"Να δώσουμε περιεχόμενο στο διάλογο για ισότητα"


- Να γιορτάζουμε την 8η Μαρτίου όχι μόνο ως ημέρα της γυναίκας αλλά ως ημέρα δικαίωσης της γυναίκας

Δήλωση του Κύπριου Ευρωβουλευτή, Σοφοκλή Σοφοκλέους κατά την διάρκεια της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα δικαιώματα των γυναικών. 


 Καταρχάς να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στη Σοσιαλιστική Ομάδα και ειδικότερα στον Πρόεδρο για την επίκαιρη πρωτοβουλία να φιλοξενηθούν δύο σημαντικές προσωπικότητες που υπερασπίζονται σήμερα, κάτω από δύσκολες συνθήκες, τις γυναίκες.

Να εκφράσω επίσης, με αυτή την ευκαιρία, τον θαυμασμό μου και τη στήριξη σε όλους και όλες που αγωνίζονται για την ισοπολιτεία, ισονομία και για τη στήριξη των δικαιωμάτων όχι απλά των γυναικών αλλά και όλων των ανθρώπων.

 Ιδιαίτερα οφείλω να αναγνωρίσω τον αγώνα, τον σκληρό, δύσκολο και πάνω απ' όλα επικίνδυνο, γυναικών που σε ορισμένες χώρες σήμερα τους επιβάλλεται πολλές φορές ο γάμος χωρίς να έχουν δικαίωμα επιλογής του συζύγου.

Σε άλλες χώρες οι γυναίκες δεν έχουν εργασιακά δικαιώματα, δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι ενώ εξευτελίζονται και δέχονται βιασμούς, όπως για παράδειγμα το πρόσφατο περιστατικό στην Ινδία.

Καταπιέσεις που για εμάς θεωρούνται απίστευτες γι αυτές αποτελούν σύνηθες φαινόμενο. Να το θέσω απλά. Τους συμπεριφέρονται όχι σαν ανθρώπους. Δεν συμφωνώ με τον όρο φεμινισμός και φεμινιστικά κινήματα, αλλά είμαι από αυτούς που πιστεύουν στην ισότητα των δύο φύλων, που είναι χρέος κάθε σοσιαλιστή.

Αλλά και ως χριστιανός οφείλω να παραδεχτώ και να αναγνωρίσω πόσο σπουδαία και λαμπρή είναι η προσφορά γυναικών όπως εσάς, που παρότι μας διαφοροποιεί σε κάτι, η θρησκεία, εντούτοις μας ενώνει ο στόχος, που δεν είναι άλλος παρά η οργανωμένη κοινή δράση όλων των γυναικών και όλων των πολιτών ανεξάρτητα θρησκείας για ισότητα.

Προτείνω να ανοίξει αυτός ο διάλογος, και αν είναι ήδη ανοικτός να του δώσουμε περιεχόμενο, δηλαδή όλες οι γυναίκες, όλοι οι άνδρες, ολόκληρη η ανθρωπότητα να δώσουν μια απάντηση που θα ενισχύει και θα στηρίζει την ισότητα. Για να γιορτάζουμε την 8η Μαρτίου όχι μόνο ως ημέρα της γυναίκας αλλά ως ημέρα δικαίωσης της γυναίκας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ