Ιστορική έκκληση «να σιγήσουν τα όπλα»


Ιστορική έκκληση να σταματήσουν τον πόλεμο κατά της Τουρκίας απηύθυνε προς τους μαχητές του PKK ο φυλακισμένος κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτζαλάν.


Σε μήνυμα του που αναγνώστηκε την Πέμπτη,  κάλεσε τους μαχητές του να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να αποσυρθούν από την Τουρκία στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής διαδικασίας η οποία προσφέρει τη μεγαλύτερη ελπίδα που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα για να τερματισθεί μια σύγκρουση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους.

«Φθάσαμε σε ένα σημείο όπου τα όπλα πρέπει πια να σιγήσουν και τον λόγο να πάρουν οι ιδέες», ανέφερε στο μήνυμα του  ο Οτζαλάν. Το μήνυμα αναγνώστηκε στα κουρδικά και τα τουρκικά  από έναν κούρδο πολιτικό,  κατά τον εορτασμό του κουρδικού Νέου Έτους (Νεβρόζ), στο Ντιγιάρμπακιρ, όπου συμμετείχαν 250.000 άνθρωποι.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας θα πρέπει να αποσυρθούν πέραν των συνόρων ... Δεν είναι το τέλος, είναι η αρχή μιας νέας εποχής», πρόσθεσε  ο κούρδος ηγέτης.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Τουρκία είχε ανακοινώσει πως συνομιλούσε με τον φυλακισμένο κούρδο ηγέτη με σκοπό να ασκήσει επιρροή στο PKK για να εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα. Στο παρελθόν, κούρδοι ηγέτες, είχαν κηρύξει κατάπαυση πυρός όμως η τουρκική ηγεσία είχε ταχθεί υπερ της μάχης μέχρις εσχάτων εναντίον του PKK.

Μυστικές συνομιλίες με το PKK παραδέχτηκε πως υπήρχαν στο παρελθόν και ο τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν. Σύμφωνα όμως με το Associated Press, ο τελευταίος αυτός γύρος επαφών, στις οποίες μετείχε ενεργότερα ο Οτζαλάν, έχει αναπτερώσει τις ελπίδες για μία τελική συμφωνία κατάπαυσης των εχθροπραξιών και από τις δύο πλευρές.

tanea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ