Το ''ύστατο χαίρε'' στον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο



Του Αιμίλιου Πολυγένη

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Ιωαννίνων κυρού Θεοκλήτου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου. Της εξοδίου ακολουθίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.


Επίσης παρέστησαν οι Μητροπολίτες Μιλήτου κ. Απόστολος ως Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Κονίτσης Ανδρέας, Σταγών κ. Σεραφείμ, Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας, Άρτης κ. Ιγνάτιος, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Αιτωλίας Κοσμάς, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Κερκύρας κ. Νεκτάριος, Θεσσαλιώτιδος κ. Κύριλλος, Σισανίου κ. Παύλος, Λευκάδος, Θεόφιλος, Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, Κηφισίας κ. Κύριλλος, Μαρωνείας κ. Παντελεήμων και Αυλώνος κ. Χριστόδουλος.Ακόμη παρέστησαν ο Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο Περιφεριάρχης Ηπείρου, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Υπουργοί, Βουλευτές, καθώς και πλήθους πιστών της πόλεως των Ιωαννίνων.

Να αναφερθεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, έκανε κατάθεση στεφάνου στον μακαριστό Μητροπολίτη Ιωαννίνων.

Ο εκπρόσωπος του Οικουμενικό Πατριαρχείου Μητροπολίτης Μιλήτου μετά το πέρας της Εξοδίου Ακολουθίας, μετέφερε την λύπη της Μεγάλης Του Χριστού Εκκλησίας για την απώλεια του μακαριστού Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεοκλήτου.

Σε άλλο σημείο ο κ. Άποστολος τόνισε ότι ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων αγαπούσε αληθινά το Φανάρι και σεβόταν το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου."Ότι επίστευεν, ο,τι εφρόνει, ο,τι εκήρυττεν, ο,τι έζη και επροσδοκούσεν δια την Εκκλησίαν απετυπώθη εφ' άπαξ, αλλά διαπαντός, εις τον μνημειώδη και συμβολικής σημασίας λόγον του εις την θρόνικήν εορτήν της Κωνσταντινοπολίτιδος Εκκλησίας κατά το 2007 έτος. Εκεί θα ανατρέχουν οι παρόντες και οι επιγενόμενοι δια να μανθάνουν κωδικοποιητικώς τι εστίν και πως διάγει, πόθεν και που οδεύει η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, η κοινή Μήτηρ και τροφός του γένους των Ορθοδόξων", πρόσθεσε κλείνοντας ο Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Θρόνου.

Στη συνέχεια ο Αρχιγραμματεάς της Ιεράς Συνόδου Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τον κυρό Θεόκλητο ως έναν από τους σπουδαιοτέρους Ιεραρχές της νεοτέρας εκκλησιαστικής ιστορίας."Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ιωαννίνων και μόνο το γεγονός ότι είχε την ευλογία να διαδεχθεί τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ στην Μητρόπολη Ιωαννίνων και να μαθητεύσει στο πλευρό του ως στενός συνεργάτης, καταδικνύει πάρα πολλά", πρόσθεσε ο κ. Γαβριήλ.Επίσης ο Επίσκοπος Διαυλείας υπογράμμισε ότι "ο μακαριστός μητροπολίτης δεν τον ενδιέφερε να υποκρίνεται αλλά η ουσία του Επισκοπικού λειτουργήματος πέραν της εξυπηρετήσεως κοσμικών η προσωπικών σκοπιμοτήτων."

Τέλος η ταφή της σεπτής σορού του Μητροπολίτη Ιωαννίνων, θα γίνει στον περίβολο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κοπάνων όπου βρίσκονται ενταφιασμένοι και άλλοι Μητροπολίτες.

 http://epirusgate.blogspot.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ