Ο κυπριακός Tύπος για την απόφαση του Eurogroup


H απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, προκειμένου να δοθεί οικονομική βοήθεια στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι το πρωτοσέλιδο θέμα στις σημερινές εφημερίδες της Κύπρου.


Επίσης, δημοσιεύονται ρεπορτάζ για το παρασκήνιο της συνεδρίασης του Eurogroup, τις εξηγήσεις της κυβέρνησης, τις αντιδράσεις των κομμάτων και τη στάση τους στη Βουλή για την ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Όλοι ενώπιον των ευθυνών τους» γράφει ότι ίσως πρόκειται για την πιο σημαντική μέρα των τελευταίων δεκαετιών για το κυπριακό κράτος. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται στο πώς έφθασε η Κύπρος στο κούρεμα και γράφει ότι ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης βρέθηκε ενώπιον «προειλημμένων αποφάσεων και τετελεσμένων στο Eurogroup».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η πρωτοφανής για τα ευρωπαϊκά δεδομένα απόφαση του Eurogroup να προχωρήσει σε κούρεμα των καταθέσεων προκάλεσε χαώδη κατάσταση και χιλιάδες πολίτες έσπευσαν στις ΑΤΜ να τραβήξουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούσαν.



«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Άτακτη υποχώρηση μπροστά στην άτακτη χρεοκοπία», στο οποίο αναφέρει ότι πολύ βαρύ είναι το τίμημα της δανειακής σύμβασης, αφού το μνημόνιο έχει οδυνηρούς όρους και κούρεμα καταθέσεων. «Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Σενάρια τρόμου για οικονομία» γράφει ότι «μετά την πισώπλατη μαχαιριά που δέχθηκε από τους εταίρους της η Κύπρος, η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, καλώντας την να ψηφίσει τα μέτρα, αλλά είναι εύθραυστες οι ισορροπίες». Η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις δύο εκ των μεγαλύτερων επιχειρηματιών στον τόπο, του Νίκου Σιακόλα και του Φώτου Φωτιάδη, οι οποίοι εμφανίστηκαν θετικοί στο κούρεμα καταθέσεων, εξηγώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα σωθεί η χώρα και ότι το σημαντικότερο είναι να υπάρξει σταθερότητα για να ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας.



Η «Χαραυγή» με τίτλο «Σφάγιασαν την Κύπρο» γράφει ότι «σε μια οδυνηρή και άκρως καταστροφική για την Κύπρο απόφαση, κατέληξαν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αποδέχεται κούρεμα καταθέσεων και αναπροσαρμογή του φόρου επί των τόκων των καταθέσεων». Επίσης, αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ διαμηνύει ότι θα καταψηφίσει τις δεσμεύσεις, που ανέλαβε ο κ. Αναστασιάδης.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή της Κυριακής» με τον τίτλο «Μετά την πτώση, απαιτείται κάθαρση» γράφει ότι η αποτυχία στο Eurogroup είναι δεδομένη, όπως και «η χρεοκοπία της ατολμίας δύο κυβερνήσεων και της Κεντρικής Τράπεζας να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο και αμεσότερο πρόβλημα των τραπεζών».

Η εβδομαδιαία «Μάχη» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Αλληλεγγύη - λαιμητόμος» και γράφει ότι πολιτική και κοινωνική θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η απόφαση για εφάπαξ φόρο αλληλεγγύης και σταθερότητας.

Η αγγλόφωνη «Sunday Mail» με τίτλο «Η Κύπρος προσπαθεί να συνέλθει από την απόφαση του κουρέματος» σημειώνει ότι η απόφαση να επιβληθεί ένα πρωτοφανές κούρεμα στις κυπριακές καταθέσεις ήταν δύσκολη, αλλά η μοναδική επιλογή για να αποφύγουμε την άτακτη χρεοκοπία του κράτους, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.



Ο «Πολίτης» έχει τίτλο «Χρεοκοπία VS Μνημόνιο». Στο άρθρο του σημειώνει ότι οι Ευρωπαίοι «έβαλαν την θηλιά στον λαιμό της Κύπρου» και ότι η Βουλή βρίσκεται μπροστά στο πιο οδυνηρό δίλημμα της ιστορίας της.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση
 zougla.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ