ΠΗΓΕΣ: Σημαντική εξέλιξη για την Ι.Μ.Σέλτσου


Γράφει ο Χρήστος Β. Καπερώνης

Έγινε γνωστό ότι η Περιφέρεια Ηπείρου διενήργησε στις 4 -3-2014 ανοικτή δημοπρασία επιλογής αναδόχου για την κατασκευή του έργου: "Συντήρηση - αποκατάσταση και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου Ιεράς Μονής Σέλτσου" πού βρίσκεται στις Πηγές Άρτας, Ιστορική έδρα του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, με προϋπολογισμό 200.000,00€ .


Το έργο κατακυρώθηκε στον μειοδοτούντα ανάδοχο με το σύστημα υποβολής προσφορών. Απομένει πλέον η άμεση εγκατάστασή του για την έναρξη των εργασιών. Η θετική αυτή εξέλιξη μας χαροποιεί ιδιαίτερα διότι ένα χρόνιο αίτημα μας το οποίο επαναδιατυπώθηκε και εγγράφως από την Αδελφότητα προ διετίας (20-6-2012) στον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη στον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Ψαθά και στον Δήμαρχο Γ.Καραισκάκη κ. Γαλλίκα βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης του.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε και τις άοκνες προσπάθειες του ιερέα της Ιεράς Μονής Σέλτσου Παπά- Γιώργη Φώτο για την επίτευξη του σκοπού. Το έργο αυτό , από τις πρώτες πληροφορίες πού έχουμε , προβλέπει κατ αρχήν την ανακατασκευή των ερειπωμένων ανατολικών κελιών και την καθαίρεση του υπάρχοντος πέτρινου κτίσματος στο μέσον, με την αποκατάσταση περιβάλλοντος χώρου.

Η ανακατασκευή των κελιών έχει προβλεφθεί να εγγίζει την μορφή των παλαιών κελιών που υπήρχαν στην ιδία θέση και με υλικά συμβατά με το χώρο .Για το λόγο αυτό είχαμε παραχωρήσει στον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη φωτογραφικό υλικό με την παλαιά μορφή των κελιών προς υποβοήθηση του έργου των μελετητών.

Μάλιστα μια εξ αυτών προ του 1930 από το βιβλίο του Δ. Καρατζένη -παλαιού βουλευτή Άρτας- αποτυπώνει σχεδόν το σύνολο των κελιών προ της κατάρρευσης των, τα οποία φαίνεται ότι ήταν δίπατα με ημιυπόγειο μάλλον ανοιχτό από εμπρός, και με σκεπαστούς εξώστες -βεράντες καθ όλο το μήκος τους.

Πιθανολογείται ότι η αρχική μορφή του συνόλου των κελιών ήταν σε σχήμα Π έναντι του κυρίως ναού. Το βόρειο τμήμα κατέρρευσε από σεισμό η πυρκαγιά. Ελπίζουμε ότι η τελική μορφή τους θα προσομοιάζει τουλάχιστον με αυτή.

Το όλο έργο τελεί υπό την έγκριση -εποπτεία της αρχαιολογικής υπηρεσίας ώστε να διαφυλαχθεί η μοναδικότητα του χώρου και από αισθητικής άποψης.  Το άλλο σοβαρό πρόβλημα στο Σέλτσο είναι αυτό της ρηγμάτωσης της θολοδομίας του κυρίως ναού όπως περιγράφεται στην έκθεση της Αρχιτέκτωνος αναστηλώτριας Αναστασίας Καμπόλη που συνέταξε στις 12 Απριλίου 2010 .

 Θα πρέπει σε συνεργασία με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες να συνεχιστεί η επέμβαση ώστε να εξασφαλιστεί η η συνοχή του και να αποφευχθεί η καταστροφή των τοιχογραφιών . Πιστεύουμε χωρίς να είμαστε ειδικοί ότι η παρέμβαση πρέπει να γίνει πολύ σύντομα για να μην επεκταθεί η ρηγμάτωση και σε άλλα σημεία του ναού.

Απομένει βέβαια το μεγάλο ζήτημα του δρόμου πού αποτελεί και ανάσχεση στην αξιοποίηση του μοναστηριού. Οι διαβεβαιώσεις πού έχουμε από τους τρεις προαναφερόμενους φορείς είναι ότι δρομολογείται άμεσα δημοπράτηση ασφαλτόστρωσης τμήματος του δρόμου με 300.000 ευρώ για πρώτη δόση και θα ακολουθήσουν και άλλες μέχρι την ολοκλήρωσή του.

 Το ζήτημα είναι να γίνει η αρχή. Είναι η ποιο σημαντική εξέλιξη στην βελτίωση του και περιμένουμε την υλοποίησή του. Το ελπίζουμε και δεν πιστεύουμε ότι θα μείνουμε στις υποσχέσεις.

Αυτό αισιοδοξούμε ότι θα αποτελέσει και την αφορμή να επαναλειτουργήσει το μοναστήρι με μοναχούς αφού έτσι εξασφαλίζεται μόνιμα η διαμονή τους και η πρόσβαση σε αυτό όλον το χρόνο, ενώ θα αποκτήσει και επισκέπτες προσκυνητές.

Ευελπιστούμε ότι θα συνεχιστεί με αμείωτο ενδιαφέρον η προσπάθεια όλων των Αυτοδιοικητικών φορέων για την ανάδειξη και την προστασία αυτού του Ιστορικού μνημείου που η διαφύλαξη του αποτελεί για μας ιστορικό καθήκον έναντι των ηρώων αυτών καθώς και πατρογονική παρακαταθήκη.

Για την Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας
  Ο Πρόεδρος Χρήστος Β. Καπερώνης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης