Ευρωπαϊκό φρένο στα κυκλώματα οργανωμένης λαθροϋλοτομίας


Σε εφαρμογή μπήκε ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός ξυλείας που δίνει στην ελληνική διοίκηση τα εργαλεία προκειμένου να αποτρέψει την εμπορία προϊόντων λαθροϋλοτομίας. O ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης υπήρξε εισηγητής της νομοθεσίας εκ μέρους της ομάδας των Σοσιαλιστών. 


Για τη συμβολή του στη διαμόρφωση της νομοθεσίας βραβεύθηκε το 2011 ως καλύτερος ευρωβουλευτής στο θέμα της δασικής προστασίας. Ο Κανονισμός (ΕΕ) 995/2010 τίθεται σε εφαρμογή τη στιγμή που τα φαινόμενα παράνομης υλοτομίας στην χώρα μας έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

 Ο Κανονισμός εφαρμόζεται τόσο για την εισαγόμενη όσο και την εγχώρια παραγόμενη ξυλεία καθώς και τα παράγωγα ξυλείας. Οι επιχειρήσεις που αγοράζουν ή πωλούν ξυλεία είναι υποχρεωμένες πλέον να τηρούν κατάλληλα αρχεία, έτσι ώστε η προέλευση του ξύλου να μπορεί να εντοπιστεί εύκολα και να εξακριβωθεί αντίστοιχα η νομιμότητά του.

Με αφορμή την έναρξη εφαρμογής του Κανονισμού ο Κρίτων Αρσένης έκανε τις εξής δηλώσεις:

“Μετά από σκληρή δουλειά και δύσκολες διαπραγματεύσεις υποδεχόμαστε την έναρξη της εφαρμογής μιας νομοθεσίας που προστατεύει τα δάση μας από τα κυκλώματα οργανωμένης λαθροϋλοτομίας. Η οργανωμένη λαθροϋλοτομία και η εμπορία των προϊόντων της πέρα από τις πολύ αρνητικές επιπτώσεις στα δασικά οικοσυστήματα πλήττει τους συνεταιρισμούς ξυλοκόπων και τις νόμιμες επιχειρήσεις εμπορίας ξυλείας. 

Πέρυσι κατατέθηκαν συνολικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες 3.105 μηνύσεις για συμβάντα σχετικά με τη λαθροϋλοτομία και κατασχέθηκαν 13 τόνοι ξυλείας και εκατοντάδες οχήματα και εργαλεία. Με την εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας οι επιχειρήσεις που αγοράζουν ή πωλούν ξυλεία υποχρεούνται πλέον να τηρούν πλήρη αρχεία, έτσι ώστε η προέλευση του ξύλου να μπορεί εύκολα να εντοπιστεί και να εξακριβωθεί η νομιμότητα του. 

Απομένει να δούμε τις πρώτες περιπτώσεις εφαρμογής του κανονισμού που θα παραδειγματίσουν τους παρανομούντες εμπόρους και θα οδηγήσουν στον αποκλεισμό από την ελληνική αγορά των προϊόντων λαθροϋλοτομίας"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ