Κύπρος: Στην κόψη του ξυραφιού-Ραγδαίες οι εξελίξεις

 
Στα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή με τον Ρώσο ομόλογο του Αντόν Σιλουάνοφ προσβλέπει η Λευκωσία. 
 
Το ραντεβού είναι προγραμματισμένο για τις 11:00, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα της συνάντησης θα φθάσουν στον πρόεδρο Αναστασιάδη κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και πριν τη συνάντησή του το μεσημέρι με υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας. 

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων παρουσία και του Διοικητική της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη.  Αμέσως μετά το τέλος της, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στυλιανίδης είπε: «Εχει μεταφερθεί ομάδα τεχνοκρατών από κάθε κόμμα στην κεντρική τράπεζα προκειμένου να εξετάσουν ένα plan B που υπάρχει με στόχο την χρηματοδότηση των 5,8 δισ. ευρώ».

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων από τη Μόσχα, ο κ. Σαρρής είπε ότι θα συζητήσει με τον κ. Σιλουάνοφ όλους τους τρόπους με τους οποίους η Ρωσία μπορεί να συνδράμει στην έξοδο της Κύπρου από την κρίση. «Η απόφαση της Βουλής είναι σεβαστή, μας αφήνει τώρα να διαχειριστούμε την κρίση όπως εξελίσσεται, προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτικές λύσεις, τα προβλήματα παραμένουν, είναι πολύ σοβαρά και πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα μεγάλα ποσά τα οποία απαιτούνται για να προχωρήσουμε στη διάσωση της Κύπρου», ανέφερε ο κ. Σαρρής.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Σωκράτης Χάσικος σε δραματικούς τόνους δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του Mega ότι η τρόικα δεν έκανε αποδεκτό το σχέδιο Β που κατέθεσε η κυπριακή κυβέρνηση, ενώ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του και για το μέλλον των δύο μεγάλων τραπεζών της χώρας, της Λαϊκής και της Κύπρου.

«Λυπούμαι να σας πληροφορήσω ότι η τρόικα δεν αποδέχεται το plan B που έχουμε, δηλαδή από ίδιους πόρους εμείς, δανεισμό ή από τα ταμεία μας, από ασφαλιστικές εταιρίες, κ.λπ. δεν το δέχεται», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χάσικος. Και πρόσθεσε: «Μετά τη στεντόρεια φωνή των βουλευτών μας που είπαμε το μεγάλο “όχι”, η τρόικα απάντησε. Μας είπε: “κύριοι μπαίνετε στην διαδικασία που γνωρίζετε”. Ούτε λίγο, ούτε πολύ η τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή το πιο πιθανό να μην ξανανοίξουν. Μπαίνετε σε διαδικασία εκκαθάρισης. Αυτό μας έλεγαν».

Την ίδια ώρα βέβαια το ΡΙΚ μετέδωσε κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν απορρίψει το σχέδιο Β που έχει καταθέσει η κυβέρνηση. Εν τω μεταξύ, δεν αποκλείεται μέσα στην βδομάδα ή στις αρχές της επόμενης να μεταβεί στη Μόσχα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προκειμένου να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Εξάλλου, αύριο θα βρίσκεται στη Μόσχα η Κομισιόν με επικεφαλής τον πρόεδρό της Μανουέλ Μπαρόζο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων η Λευκωσία θα ήθελε αφενός την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου 2,5 δις ευρώ, που έλαβε ήδη από τη Μόσχα, ενώ θα καλωσόριζε και επιπλέον δανεισμό, με αντάλλαγμα τη «διασφάλιση» στη Ρωσία «στρατηγικών συμφερόντων», τα οποία δεν είναι άσχετα και με τους υδρογονάνθρακες.

Πάντως, αναφέρει το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θεωρείται εξαιρετικά «επικίνδυνο» εάν η Λευκωσία δεν πετύχει μια «ολική διευθέτηση» και υποχρεωθεί να συζητήσει με την τρόικα για τα υπόλοιπα 10 δισ. ευρώ. Αυτό πέραν του ότι είναι αμφίβολο κατά πόσο θα το αποδεχτεί η ΕΕ, θα είναι υπερβολικά ριψοκίνδυνο μιας και το γερμανικό κοινοβούλιο θα διατηρεί ισχυρές επιφυλάξεις με ανοικτό το ενδεχόμενο απόρριψης της βοήθειας προς την Κύπρο.

Επίσης εξετάζεται, επιχειρηματίες και καταθέτες, οι οποίοι ενδεχομένως να επιθυμούν -αφού πλέον τα κεφάλαια τους δεν κινδυνεύουν από κούρεμα- να προχωρήσουν σε δανεισμό προς την Κυπριακή Δημοκρατία με αντάλλαγμα ομόλογα της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων, αλλά και με άλλες διευκολύνσεις. Αναλόγως του ύψους του δανεισμού θα είναι και η συμμετοχή τους στα Διοικητικά Συμβούλια των κυπριακών τραπεζών.
Ωστόσο, η κυπριακή κυβέρνηση μελετά και άλλη επιλογή, αν δεν υπάρξει βοήθεια από τη Μόσχα. Πρόκειται, όπως μετέδωσε από χθες το ΑΠΕ-ΜΠΕ για αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων Πρόνοιας της Κύπρου, που υπολογίζονται σε 3,5-4,5 δισ. ευρώ.

Σημερινές πληροφορίες στον τύπο αναφέρουν ότι πρόταση για κρατικοποίηση των ταμείων πρόνοιας στον ημιδημόσιο και ιδιωτικό τομέα έναντι έκδοσης ομολόγων συνδεδεμένων με το φυσικό αέριο συζητά σήμερα ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Ελεγκτικά και δικηγορικά γραφεία, που βρίσκονται κάτω από μεγάλη πίεση από Ρώσους πελάτες τους, ετοίμασαν και παρουσίασαν προχθές στον πρόεδρο εναλλακτική λύση που περιορίζει σημαντικά το ύψος του κουρέματος των καταθέσεων κοντά στο 3%.

Οι σημερινές εφημερίδες στα πρωτοσέλιδα τους γράφουν:

«ΠΟΛΙΤΗΣ»: « Ρωσική ρουλέτα με τις Βρυξέλλες. Πειστική αντιπρόταση από τη Λευκωσία περιμένουν στην Ευρώπη».

«ΣΗΜΕΡΙΝΗ»: « Φως στο τούνελ το φλέρτ με τη Ρωσία. Η ολομέλεια της Βουλής "κούρεψε" το νομοσχέδιο για το κούρεμα».

«Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»: « Δύο σενάρια διάσωσης. Επιστράτευσης αποθεματικών ταμείων ή ελεγχόμενη χρεοκοπία τραπεζών».

«ΧΑΡΑΥΓΗ»: « "ΟΧΙ" αξιοπρέπειας».

«ΑΛΗΘΕΙΑ»: «Ρωσική ρουλέτα. Ιστορική απόφαση της βουλής. Απέρριψε το κούρεμα καταθέσεων».

real.gr/


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ