Χαμός στα ειρηνοδικεία


Από υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Η αποσυμφόρηση των ειρηνοδικείων όλης της χώρας που δέχονται μαζικά αιτήσεις για ένταξη στον νόμο Κατσέλη, βάσει του οποίου ρυθμίζονται τα χρέη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αποτελεί το επόμενο βήμα στην προσπάθεια του υπουργείου Ανάπτυξης να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την προστασία των δανειοληπτών.


Σύμφωνα με στοιχεία που καταφτάνουν από τα ειρηνοδικεία όλης της χώρας, οι αιτήσεις υπαγωγής στο νόμο 3869 (γνωστό ως νόμο Κατσέλη) φθάνουν αυτή τη στιγμή τις 120.000 και η δικάσιμος που προσδιορίζεται από ορισμένα ειρηνοδικεία της χώρας, φθάνει ακόμη και το 2030.

Την ίδια στιγμή, η παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας που θεσμοθετήθηκε με τον πρόσφατο νόμο 4224 για μεταβατική περίοδο ενός έτους, έχει μέχρι σήμερα περιορισμένο αποτέλεσμα, στον βαθμό που αφορά δανειολήπτες για τους οποίους έχει κινηθεί η διαδικασία του πλειστηριασμού.

Τα στοιχεία από τις τράπεζες κάνουν λόγο για 40.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, από τις οποίες ωστόσο αυτοί που πραγματικά εμπίπτουν στον νόμο, περιορίζονται στις 5.000 περίπου. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, πολλοί από τους 40.000 που έσπευσαν να κάνουν αίτηση, δεν τους είχε επιδοθεί κάποια διαταγή και άρα δεν είχαν δικαίωμα υπαγωγής στον νόμο, ενώ ένα μέρος αυτών των αιτήσεων, προέρχεται ουσιαστικά από τον ίδιο δανειολήπτη που έχει οφειλές σε πολλές τράπεζες περιορίζοντας τον τελικό αριθμό εκείνων που θα υπαχθούν στον νόμο.

Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, εκτιμούν ότι ο νόμος λειτούργησε θετικά, στον βαθμό που κινητοποίησε ένα σημαντικό αριθμό δανειοληπτών να επιστρέψει στις τράπεζες, επιδιώκοντας μια λύση για την προστασία της κατοικίας του και τη διευθέτηση της οφειλής τους.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή
madata.gr - Real.gr



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ