ΑΡΤΑ:Το δημοτικό συμβούλιο στο πλευρό των φοιτητών


Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας σε κατεπείγουσα συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 07/03/2013 με αποκλειστικό θέμα την επικαιροποιημένη πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για την αναδιάρθρωση των ΑΕΙ (σχέδιο ΑΘΗΝΑ) και τις σαρωτικές αλλαγές που επιφέρει στο ΤΕΙ Ηπείρου αποφάσισε την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος: 


 Εκφράζει την έκπληξη, το θυμό και την αγανάκτηση του για τη δραματική και αναιτιολόγητη απόφαση συρρίκνωσης του ΤΕΙ Ηπείρου, με την κατάργηση του Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής και την συγχώνευση των τριών Γεωπονικών Τμημάτων (Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής, Ανθοκομίας-Αρχιτεκτονικής Τοπίου) σε ένα ενιαίο Τμήμα.

Το Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής έχει καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής και κοινωνικής ζωής της Άρτας, και γενικότερα της Ηπείρου.

Υπηρετεί ένα μοναδικό γνωστικό αντικείμενο στο χώρο της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, προτείνοντας τη μελέτη της λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής μέσα από το πρίσμα της εφαρμοσμένης εθνομουσικολογίας. Έχει αναπτύξει ένα πρωτότυπο πρόγραμμα σπουδών, διεθνώς αναγνωρισμένο, και διαθέτει υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό.

Παρουσιάζει μεγάλη ελκυστικότητα, συγκεντρώνοντας υψηλά ποσοστά 1ης – 3ης προτίμησης από τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, το 97,5% των εισακτέων του έχουν βαθμό εισαγωγής πάνω από τη βάση του 10, και κάθε χρόνο υποδέχεται πολύ περισσότερους φοιτητές από κάθε άλλο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της χώρας. Είναι συνεπώς ακατανόητο να καταργείται ένα Τμήμα δυναμικό, εύρωστο, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και διεθνή καταξίωση.

Επιπλέον, με τη συγχώνευση των 3 Τμημάτων της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας σε ένα Τμήμα, υποβαθμίζεται η μόνη Σχολή ΑΕΙ που στηρίζει επιστημονικά το παραγωγικό δυναμικό της Ηπείρου, υποδηλώνοντας με πόση σοβαρότητα σχεδιάζουν οι κυβερνώντες την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας.

Χωρίς να υπολογίζουν την ανάγκη επιστημονικής στήριξης του πρωτογενούς τομέα και τη σημασία του για την εθνική οικονομία, παραβλέποντας την ακαδημαϊκή ποιότητα των σπουδών που προσφέρουν και της έρευνας που επιτελούν, αγνοώντας τα επιτεύγματα και τη διεθνή αναγνώριση που έχουν πετύχει και τα τρία Γεωπονικά Τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου, αποφασίζουν εντελώς ανεξήγητα τη συρρίκνωσή τους.

Επί μήνες, τόσο ο Υπουργός Παιδείας όσο και οι πολιτικοί παράγοντες της κυβερνητική πλειοψηφίας διατυμπάνιζαν με στόμφο ότι σκοπός τους είναι να επανανασχεδιάσουν εξαρχής το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας, βασιζόμενοι αποκλειστικά σε ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια. Δυστυχώς όμως, ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακες και το πολυδιαφημισμένο σχέδιο ΑΘΗΝΑ κατάντησε μια κακόγουστη συρραφή των μικροπολιτικών επιδιώξεων διαφόρων τοπικών ηγεμόνων και κομματαρχών.

Οι πολίτες της Άρτας είναι περήφανοι που από το 1994 φιλοξενούν στην πόλη τους την έδρα του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της περιφέρειας Ηπείρου, δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν την υποβάθμισή του και απαιτούν από το Υπουργείο Παιδείας την άμεση αποκατάσταση της δομής του ΤΕΙ Ηπείρου, σύμφωνα με τις προτάσεις του ακαδημαϊκού προσωπικού του Ιδρύματος.

Καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις του Υπουργείου Παιδείας που στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο πάνω σε τοπικιστικά, μικροκομματικά και ιδιοτελή συμφέροντα.Εκφράζει την αντίθεσή του στην κατάργηση του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής και στην υποβάθμιση που επέρχεται στο ΤΕΙ Ηπείρου.

Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμαρχος της Άρτας, συστρατεύονται στο πλευρό των φοιτητών και του προσωπικού του ΤΕΙ Ηπείρου, στον αγώνα τους για ανάκληση της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας που φαλκιδεύει το μέλλον του Ιδρύματος, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θέτουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του Υπουργού Εσωτερικών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ