Ερώτηση Σοφοκλέους στην Επιτροπή για το κούρεμα


Την τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητά ο Κύπριος Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, Σοφοκλής Σοφοκλέους σχετικά με την απόφαση του Eurogroup για επιβολή τέλους επί των καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών. 


Ο Σοφοκλής Σοφοκλέους ερωτά την Επιτροπή εάν πιστεύει πως παραβιάζονται με την εν λόγω απόφαση θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, όπως η "αρχή της αλληλεγγύης", το άρθρο 17 του Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ περί δικαιώματος της ιδιοκτησίας καθώς και η Οδηγία 2009/14/ΕΚ περί των συστημάτων εγγυήσεως των καταθέσεων όσον αφορά το επίπεδο κάλυψης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Η πρωτόγνωρη απόφαση του Eurogroup για επιβολή τέλους επί των καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών αποτελεί ένα τεράστιο πλήγμα για την κυπριακή οικονομία και κατ' επέκταση για τις οικονομίες των υπολοίπων μελών της Ευρωζώνης.

Ήδη τα αποτελέσματα της εν λόγω απόφασης έχουν αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, η απόφαση παραβιάζει κατάφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν προστατεύονται οι καταθέτες.

Ερωτάται η Επιτροπή: Πως συνάδει η απόφαση του Eurogroup με την Οδηγία 2009/14/ΕΚ περί των συστημάτων εγγυήσεως των καταθέσεων όσον αφορά το επίπεδο κάλυψης; Συμμερίζεται η Επιτροπή την άποψη πως παραβιάζεται το άρθρο 17 του Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ στο οποίο αναφέρεται το δικαίωμα της ιδιοκτησίας;

Πως διασφαλίζεται η αρχή της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης με την εν λόγω απόφαση ; Γιατί παρόμοιο μέτρο δεν λήφθηκε για καμιά άλλη χώρα της Νομισματικής ένωσης;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ