Λύση για το παλαιό δημαρχείο και διάσωση του αρχοντικού Παπακώστα

Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Άρτας κατά τη συνεδρίαση της 26/3/2013 αποφασίστηκε η απευθείας αγορά του ισόγειου καταστήματος καθώς και του υπόγειου χώρου στο παλαιό Δημαρχείο επί της οδού Σκουφά. 

Η αγορά κρίθηκε σκόπιμη γιατί κατά το παρελθόν έχουν υποβληθεί προτάσεις χρηματοδότησης για την αναπαλαίωση του κτιρίου, χωρίς όμως να έχουν γίνει δεκτές με κυριότερο λόγο το ιδιοκτησιακό καθεστώς. 


Με την αγορά των ιδιοκτησιών αυτών θα εκλείψει ο λόγος απόρριψης των προτάσεων αφού ο Δήμος θα γίνει κύριος του συνολικού ακινήτου.

Η απόφαση που πάρθηκε έπειτα και από πρόταση της αντιπολίτευσης ήταν πιο προωθημένη από την αρχική εισήγηση για αναγκαστική απαλλοτρίωση. Βέβαια η ευόδωση της πρότασης για την απευθείας αγορά χρειάζεται και τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη, η οποία όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του, θα εξαρτηθεί από το τίμημα.

Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία ο Δήμος μπορεί να επιλέξει την οδό της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η προσπάθεια και να γίνει κύριος του συνόλου του ακινήτου.

Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για το διατηρητέο αρχοντικό Παπακώστα αφού στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. αποφασίστηκε ομόφωνα η αγορά και αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου από το Δήμο Αρταίων.

Πρόκειται για δύο κτίρια τα οποία είναι συνδεδεμένα με την ιστορία της πόλης.
Το «Αρχοντικό Παπακώστα» αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά για την πόλη της Άρτας, αποτελεί ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικό συνδυασμό ύφους παλαιού αρχοντικού της τελευταίας περιόδου της Τουρκοκρατίας και Νεοκλασικού.

Με την παραπάνω λύση θα μπορέσει να αξιοποιηθεί και το παλιό δημαρχείο το οποίο μετά την αναπαλαίωση στην οποία θα προχωρήσει ο Δήμος, θα μετατραπεί σε κόσμημα για την πόλη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ