Αποδιοπομπαίος τράγος ο Ολι Ρεν μετά το φιάσκο της Κύπρου


Γερμανία και ΔΝΤ τον αφήνουν ακάλυπτο σχολιάζει το Bloomberg

Ο κ. Ρεν δέχεται πλέον έναν «χείμαρρο κριτικής» αλλά και αιτήματα να παραιτηθεί μετά τον ρόλο του έπαιξε στην διαμόρφωση του αρχικού πακέτου διάσωσης της Κύπρου το οποίο προέβλεπε «επιδρομή στις τραπεζικές καταθέσεις» από το πρώτο ευρώ.


Ο βασικός υπέρμαχος της γερμανικής έμπνευσης λιτότητας είναι πιθανό να φορτωθεί το φιάσκο της διάσωσης της Κύπρου και να γίνει αποδιοπομπαίος τράγος. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg μιλώντας για τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Ολι Ρεν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο κ. Ρεν δέχεται πλέον έναν «χείμαρρο κριτικής» αλλά και αιτήματα να παραιτηθεί μετά τον ρόλο του έπαιξε στην διαμόρφωση του αρχικού πακέτου διάσωσης της Κύπρου το οποίο προέβλεπε «επιδρομή στις τραπεζικές καταθέσεις» από το πρώτο ευρώ.

Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι ο Φιλανδός πολιτικός, 50 ετών σήμερα, έγινε ο υπερασπιστής της γερμανικής έμπνευσης λιτότητας στην Ευρώπη και συνέβαλε καθοριστικά στην επιδείνωση της ύφεσης στη ζώνη του ευρώ.

«Τώρα, ο κ. Ρεν έχει γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος, καθώς η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον έχουν αφήσει να αναλάβει την ευθύνη για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου» ανέφερε στο Bloomberg αξιωματούχος της ΕΕ.

«Αδειασμα» από Σόιμπλε

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε -σε συνέντευξή του στα «Νέα» την Παρασκευή- ότι στο τελευταίο Eurorgoup (στις 15 Μαρτίου) υποστήριξε την άποψη του ΔΝΤ και όχι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή του Επιτρόπου Ρεν.

«Εγώ υποστήριξα στο Eurogroup την πρόταση του ΔΝΤ που προέβλεπε ότι οι δύο μεγάλες και πρακτικά πτωχευμένες τράπεζες - και μόνο αυτές οι δύο - θα έκλειναν και θα αναδιαρθρώνονταν (σ.σ.: εννοεί τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου). Με το μοντέλο αυτό θα ήταν πλήρως εγγυημένες όλες οι καταθέσεις όλων των τραπεζών - και αυτών των δύο - έως τις 100.000 ευρώ. 
Αυτή η πρόταση μειοψήφησε. Η πλειοψηφία στο Eurogroup ενέκρινε πρόταση της Κομισιόν για ένα τέλος (levy) επί όλων των καταθέσεων» είπε ο κ. Σόιμπλε στα «Νέα».

Κεραυνοί Κρούγκμαν

Το Bloomberg παραθέτει επίσης τα ιδιαιτέρως υποτιμητικά σχόλια που έχει κάνει για τον κ. Ρεν ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

«Το εκπληκτικό είναι ο τρόπος με τον οποίο άνδρες που δεν γνωρίζουν ούτε θεωρία ούτε την ιστορία προηγούμενων κρίσεων είναι απόλυτα πεπεισμένοι ότι ξέρουν τι να κάνουν με τη σημερινή κρίση. Και πώς η εμπιστοσύνη στις συνταγές τους παραμένει ακλόνητη από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έκαναν λάθος» έγραψε ο Κρούγκμαν για τον Ρεν, προσθέτοντας τα εξής: «Αυτό που είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι κινούν στην πράξη τις εξελίξεις».

Το φιάσκο του ελληνικού μνημονίου
Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται επίσης στις τραγικά λανθασμένες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην περίπτωση του πρώτου ελληνικού μνημονίου. Ο κ. Ρεν προέβλεπε την Άνοιξη του 2010 ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% το ίδιο έτος και κατά 0,5% το 2011. Όμως «η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,9% το 2010 και 7,1% το 2011» θυμίζει το Bloomberg.

Aλλά και το 2012 συνέβη το ίδιο: «Ο κ. Ρεν προέβλεπε ανάπτυξη 1,1% για την Ελλάδα, ωστόσο η οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 6,4%, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Κομισιόν που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα»...

tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ