Με κατασχέσεις απειλούνται 50.000 μηχανικοί για χρέη


Σε απόγνωση οδηγεί 50.000 μηχανικούς η διαβίβαση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών του ΕΤΑΑ στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και η απειλή κατασχέσεων, ακόμη και για χρέη της τάξης των 5000 ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ).


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «πέραν του ότι οι Έλληνες μηχανικοί βιώνουν συνθήκες πρωτόγνωρης κρίσης, λόγω της πλήρους καθίζησης της οικοδομής και του μαρασμού της μεταποίησης, το ασφαλιστικό τους παρουσιάζει μια σημαντική ιδιομορφία, που δημιουργεί άμεσο πρόβλημα: αυτό που ασφαλίζεται είναι η ιδιότητα του μηχανικού και όχι η άσκηση του επαγγέλματός του, γεγονός που σημαίνει ότι χιλιάδες άνεργοι μηχανικοί, κινδυνεύουν τώρα να χάσουν ακόμη και τα σπίτια τους».

Στο σκηνικό αυτό, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας και τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, στη διάρκεια συνάντησης με μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου, πρότειναν την ανάληψη πρωτοβουλίας για μείωση των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών των μηχανικών, μέσω νομοθετικής ρύθμισης.

Επίσης, ζήτησαν τη συνδρομή τους για την κατάργηση του ΚΕΑΟ και τον διαχωρισμό του κλάδου της υγείας από εκείνον της σύνταξης.

«Σήμερα περίπου 50.000 μηχανικοί έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ταμείο, με αποτέλεσμα να απειλούνται με κατασχέσεις [...] Οι συνολικές ετήσιες εισφορές για έναν μηχανικό, που είναι ασφαλισμένος πάνω από πενταετία, ανέρχονται σήμερα, χωρίς να υπολογίζεται η επικείμενη αύξηση, σε περίπου 4500 ευρώ [...] Αν υπήρχε διαχωρισμός της υγείας από τη σύνταξη, τότε το Ταμείο θα μπορούσε να εισπράττει περίπου 800 ευρώ ετησίως από τους 50.000 μηχανικούς και να έχουν τουλάχιστον ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όταν σήμερα δεν εισπράττει τίποτα»
, εξήγησε ο κ. Μπίλλιας.

Εξάλλου, πρόσθεσε, οι μηχανικοί υποχρεούνται να καταβάλλουν 10 ευρώ μηνιαίως για τον ΟΑΕΔ, χωρίς οι ίδιοι να δικαιούνται επίδομα ανεργίας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Γεώργιος Ορφανός, Σάββας Αναστασιάδης και Τάσος Κουράκης. Στη συνάντηση είχαν προσκληθεί 41 βουλευτές της Κ.Μακεδονίας.
tovima.gr - madata.gr - Zougla.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης