Τι προβλέπεται για τον φόρο υπεραξίας


Σε καθεστώς ομηρίας βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι επιθυμούν μάταια εδώ και μήνες να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα διαφοροποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση.

Το «αλαλούμ» με τον φόρο υπεραξίας συνεχίζεται, μολονότι το Υπουργείο Οικονομικών συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο σχετική διάταξη για τη ρύθμιση του συγκεκριμένου ζητήματος. 



Όπως καταγγέλλουν ιδιοκτήτες ακινήτων, οι συμβολαιογράφοι έχουν «παγώσει» από την 1η Ιανουαρίου 2014 οποιαδήποτε αγοραπωλησία ακινήτου, καθώς το τοπίο με τον φόρο υπεραξίας παραμένει θολό, εγκυμονώντας κινδύνους ακόμα και για ποινικές κυρώσεις εις βάρος τους.

Η διαμορφωθείσα κατάσταση έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αναμένεται να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες, που -σύμφωνα με πληροφορίες- θα περιλαμβάνουν σχετική εγκύκλιο στην οποία θα διευκρινίζονται όλες οι λεπτομέρειες για τον φόρο υπεραξίας.

Μέχρι τότε, όμως, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα συνεχίσουν να βιώνουν ώρες αγωνίας, αδυνατώντας να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη ρευστότητα ή τη μεταβολή της περιουσιακής τους κατάστασης.

Περιμένοντας την εγκύκλιο...

Μπορεί να έχουν περάσει περισσότερες από 100 ημέρες από τότε που θεσμοθετήθηκε ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα, ωστόσο ουδείς γνωρίζει ακόμη τι ισχύει με τη συγκεκριμένη φορολογική επιβάρυνση και το κυριότερο: ποιος θα κληθεί να καταβάλει τον φόρο.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, η αγορά περιμένει την έκδοση εφαρμοστικής εγκυκλίου, η οποία θα περιέχει λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος πληρώνει τον φόρο, ποιες περιπτώσεις αγοραπωλησιών υπάγονται σε φόρο υπεραξίας και ποιες εξαιρούνται. Παράλληλα, θα περιλαμβάνει αλγόριθμο για τον υπολογισμό του χρόνου και της τιμής κτήσης σε περιπτώσεις ανέγερσης ακινήτων.

Οικονομικοί αναλυτές κάνουν λόγο για «απαράδεκτη κατάσταση» και για «λανθασμένους χειρισμούς» του Υπουργείου Οικονομικών, που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την αγορά ακινήτων. Ενδεικτικά αναφέρουν περίπτωση ασθενείας, όπου η μεταβίβαση του ακινήτου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, με αποτέλεσμα ο εν δυνάμει νέος ιδιοκτήτης να κινδυνεύει να βρεθεί στις… συμπληγάδες των κληρονομικών.

Τι προβλέπεται για τον φόρο υπεραξίας

Το πολυνομοσχέδιο, το οποίο «πέρασε» από τη Βουλή στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και την ενίσχυση της ελληνικής αξιοπιστίας στις διεθνείς χρηματαγορές, περιλαμβάνει διάταξη για τον φόρο υπεραξίας. Ωστόσο, από αυτή απουσιάζουν ορισμένες σημαντικές διευκρινίσεις, οι οποίες αναμένεται να δοθούν με εφαρμοστική εγκύκλιο.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:

- η τιμή κτήσης είναι αυτή που αναγράφεται στο συμβόλαιο

- στις περιπτώσεις κληρονομιών και δωρεών η τιμή κτήσης είναι η αξία πάνω στην οποία υπολογίστηκε ο σχετικός φόρος

- τα ακίνητα που αποκτήθηκαν έως και 31/12/1994 απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας

-η τιμή κτήσης πληθωρίζεται με βάση τον δείκτη τιμών κατοικιών των ετών που διακρατήθηκε και ο οποίος δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος

- η υπεραξία που προκύπτει από τη διαφορά της τιμής κτήσης με την τιμή πώλησης απομειώνεται σε ποσοστό έως και 40% (για τα ακίνητα που αποκτήθηκαν από το 1995 έως και το 2002 το ποσοστό απομείωσης ανέρχεται έως και 52%).

Στις περιπτώσεις χρησικτησίας η τιμή κτήσης θεωρείται αυτή που είχε διαμορφωθεί πριν από το 20ο έτος από το σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο, ενώ στις περιπτώσεις ανέγερσης ακινήτου με αυτεπιστασία η τιμή κτήσης θεωρείται αυτή έπειτα από πέντε έτη από την έκδοση οικοδομικής άδειας. Παράλληλα, από το ποσό της υπεραξίας αφαιρούνται 25.000 ευρώ, ενώ με τις νέες διατάξεις «φεύγει» και ο όρος της μη πραγματοποίησης άλλης μεταβίβασης ακινήτου κατά τον χρόνο διακράτησης (η διάταξη γίνεται ευνοϊκότερη).

Επιπλέον, οι συμβολαιογράφοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση να ελέγξουν την ορθότητα όλων των χαρακτηριστικών του μεταβιβαζόμενου ακινήτου (χρόνος διακράτησης), ωστόσο δεν είναι υπεύθυνοι για στοιχεία που δεν ήταν υποχρεωμένοι να ελέγξουν. Όσον αφορά στον φόρο υπεραξίας, παρακρατείται από τους συμβολαιογράφους και αποδίδεται εντός πέντε ημερών στο Δημόσιο.
madata.gr - Zougla.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ