Προς νέα ΟΝΕ με μηχανισμούς αλληλεγγύης


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε, σήμερα, τη συμφωνία με το Συμβούλιο σχετικά με τους δύο Κανονισμούς για την ενίσχυση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης και της εποπτείας στην Ευρωζώνη. 


Μετά τη σημερινή ψηφοφορία, η Αντιπρόεδρος του ΕΚ και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, κυρία Άννυ Ποδηματά δήλωσε:

"Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, το ΕΚ αξίωσε και πέτυχε σημαντικές βελτιώσεις στο νέο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΟΝΕ. Ένα πλαίσιο που θα έπρεπε να υπάρχει στην ΟΝΕ εδώ και μια δεκαετία.

Ταυτόχρονα, η δήλωση που κατάφερε να αποσπάσει από την Επιτροπή σηματοδοτεί ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για μια νέα ΟΝΕ στην οποία η δημοσιονομική ολοκλήρωση θα συμπληρώνεται από πραγματικούς μηχανισμούς αλληλεγγύης.

Αυτό είναι απαραίτητο για να εξασφαλίσουμε το μέλλον της ευρωζώνης, της ευημερίας όλων των Ευρωπαίων αλλά και την υποχώρηση αντισυστημικών μορφωμάτων ή ακραίων πολιτικών δυνάμεων που απειλούν το ευρωπαϊκό σχέδιο.

 Ειδικότερα: 

Ο πρώτος Κανονισμός θεσπίζει ένα κοινό χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση στην Επιτροπή σχεδίων μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων (έως 30 Απριλίου) και σχεδίων προϋπολογισμών (έως 15 Οκτώβρη) ώστε να εντοπίζονται εγκαίρως και να διορθώνονται τυχόν σοβαρές αποκλίσεις από τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις των χωρών σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάζει τα σχέδια προϋπολογισμού και θα μπορεί να ζητήσει την αναθεώρηση του σχεδίου προϋπολογισμού αν διαπιστώσει σοβαρή απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Ο δεύτερος Κανονισμός θεσπίζει νέα διαδικασία για χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοπιστωτική τους σταθερότητα και που μπορεί να οδηγήσει σε πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής. Ο Κανονισμός αυτός θα ισχύσει και για τις χώρες που βρίσκονται σήμερα σε πρόγραμμα προσαρμογής συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΕΚ πέτυχε να συμπεριληφθεί και στους δύο Κανονισμούς η υποχρέωση σεβασμού των πρακτικών και θεσμών που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις στην Ένωση, αλλά και την ενίσχυση του δημοκρατικού ελέγχου των αποφάσεων με ενεργότερη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και σε εθνικό επίπεδο των κοινωνικών εταίρων, βασικές προτεραιότητες της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Την ίδια στιγμή η αντιμετώπιση φοροδιαφυγής αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των πολιτικών για τη δημοσιονομική σταθερότητα που προβλέπεται και μέσα στους Κανονισμούς.

 Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες πέτυχαν επίσης να εξασφαλίσουν την επίσημη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - μέσω δήλωσης του Αντιπροέδρου της Επιτροπής και αρμόδιου για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, κ. Olli Rehn, στην Ολομέλεια του ΕΚ - και η οποία περιλαμβάνει βασικές προτεραιότητες των προοδευτικών δυνάμεων του ΕΚ:

 - Η Επιτροπή θα συστήσει ομάδα εμπειρογνωμόνων ως το πρώτο βήμα για την κοινή έκδοση χρέους με τη μορφή ενός ταμείου αποπληρωμής χρέους (redemption fund) και βραχυπρόθεσμων ευρωγραμματιων (eurobills) πριν τη λήξη της θητείας της.

- Η Επιτροπή θα εξετάσει πώς τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων με θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών θα μπορούσαν να έχουν ειδική μεταχείριση στο πλαίσιο των "προγραμμάτων Σταθερότητας και Σύγκλισης", πράγμα που αποτελεί και το πρώτο βήμα προς το χρυσό κανόνα των σοσιαλιστών σύμφωνα με τον οποίο "οι παραγωγικές δημόσιες επενδύσεις δε θα πρέπει να προσμετρούνται στο δημόσιο χρέος."

 - Η Επιτροπή θα προτείνει τη δημιουργία ενός νέου 'οργάνου για σύγκλιση και ανταγωνιστικότητα - convergence and competitiveness instrument' για την οικονομική βοήθεια χωρών που εφαρμόζουν διαρθρωτικές αλλαγές για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης