Κύπρος: Αρχή με προβοκάτσιες στην οδό της διχοτόμησης;


Εάν ισχύει η υποψία ότι η Τουρκία έχει αποφασίσει να επιδιώξει τη διχοτόμηση της Κύπρου και δεν το κάνει για λόγους διαπραγματευτικής στρατηγικής, αφού σε κάθε περίπτωση στόχος της είναι η νήσος να τελεί υπό τον γεωπολιτικό έλεγχο της Άγκυρας, τότε ένα επεισόδιο που καταγράφηκε στην Κύπρο χθες, λαμβάνει άλλες διαστάσεις και άλλη ερμηνεία.


 Μιλάμε για το πρόσωπο που βρισκόταν σε μια ουρά αναμονής για το άνοιγμα ενός υποκαταστήματος τράπεζας – τα στοιχεία του οποίου δεν έγιναν γνωστά, φέρεται πάντως να είχε γαλλικό διαβατήριο – τότε το περιστατικό αυτό θα μπορούσε να αποτελεί μια καλοστημένη προβοκάτσια. Πρόκειται για νεαρό άνδρα ηλικίας 30-35 ετών, ο οποίος διασώθηκε από την αστυνομική δύναμη που βρισκόταν στο σημείο, καθώς όλοι φοβόντουσαν για επεισόδια αμέσως μετά το άνοιγμα των τραπεζών.

Εάν ήταν όντως προβοκάτσια, τότε προφανώς το σενάριο ξετυλίχτηκε σε σημείο με ισχυρή παρουσία της αστυνομίας για να μην κινδυνεύσει η σωματική ασφάλεια του δράστη… Μια εύλογη παρατήρηση θα ήταν ότι δεν κυκλοφορεί κανείς στην Κύπρο έχοντας μια τουρκική σημαία στην τσέπη, ότι έκανε ήταν ασφαλώς προσχεδιασμένο. Και η ενδεχόμενη γαλλική καταγωγή έχει το νόημά της, δημιουργώντας συνειρμούς, ότι η γαλλική δέσμευση στήριξης δεν είναι και τόσο ισχυρή…

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο άνδρας κινδύνευσε να λιντσαριστεί από τους παριστάμενους, ενώ του αφαιρέθηκε η σημαία και παραδόθηκε… στην πυρά. Η εικόνα που μεταδόθηκε και τα μηνύματά της θα ταίριαζαν και θα εξυπηρετούσαν απόλυτα μια πλευρά η οποία θα ήθελε στο πλαίσιο των τακτικών της χειρισμών, να δημιουργήσει την αίσθηση μίσους ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Αποτέλεσμα θα ήταν να εξάγεται φυσιολογικά το συμπέρασμα, ότι οι προοπτικές συμφωνίας για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος και την επανένωση της νήσου είναι ουτοπικές, με αποτέλεσμα ο ρεαλιστής εξωτερικός κρατικός παρατηρητής που έχει κάποιο εύλογο ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή, να εξετάζει σοβαρότερα δίνοντας πιο πολλές πιθανότητες στην εκδοχή της οριστικής διχοτόμησης.

Μέχρι να συλλέξουμε περισσότερα στοιχεία και να έχουμε την ευκαιρία να εκτιμήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια τις τουρκικές επιδιώξεις και τη γενικότερη στρατηγική που θα ακολουθήσει στο νησί, καλό θα ήταν να είναι όλοι υποψιασμένοι και να φροντίζουν να αποφεύγουν τις «μπανανόφλουδες» που κάποιοι ενδεχομένως θα είχαν συμφέρον να βάλουν στη συγκεκριμένη συγκυρία.

 defence-point.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ