Συναγερμός για υβριδικά κουνούπια στη βόρεια Ελλάδα


Υβριδικά κουνούπια προκάλεσαν την έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου στη βόρεια Ελλάδα. 

Σε αυτή τη συγκλονιστική αποκάλυψη προχώρησαν ερευνητές, οι οποίοι μελέτησαν έντομα-φορείς του ιού στη Θεσσαλονίκη. 


Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η παρουσία υβριδικών πληθυσμών είναι υπό διερεύνηση και σε άλλα μέρη της χώρας. Χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία μοριακής βιολογίας, Πορτογάλοι και Ελληνες ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης μελέτησαν συστηματικά κουνούπια-φορείς του ιού.

Τα ευρήματα των ερευνών προκάλεσαν έντονη ανησυχία, καθώς εκτός από τα «συνηθισμένα» κουνούπια Culex που τρέφονται από το αίμα είτε πουλιών είτε θηλαστικών, οι επιστήμονες βρήκαν ότι στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Πέλλας αναπαράγεται και ένας σημαντικός αριθμός υβριδίων.

«Οι υβριδικοί αυτοί πληθυσμοί είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι επιδημιολογικά, γιατί τρέφονται τόσο από πουλιά όσο και θηλαστικά, κάτι το οποίο αυξάνει πολύ τον κίνδυνο της άμεσης μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου από τα πουλιά (τα οποία αποτελούν τη δεξαμενή του ιού) προς τον άνθρωπο» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Βόντας.

Οπως εκτιμά στη συνέχεια ο καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η παρουσία μεγαλύτερου αριθμού και ποικιλίας πτηνών στη βόρεια Ελλάδα, πιθανόν εξαιτίας της σχετικής γειτνίασης με το κανάλι εισόδου του Βοσπόρου, ενδέχεται επίσης να σχετίζεται με τα αυξημένα κρούσματα του ιού στη συγκεκριμένη περιοχή.

«Τα προβλήματα των κουνουπιών στην Ελλάδα και των ασθενειών που μεταφέρουν (μεταξύ των οποίων και η ελονοσία) αποτελούν ολοένα και συχνότερα αντικείμενο συζήτησης στις ημερίδες του ΠΟΥ, απειλώντας άμεσα τόσο τη δημόσια υγεία όσο και την τουριστική οικονομία σε μια κρίσιμη για τη χώρα μας συγκυρία» επισημαίνει ο κ. Βόντας, σημειώνοντας ότι απαιτούνται έρευνες για την ύπαρξη των επικίνδυνων υβριδικών πληθυσμών και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι είναι πιθανή η συσχέτιση της συχνότητάς τους με τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου τόσο του 2010, με 272 περιπτώσεις και 35 θανάτους στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, όσο και με εκείνα του 2012 που αναφέρθηκαν στην Αθήνα.
Espressonews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ