Περίεργοι επιστημονικοί και τεχνολογικοί ισχυρισμοί


Αμφισβητείται η εγκυρότητα, η χρησιμότητα και η εφαρμογή τους

Οι εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία έχουν αλλάξει δραματικά την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων τις τελευταίες δεκαετίες, και είναι δύσκολο να καταφέρει να φανταστεί κανείς μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι ερευνητές σε ό,τι αφορά τους τομείς αυτούς στο μέλλον.

Ορισμένες φορές, ωστόσο, όπως αναφέρει η Francie Diep στο Popular Science, οι επιστήμονες δημιουργούν αντικείμενα, ή εκφράζουν επιστημονικές απόψεις τέτοιες που κανείς δε μπορεί παρά να... αμφισβητεί την εγκυρότητα, τη χρησιμότητα και την εφαρμογή τους!

1. EEG Headgear: Τα ακουστικά που αποκαλύπτουν τις σκέψεις του σκύλου σας



Έχετε ευχηθεί/σκεφτεί/θελήσει ποτέ να υπήρχε μια συσκευή που θα μπορούσε να σας κάνει να καταλάβετε τι ακριβώς μπορεί να σκέφτεται το αγαπημένο σας κατοικίδιο;

Οι κατασκευαστές της συσκευής «No More Woof» ισχυρίζονται ότι εργάζονται επάνω σε ένα σετ ακουστικών (και μεγαφώνων) τα οποία θα μετρούν τα εγκεφαλικά κύματα του σκύλου σας και θα τα «μεταφράζουν» σε φράσεις όπως «Αυτό είναι υπέροχο!» ή «Άσε με ήσυχο επιτέλους!».

Παρότι, την περασμένη χρονιά τράβηξε το ενδιαφέρον ορισμένων μέσω της εκστρατείας χρηματοδότησής του από το Indiegogo, το «No More Woof», όπως γράφει η Diep... μάλλον δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει με την παρούσα τεχνολογία.

2. Η συσκευή που μετρά την πρόσληψη θερμίδων μέσω της επιδερμίδας



Μια ομάδα κατασκευαστών, οι οποίοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 890.000 δολάρια στο Indiegogo, ισχυρίζονται ότι μπορούν να δημιουργήσουν μια συσκευή, η οποία θα μετρά το πόσες θερμίδες καταναλώνει κανείς μέσω της επιδερμίδας του. Βέβαια, σύμφωνα με την αρθρογράφο, οι ειδικοί αναφέρουν ότι όλα αυτά είναι... «ανοησίες».

3. Η υπερθέρμανση του πλανήτη δε θα βλάψει τους ανθρώπους ή τη Γη

Το Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) δημοσίευσε πρόσφατα μία έκθεση 2.610 σελίδων γύρω από την κλιματική αλλαγή, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 300 ειδικοί επιστήμονες του κλίματος. Σε αυτήν την έκθεση οι ειδικοί προβλέπουν τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον από την υπερθέρμανση του πλανήτη και αναφέρουν μερικές στρατηγικές προσαρμογής που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν.

Πολλές από τις προβλέψεις είναι ήδη γνωστές: οι παράκτιες πόλεις θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα με πλημμύρες, τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις θα βυθιστούν κάτω από το νερό, ενώ από την κλιματική αλλαγή θα πληγούν περισσότερο οι πιο φτωχές περιοχές του πλανήτη, εκτός κι αν οι άνθρωποι αναπτύξουν τις κατάλληλες στρατηγικές.

Την ίδια στιγμή το Heartland Institute, μια ελευθεριακή δεξαμενή σκέψης, πιέζει προς μια ατζέντα άρνησης των όσων αναφέρει η έκθεση του IPCC.

Το ινστιτούτο ισχυρίζεται ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη «δε θα βλάψει το παγκόσμιο περιβάλλον ή την ανθρώπινη υγεία». Επιπλέον, αναφέρει ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο κλίμα προκαλείται από δυνάμεις έξω από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Το περιοδικό Forbes δημοσίευσε μια έκθεση του ινστιτούτου, ωστόσο όπως αναφέρουν άλλοι ειδικοί, τέτοιου είδους προσεγγίσεις αποτελούν απλά μια «εναλλακτική πραγματικότητα».

Οι επιστήμονες είναι τόσο πεπεισμένοι ότι η κλιματική αλλαγή προκαλείται από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, όσο πιστεύουν ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο στους πνεύμονες και η βαρύτητα μας κρατά στην επιφάνεια της Γης.

4. Τα αντισυλληπτικά που προκαλούν... άμβλωση



Ο David Green, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής αλυσίδας καταστημάτων Hobby Lobby, ισχυρίζεται ότι η εταιρεία του δε θα έπρεπε να πληρώνει για χάπια επείγουσας αντισύλληψης ή για το «χάπι της επόμενης ημέρας» στις υπαλλήλους του, επειδή αυτά προκαλούν... αμβλώσεις.

Βέβαια, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα αντισυλληπτικά χάπια δεν διακόπτουν εγκυμοσύνες, στις οποίες τα γονιμοποιημένα έμβρυα έχουν ήδη «εγκατασταθεί» στη μήτρα. Για να συμβεί αυτό πρέπει μια γυναίκα να πάρει ειδικό χάπι για τις αμβλώσεις, το οποίο διαφέρει από τα χάπια επείγουσας αντισύλληψης.

Ωστόσο, γίνονται συζητήσεις γύρω από το κατά πόσο τα χάπια επείγουσας αντισύλληψης αποτρέπουν ένα γονιμοποιημένο έμβρυο να «εγκατασταθεί» στη μήτρα και βοηθούν στην αποβολή του από τον οργανισμό μιας γυναίκας.

Παρότι ιατρικά αυτό δε θεωρείται άμβλωση, ορισμένοι εξακολουθούν να το θεωρούν ηθικά μη αποδεκτό, αναφέρει η αρθρογράφος.

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, τα χάπια επείγουσας αντισύλληψης το μόνο που κάνουν είναι να αποτρέπουν την ωορηξία στις γυναίκες. Αν ισχύει αυτό, τότε δεν επηρεάζουν τα γονιμοποιημένα έμβρυα, προσθέτει η ίδια.

5. Τα σκάνδαλα με τα βλαστικά κύτταρα

Ενώ η πλειοψηφία των ερευνών γύρω από τα βλαστικά κύτταρα είναι... ειλικρινείς, ο τομέας αυτός έχει γίνει το επίκεντρο μεγάλων σκανδάλων την περασμένη δεκατία.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ένας ερευνητής από τη Νότια Κορέα είπε ψέματα ότι είχε κλωνοποιήσει ανθρώπινα έμβρυα, ενώ πιο πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι μια έρευνα είχε χρησιμοποιήσει ψεύτικα δεδομένα.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του New Scientist, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και ανταγωνισμός στον τομέα αυτό μεταξύ των επιστημόνων, με το 4% των συμμετεχόντων σε αυτήν να δηλώνουν ότι είτε οι ίδιοι ή κάποιος συνεργάτης τους είχε χρησιμοποιήσει πλαστά στοιχεία, τα οποία δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά περιοδικά.

newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης