ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1863 !!


Την τεκμηριωμένα παλαιότερη μέχρι τώρα φωτογραφία της Θεσσαλονίκης, που τραβήχτηκε το 1863 από τον φωτογράφο Γιόζεφ Ζέκελι και αποτελεί ένα μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο πλαίσιο μίας έκθεσης το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τραπέζης. (Κλικ στη φώτο για μεγέθυνση)



Τραβηγμένη από τον φωτογράφο Γιόζεφ Ζέκελι το 1863, η παλαιότερη φωτογραφία της Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Πολιτιστικό Κέντρο της Εθνικής Τράπεζας στη Βίλα Καπάντζη από την ερχόμενη Παρασκευή. 

Στην έκθεση, που θα εγκαινιαστεί στο Πολιτιστικό της Κέντρο στη Βίλα Καπάντζη την ερχόμενη Παρασκευή, παρουσιάζεται ένα δίπτυχο φωτογραφικό πανόραμα 150 χρόνων και η πολυσχιδής ιστορία της συγκεκριμένης φωτογραφίας.

Από τη λήψη της στα 1863 από τον φωτογράφο Γιόζεφ Ζέκελι, που συνόδεψε μια ταξιδιωτική αποστολή από το Δυρράχιο έως τη Θεσσαλονίκη, την εκτύπωσή της αρχικά, ως χαρακτικό, σε βιβλίο το 1866 -διαφορετικό από το βιβλίο για το οποίο αρχικά προοριζόταν-, το πέρασμα της πρωτότυπης φωτογραφίας στην «αφάνεια» για πάνω από έναν αιώνα και την επανεμφάνισή της στα αρχεία της Αυστριακής Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί ταυτόχρονα με την έκθεση «Μακεδονία. Χαρτογραφία και Ιστορία, 15ος-18ος αιώνας» και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2014.

ethnos.gr



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης