"Την ευθύνη για την κρίση την έχουν οι τράπεζες"


"Η δική μου απάντηση μου είναι απλή. Δεν πάει άλλο."

Επιθετική ήταν η δήλωση του Κύπριου Ευρωβουλευτή, Σοφοκλή Σοφοκλέους προς τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Φιλανδίας, Έρκι Λίκανεν κατά την σημερινή επίσκεψή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 


"Η αναφορά σας περί άγνοιας και αλαζονείας με υποχρεώνει να αναφέρω τα εξής:

Πρώτο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι χρυσοπληρωμένοι τεχνοκράτες, ανώτερα στελέχη, διοικητές τραπεζών, Golden boys, μπορούν να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο. Ανεύθυνο και αποτυχημένο.

Δεύτερο, κανένας δεν προέβλεψε ούτε και ανέμενε ότι τράπεζες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη θα κατέρρεαν και θα αναζητούσαν λύσεις από την στήριξη και την χρηματοδότηση των κρατών.

Με αυτά τα δεδομένα εκτιμώ και θεωρώ πως την μεγαλύτερη ευθύνη για την κρίση την έχουν οι τράπεζες. Την έχουν οι διευθυντές, τα ανώτερα στελέχη και τα golden boys οι οποίοι με τις εγκληματικές τους πράξεις ή παραλείψεις έφεραν τα κράτη και τους φορολογούμενους πολίτες σε αυτή την τραγική κατάσταση.

Ευθύνονται επίσης και κάποιοι Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών που ανέχθηκαν ή δεν πήραν τα αναγκαία μέτρα για να μην οδηγηθούμε στην σημερινή κρίση. Δεν άσκησαν με τρόπο αποτελεσματικό, όπως όφειλαν, τον εποπτικό τους ρόλο.

Σήμερα οι πολίτες απαιτούν να παρθούν αποτελεσματικές αποφάσεις που να μπορούν να δημιουργούν θέσεις εργασίας και να φέρουν ανάπτυξη και όχι άλλα μέτρα λιτότητας. Δεν τα αντέχουν. Παράλληλα θα πρέπει να αποδοθούν. Ευθύνες προς όλους εκείνους που είναι υπαίτιοι και η τιμωρία τους θα πρέπει να έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα.

Να ξανασυζητηθεί ο εποπτικός ρόλος των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών και να ενισχυθεί η νομοθεσία με περισσότερα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα. Το ερώτημα προς εμάς τους σοσιαλιστές είναι ένα. Είμαστε ικανοποιημένοι με αυτοί την κατάσταση; Είναι αρκετό να εκφράζουμε την δυσπιστία και την ανησυχία μας για τα μέτρα λιτότητας;

 Η δική μου απάντηση μου είναι απλή. Δεν πάει άλλο. Οι σοσιαλιστές πρέπει να αποτελέσουν την δύναμη της αποτροπής της κρίσης. Να ξανακερδίσουν το στοίχημα της εμπιστοσύνης του πολίτη. Να προτείνουμε και να πάρουμε αποτελεσματικά μέτρα προστασίας. Μόνο έτσι θα φέρουμε την ανάπτυξη. Έτσι θα αποτελέσει την απάντηση στην τεράστια κρίση που πλήττει την ανθρωπότητα".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης