Προσοχή στα ΑΤΜ: Πώς μας εξαπατούν;


Τα ματιά τους 14 θα πρέπει να έχουν όσοι θελήσουν να τραβήξουν χρήματα από τα ΑΤΜ των τραπεζών, καθώς η ηλεκτρονική απάτη είναι σε μεγάλη έξαρση!
 

Κατά τη διάρκεια των διακοπών, όπως είναι και τώρα λόγω Πάσχα, οι περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιούνται μέσα από τα εναλλακτικά δίκτυα, οπότε είναι επόμενο να αυξάνονται και οι απάτες.



Επίσης, καθώς στις εορταστικές προσφορές των τραπεζών οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες δίνουν και παίρνουν, οι διάφοροι επιτήδειοι βάζουν ως στόχο το «πλαστικό» χρήμα.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα «αφύλακτα» ATM, σε όσα βρίσκονται δηλαδή εκτός των τραπεζικών καταστημάτων, αφού είναι ευκολότερο να παγιδευτούν.

Επίσης καθώς το Πάσχα πολλές συναλλαγές γίνονται εκτός αστικού ιστού, σε σημεία όπου υπάρχουν ΑΤΜ τοποθετημένα δίπλα σε σούπερ μάρκετ, σε φαρμακεία, ακόμα και σε πλατείες, το να παγιδεύσει κανείς τα μηχανήματα αυτά είναι σαφώς πιο εύκολο.

Να θυμάστε πάντα, ότι οι απατεώνες εφευρίσκουν συνεχώς καινούργια κόλπα για να μας ξαφρίζουν! Πρόσφατα συνελήφθη ομάδα κακοποιών η οποία παγίδευε µε ειδικές µεταλλικές τάπες ΑΤΜ τραπεζών και αποσπούσε χρήµατα από ανύποπτους πελάτες της τράπεζας.

Τo κόλπο


Τα µέλη της συµµορίας, έβγαιναν παγανιά κυρίως νυχτερινές ώρες και  τοποθετούσαν ειδικές µεταλλικές τάπες στις εξόδους χρηµάτων των µηχανηµάτων αυτόµατης ανάληψης. Έτσι, όταν οι πελάτες προσπαθούσαν να κάνουν ανάληψη χρηµάτων, διαπίστωναν ότι η συναλλαγή γινόταν κανονικά – µαζί µε τη χρέωση του λογαριασµού τους –, αλλά τα χρήµατα της ανάληψης δεν έβγαιναν ποτέ από το µηχάνηµα!!!! Μετά το τέλος συναλλαγής και την αποχώρηση των κατόχων των καρτών, οι δράστες αφαιρούσαν τη µεταλλική τάπα και αποσπούσαν τα χρήµατα.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι συµµορίες τοποθετούν ειδικές συσκευές πάνω στην υποδοχή της κάρτας στο ΑΤΜ µέσω των οποίων µπορούν να «διαβάσουν» τη µαγνητική της επιφάνεια. Παράλληλα, µέσω µικροκάµερας ή µε ειδικές µεµβράνες µπορούν να υποκλέπτουν τον κωδικό αριθµό (PIN) και στη συνέχεια να φτιάξουν µια πανοµοιότυπη κάρτα, πραγµατοποιώντας παράνοµες αναλήψεις µετρητών. Τραπεζικά στελέχη λένε πως η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η ηλεκτρονική απάτη έχει πάει στο επόμενο επίπεδο, συνιστώντας στους πελάτες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Συμβουλές

- Αποφύγετε να έχετε στο ίδιο σημείο την κάρτα και τον κωδικό PIN

- Προτιμήστε ΑΤΜ σε εσωτερικούς χώρους

- Βεβαιωθείτε ότι δεν σας παρακολουθεί κάποιος

- Σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας της κάρτας, ενημερώστε άμεσα την τράπεζα

- Αν σας προσεγγίσουν λέγοντάς σας ότι σας έπεσαν χρήματα, ελέγξτε άμεσα αν έχετε τη σωστή κάρτα αναλήψεων

- Καλύψτε το πληκτρολόγιο του ΑΤΜ με το χέρι σας ή ένα χαρτί όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό

Προσοχή στις ηλεκτρονικές συναλλαγές


- Μην απαντάτε σε μηνύματα που ζητούν κωδικούς ή άλλα προσωπικά στοιχεία

- Αλλάζετε συχνά τους κωδικούς που χρησιμοποιείτε στο e-banking

- Συνδεθείτε απευθείας με την ιστοσελίδα της τράπεζας και όχι μέσω εξωτερικού συνδέσμου (link)

- Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε δραστηριότητα, επικοινωνήστε άμεσα με την τράπεζά σας

Πηγή: eradio.gr
madata.gr - Ειρήνη Ν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ