Σπύρος Δανέλλης: "Είναι απαραίτητο σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρίσκονται οι χώρες της ΕΕ να επενδύσουν στον τομέα του τουρισμού"

Στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) μίλησε ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα τουρισμού κ. Antonio Tajani, για πρώτη φορά μετά τη συγκρότηση της Ομάδας Δράσης για τον Τουρισμό (Task Force Tourism) του ΕΚ. 


Στην ανταλλαγή απόψεων που διεξήχθη με τα μέλη της Επιτροπής, συμμετείχε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης - εκπροσωπώντας την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του ΕΚ - ο οποίος τόνισε για ακόμη μια φορά τη σημασία της επίλυσης των γραφειοκρατικών δυσχερειών για τις θεωρήσεις βίζας στην ΕΕ, επισημαίνοντας τα προβλήματα που προκαλούνται καθώς και τη μη προσέλκυση τουριστών εξ αιτίας αυτού του προβλήματος.

Ο κ. Δανέλλης ζήτησε από τον Επίτροπο αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που διαθέτει η Ένωση, ενδεχομένως και ρύθμιση με νομοθετική πρόταση επί του θέματος, καθώς και στενότερη συνεργασία με τις εθνικές πρεσβείες των κρατών μελών, εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) της ΕΕ, "έξυπνες λύσεις" (ηλεκτρονικές θεωρήσεις, ομαδικές θεωρήσεις, πολλαπλές, κλπ).

Επιπλέον, ο κ. Δανέλλης, στα πλαίσια της αρμοδιότητάς του ως εισηγητής της έκθεσης για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, αναφέρθηκε στον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό και ιδιαίτερα στα προβλήματα χρηματοδότησης, ελλείψεων στις υποδομές και εναρμόνισης κοινών κανόνων που πλήττουν τις δραστηριότητες στον κλάδο.

Ο ευρωβουλευτής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία αντιμετώπισης της εποχικότητας του τουρισμού και τη διασφάλιση των υφιστάμενων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ υπογράμμισε το πρόβλημα της έλλειψης εξειδίκευσης της απασχόλησης στον συγκεκριμένο υπο-τομέα τουρισμού, ο οποίος απασχολεί περίπου 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους, ήτοι το 1,1% του συνόλου της απασχόλησης στην ΕΕ.

 Τέλος, ο κ. Δανέλλης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού των υποδομών στις παράκτιες ζώνες και τα λιμάνια και στην έμφαση που πρέπει να δοθεί στις υπηρεσίες των λιμένων όπως διαχωρισμός επιβατών Σένγκεν και μη Σένγκεν, τελωνειακοί σταθμοί και ελεύθερες ζώνες, οργανωμένες πύλες εισόδου και εξόδου επιβατών κατά τα πρότυπα των διεθνών αεροδρομίων, θέσεις ελλιμενισμού και άνετη μεταφορά και κίνηση στα λιμάνια, προκειμένου να ενισχυθεί η κρουαζιέρα, η οποία αποτελεί έναν ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα στην ΕΕ.

Στη δευτερολογία του ο Επίτροπος σημείωσε ότι το θέμα των θεωρήσεων της βίζας, αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εργάζεται πάνω στο θέμα αυτό, ενώ τον Νοέμβριο ετοιμάζεται να καταθέσει από κοινού ανακοίνωση με την Επίτροπο αρμόδια για θέματα θαλάσσιων υποθέσεων, Μαρία Δαμανάκη, για τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ