Πρώτη επίσημη αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η συζήτηση σχετικά με τη προετοιμασία της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 14-15 Μαρτίου και η ψηφοφορία επί του ψηφίσματος με αναφορά στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Φεβρουαρίου, σχετικά με Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. 


Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ή αλλιώς οι δημοσιονομικές προοπτικές, αποτελεί τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα τεθεί σε ισχύ για την περίοδο 2014-2020.

Το ψήφισμα συνυπογράφουν οι πέντε κυριότερες πολιτικές Ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, Πράσινοι/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία και Ευρωπαϊκή Ενωμένη Αριστερά/ Πράσινη Αριστερά των Βορείων Χωρών).

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το ψήφισμα δεν αφορά την έγκριση ή την απόρριψη του προϋπολογισμού, δηλαδή δεν είναι μια ψηφοφορία ναι ή όχι επί του Κανονισμού για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020.

Το συγκεκριμένο ψήφισμα αποτελεί την πρώτη επίσημη αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και σηματοδοτεί την αφετηρία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου , μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Στο ψήφισμα, οι κυριότερες πολιτικές Ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δηλώνουν ότι απορρίπτουν τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως έχει και υπογραμμίζουν ότι είναι έτοιμες να προβούν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, επί όλων των διατάξεων, προτού το Κοινοβούλιο μπει στην διαδικασία ψήφισης του Κανονισμού και της Διοργανικής Συμφωνίας που συνοδεύει το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Επίσης, επαναλαμβάνουν τις πάγιες θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ανάγκη ενός επαρκούς κοινοτικού προϋπολογισμού που θα συνεισφέρει στην έξοδο από την τρέχουσα κρίση, την ανάγκη μιας σημαντικής ενδιάμεσης αναθεώρησης του προϋπολογισμού ώστε να αντανακλά τις νέες εξελίξεις που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της επόμενης επταετίας, καθώς και την ανάγκη ύπαρξης της κατάλληλης ευελιξίας στον προϋπολογισμό που να εξασφαλίζει την καλύτερη και πιο αποτελεσματική χρήση της κοινοτικής χρηματοδότησης.

Επίσης, γίνεται αναφορά στη σημασία επίτευξης συμφωνίας για τη αναθεώρηση του συστήματος εσόδων του κοινοτικού προϋπολογισμού, το οποίο, επί του παρόντας, στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις συνεισφορές των Κρατών Μελών με βάση το Εθνικό Ακαθάριστο Εισόδημά τους.

Επιπλέον, εκφράζεται η έντονη αντίθεση του Κοινοβουλίου με τη συσσώρευση εκκρεμών αιτημάτων πληρωμών από προηγούμενα έτη και απαιτεί την πολιτική δέσμευση του Συμβουλίου ότι όλα αυτά τα εκκρεμή αιτήματα θα έχουν πληρωθεί πριν από το τέλος του 2013.

Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Α' Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης και μέλος της καθ' ύλην αρμόδιας Επιτροπής Προϋπολογισμών, Γιώργος Σταυρακάκης, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα φιλόδοξο μακροχρόνιο προϋπολογισμό επενδύσεων και αλληλεγγύης που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προκλήσεις του μέλλοντος. 

Αν και η συμφωνία του Συμβουλίου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020 δεν το εξασφαλίζει, αποτελεί την απαρχή για ουσιώδεις διαπραγματεύσεις μεταξύ Συμβουλίου και Κοινοβουλίου για ένα συνολικό πακέτο που θα περιλαμβάνει την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων που θα παρέχουν τα δημοσιονομικά μέσα στις πολιτικές προτεραιότητες της Ένωσης.

Επίσης, τόνισε, ότι εξίσου σημαντικό είναι να συμπεριληφθούν στον Κανονισμό για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο διατάξεις για μια υποχρεωτική ενδιάμεση αναθεώρηση που θα αντανακλά τις ανάγκες που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της επόμενης επταετίας καθώς και η κατάλληλη ευελιξία, για τη χρησιμοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων μεταξύ των κατηγοριών του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Ταυτόχρονα, ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι το Κοινοβούλιο δεν θα δεχτεί την πρακτική του Συμβουλίου να μεταφέρει εκκρεμή αιτήματα πληρωμών από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο. Καθήκον των Ευρωβουλευτών είναι να αποτρέψουν την ύπαρξη διαρθρωτικού ελλείμματος στον κοινοτικό προϋπολογισμό και γι αυτό ζητούν από τα Κράτη Μέλη να καλύψουν όλες τις εκκρεμείς πληρωμές ώστε να μην μεταφερθούν στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Ο Γιώργος Σταυρακάκης ολοκλήρωσε υποστηρίζοντας την πάγια θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές θα πρέπει να αποφασίσουν για τα αντίστοιχα νομοθετικά κείμενα στις διαπραγματεύσεις που σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας υπόκεινται στη διαδικασία της συν-απόφασης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ