τα αρώματα του δημοφιλούς προορισμού με τις αποδεδειγμένα ευεργετικά χαρακτηριστικά του ασύρτικου.

Συγκεκριμένα, η πρωτότυπη «συνταγή» προκύπτει από το εκχύλισμα του σταφυλιού και μάλιστα από την φλούδα του φρούτου, όπου εντοπίζονται όλες οι βιταμίνες. Πρόκειται για τη σειρά αφρόλουτρο και κρέμα σώματος «Αμπέλι Σαντορίνης», που εγκαινιάζει συνεργασία της Κορρές με την Ενωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων/Santo wines. Βέβαια, η καλλυντική σειρά θα βρίσκεται σταδιακά στα φαρμακεία όλης της χώρας, ενώ από τέλη του τρέχοντος μήνα θα εξάγεται στην Αμερική και στη Γερμανία.

Οι επόμενοι σταθμοί του «Αμπελιού Σαντορίνης» θα είναι στη Γαλλία, τη Ρωσία, τη Φινλανδία, την Τσεχία, την Ουκρανία, το Βέλγιο, την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία, την Κορέα και την Κύπρο.

http://www.arxodis.gr/wp-content/gallery/garlar-asitiko/img_7082-asyrtiko.jpg

Αγαστή συνεργασία

Ο 62χρονος αμπελουργός Σταύρος Λυγνός δεν κρύβει τη χαρά του για τις προοπτικές που διανοίγονται από την αγαστή συνεργασία ιδιωτικού τομέα και συνεταιρισμού. «Εχω περάσει όλη μου τη ζωή από παιδί στο χωράφι» διηγείται στην «Κ» ο 62χρονος αγρότης «το 90% των καλλιεργειών μου είναι ασύρτικο».

Η αναγνώριση της αξίας της γηγενούς ποικιλίας, αλλά και η περαιτέρω αξιοποίησή του κάνει τον Σαντορινιό αγρότη να «φουσκώνει» από περηφάνια, ενώ συν τω χρόνω θα συμβάλει στην αύξηση του εισοδήματός τους.

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που η εταιρεία Κορρές συνεργάζεται με όρους συμβολαιακής γεωργίας με αγροτικούς συνεταιρισμούς και καλλιεργητές της χώρας. Εχει προηγηθεί η σύμπραξη με τον αναγκαστικό συνεταιρισμό κροκοπαραγωγών Κοζάνης για την εμπορική αξιοποίηση του σαφράν, στηρίζοντας 1.000 οικογένειες από είκοσι χωριά γύρω από την Κοζάνη.

http://www.argatia.gr/photos/pages/large/24_1.jpg

Αντίστοιχα, συνεργάζεται με 3.000 οικογένειες που απασχολούνται στα Μαστιχοχώρια της Χίου, αλλά και με ομάδα τοπικών παραγωγών, πάλαι ποτέ καπνοπαραγωγών στο Αγρίνιο, που τώρα καλλιεργούν αρωματικά φυτά.

Συμπράξεις

Εν προκειμένω, η σύμπραξη αφορά το χαμομήλι. Στον τομέα των αρωματικών φυτών και σε στενή συνεργασία με το Εργαστήριο Βιολογικής Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν συναφθεί μεμονωμένες συνεργασίες με βιοκαλλιεργητές σε όλη τη χώρα για φασκόμηλο (Θεσπρωτία), αμύγδαλο (Λάρισα), μελισσόχορτο-λουίζα (Σάμος), τσάι του βουνού (Ολυμπος), αμύγδαλο (Τύρναβος Λάρισας), θυμάρι (Νάξος), καλέντουλα (Κομοτηνή), echinacea (Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης).

Η επιλογή της εταιρείας να μην καλλιεργεί με δικό της δυναμικό τα βότανα που χρειάζεται για τα σκευάσματά της είναι συνειδητή. Στόχος της δεν είναι να ανταγωνίζεται αλλά να στηρίζει παραγωγούς, συνεταιρισμούς, την τοπική κοινωνία στο σύνολό της.

Σε δύο περιπτώσεις, μάλιστα, η επιλογή των απασχολούμενων έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Η εταιρεία έπειτα από διετή προσπάθεια με το υπουργείο Δικαιοσύνης προσέφερε απασχόληση και κυρίως εκπαίδευση στους κρατούμενους των αγροτικών φυλακών Αγυιάς για τη βιολογική καλλιέργεια του βασιλικού, ενώ αντίστοιχα οι συμμετέχοντες στα προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ Θεσσαλονίκης «μυήθηκαν» στα μυστικά της βιολογικής καλλιέργειας αχίλλειας. Μια ιδέα που υλοποιείται προσφέροντας οφέλη και προοπτικές σε όλους τους εμπλεκόμενους!

 eirinika.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ