Παλιαδέλη: Απογοητευτικά τα μηνύματα των εκθέσεων


 Εγκρίθηκαν σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τρεις εκθέσεις για την ισότητα των δύο φύλων με αφορμή την πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου. 



Οι εκθέσεις που αναφέρονται στον αντίκτυπο της κρίσης στις γυναίκες, στην εξάλειψη των στερεοτύπων που αφορούν στο φύλο και στην προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών στη Βόρεια Αφρική επιβεβαίωσαν ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να πλήττονται από διακρίσεις σε όλα τα πεδία της ζωής τους.

Σύμφωνα με τα τρία αυτά ψηφίσματα, η οικονομική κρίση, οι περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες και θέσεις εργασίας, η εργασία με μερική απασχόληση πλήττει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες. Εξακολουθεί να υπάρχει μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στις αμοιβές των δύο φύλων, με τις γυναίκες στην ΕΕ να κερδίζουν 16% λιγότερα χρήματα από τους άνδρες για την ίδια εργασία.

Οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε ηγετικές θέσεις στην πολιτική και τις επιχειρήσεις, ενώ μεγάλες διαστάσεις εξακολουθεί να έχει και η έκταση της βίας κατά των γυναικών.

Απογοητευτικά χαρακτήρισε τα μηνύματα των εκθέσεων η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ καθηγήτρια κ Χρυσούλα Παλιαδέλη, η οποία αναφέρθηκε και στην πρόσφατη πρόταση για κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και αντικατάστασή της από μία Διεύθυνση Ισότητας και Ίσων Ευκαιριών.

«Χαιρετίζω την πρόσφατη προκήρυξη προγραμμάτων για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα προκειμένου να αξιοποιηθούν τα σχετικά προγράμματα ΕΣΠΑ. Προσβλέπω στη συμμετοχή των Ελληνίδων σ΄αυτά και θεωρώ, βεβαίως, αυτονόητη την ταχεία και κυρίως αξιοκρατική επιλογή των προτάσεών τους, ως προϋπόθεση, για τη συμβολή τους στην αναστολή της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. 

Η σημερινή συγκυρία απαιτεί περισσότερο από ποτέ την εντατικοποίηση των πολιτικών για την ισότητα των φύλων στη χώρα μας, όπως προκύπτει από την πρόσφατη έκθεσή της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Ελλάδα, στην οποίαν επισημαίνεται, ανάμεσα στα άλλα, και η ανάγκη για την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Αναρωτιέμαι αν η σκέψη για την μετατροπή της σε Διεύθυνση θα υπηρετήσει το κύρος και την αποτελεσματικότητα των δράσεων που θα κληθεί να καλύψει».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης