ΑΡΤΑ: Αναδεικνύονται οι αρχαιολογικοί χώροι


Με ικανοποιητικούς ρυθμούς και εντυπωσιακά αποτελέσματα εξελίσσεται το έργο «Ανάδειξη - ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων αρχαίας Αμβρακίας: Δυτική Νεκρόπολη - Ναός Απόλλωνα - Μικρό Θέατρο» που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και υλοποιείται από τη ΛΓ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. 


Η Υπηρεσία κατά τα τελευταία δύο χρόνια υλοποίησε στην περιοχή αρμοδιότητάς της 27 έργα με αυτεπιστασία εκ των οποίων τα 11 έγιναν στην Άρτα.

Στην περιοχή της σημερινής Άρτας κατά την αρχαιότητα εκτεινόταν η Αμβρακία, ένα από τα σημαντικότερα αστικά και οικονομικά κέντρα όλης της Ηπείρου. Στο βορειοδυτικό τμήμα της βρισκόταν ο δημόσιος χώρος με τα δύο θέατρα, το Ναό του Απόλλωνα και το Πρυτανείο, ενώ εκτός των τειχών εκτείνονταν τα δύο νεκροταφεία της. 

 Κύριος στόχος του έργου: «Ανάδειξη - ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων αρχαίας Αμβρακίας: Δυτική Νεκρόπολη - Ναός Απόλλωνα - Μικρό Θέατρο» είναι η ανάδειξη των τριών σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Αμβρακίας, της Δυτικής Νεκρόπολης στην οδό Κομμένου, του Ναού του Απόλλωνα και του Μικρού Θεάτρου στο κέντρο της πόλης και μακροπρόθεσμα η ανάδειξη της αρχαιολογικής, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Άρτας με τη δημιουργία μιας διαδρομής, που θα ενοποιεί τα αρχαία και τα βυζαντινά μνημεία της, και θα δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη αλλά και τον κάτοικο της πόλης να κατανοήσουν την ιστορία της και τη σημασία της μέσα στους αιώνες.


Η δυτική νεκρόπολη της αρχαίας Αμβρακίας εκτείνεται κατά μήκος μνημειώδους ταφικής οδού, πλάτους 10.00-12.00 μ. που ξεκινούσε από τη νότια πύλη του τείχους και οδηγούσε στον Άμβρακο, το επίνειο της πόλης στον Αμβρακικό κόλπο. 

Εκατέρωθεν αυτής ταφικοί περίβολοι διαφόρων διαστάσεων περιέκλειαν πλήθος τάφων που χρονολογούνται από τους αρχαϊκούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους από τους οποίους προήλθε πλούτος αρχαιολογικών ευρημάτων και σκελετικού υλικού. 

Από τα πλούσια κτερίσματα των ταφών, εντυπωσιάζουν με την τεχνική τα χρυσά και αργυρά κοσμήματα. Δαχτυλίδια, ενώτια, ψέλλια άλλοτε ακόσμητα ή διακοσμημένα με πολύτιμους λίθους στις επιφάνειες τους και άλλοτε με παραστάσεις μυθικών όντων και θεοτήτων.


Η μελέτη του ανθρώπινου σκελετικού υλικού από τις ταφές εξετάζει τις διαδικασίες που σχετίζονται με τη μεταχείριση των νεκρών και τις ταφικές πρακτικές που ακολουθούνταν, επίσης τα ποσοστά θνησιμότητας για τα δύο φύλα, τις ασθένειες, τις διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού, τους συγγενικούς δεσμούς μεταξύ των ατόμων, τις ιατρικές πρακτικές για τη φροντίδα των τραυμάτων.

Το δεύτερο μνημείο του έργου είναι το Μικρό Θέατρο και περιλαμβάνονται εργασίες σε όλη την απαλλοτριωμένη από το πρώην Υπουργείο Πολιτισμού έκταση περιμετρικά του μνημείου. Από τα απαλλοτριωμένα 6 οικόπεδα στην περιοχή, μέχρι πρόσφατα μόνο τα τρία ήταν περιφραγμένα ως αρχαιολογικός χώρος, ενώ τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνταν καταχρηστικά ως χώρος στάθμευσης, καθώς δεν υπήρχαν οι απαραίτητοι πόροι για τη συνολική ανάδειξη του μνημείου.

Η ανασκαφή στον αρχαιολογικό χώρο του Μικρού Θεάτρου πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της. Στη συνέχεια, θα εκπονηθεί μελέτη για την οριστική διαμόρφωση και ανάδειξη του χώρου, προκειμένου το μνημείο να ενταχθεί εκ νέου στον ιστό της σύγχρονης Άρτας και να εξακολουθήσει να αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής των κατοίκων.

epiruspost.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης