«Δεν επανερχόμαστε σε κούρεμα», λέει ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής


«Όχι, δεν συζητήσαμε κούρεμα και δεν επανερχόμαστε σε κούρεμα», δήλωσε πριν από λίγα λεπτά ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, ενώ βγαίνοντας από την ίδια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο της Κύπρου ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος ΔΗ.ΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αποκάλυψε ότι ελήφθη ομόφωνη απόφαση για δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης.


Ο κ. Νεοφύτου δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το ταμείο αυτό, ούτε και διευκρίνισε αν σε αυτό θα συμπεριληφθούν τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία, κεφάλαια από ασφαλιστικά ταμεία και η εκκλησιαστική περιουσία. «Το βλέπουν νομικοί με τη Γενική Εισαγγελία», είπε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΔΗ.ΣΥ απαντώντας στο ερώτημα αν η δημιουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης θα θεσμοθετηθεί με σχέδιο νόμου που θα ψηφιστεί σήμερα.

Στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη μετείχαν επίσης ο γενικός εισαγγελέας της Κύπορυ Πέτρος Κληρίδης και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η δήλωση του προέδρου της Κυπριακής Βουλής που έκανε έκκληση «να διατηρηθεί κλίμα συναντίληψης και ομοψυχίας για αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης», ενώ επισήμανε ότι «δεν υπάρχει λόγος για να δημιουργείται, μέσα από φήμες και ψιθύρους, κλίμα που δηλητηριάζει την σταθερότητα και την πολιτική ομαλότητα».

Ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτη την συμπεριφορά Ευρωπαίων που τείνουν να εξουθενώσουν την Κύπρο. Παρ' όλα αυτά, ενώ διέψευδε ότι επανέρχεται η προοπτική κουρέματος των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής τόνισε ότι η προσπάθεια είναι όλα να γίνουν μέσω των διαδικασιών της Ε.Ε, επιβεβαιώνοντας εμμέσως το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την Ρωσία.
Νεοφύτου: Στόχος η σωτηρία της χώρας
Βγαίνοντας από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε σε δραματικούς τόνους ότι η προσπάθεια όλων είναι μία: «Να αποφύγουμε τη χρεοκοπία της χώρας. Εδώ ένας είναι ο στόχος. Η σωτηρία της χώρας».

«Υπάρχει ομόφωνη απόφαση για δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης και κοιτάμε τα νομικά θέματα. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες για το θέμα του κουρέματος», τόνισε ο κ. Νεοφύτου. «Ας κοιτάξουμε τον στόχο, να σώσουμε τον τόπο μας» και «προσπαθούμε να σώσουμε την κυπριακή οικονομία», επαναλάμβανε στερεότυπα ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ αποκαλύπτοντας την κρισιμότητα της κατάστασης.
Τι προβλέπει το Plan b
Η πρόταση προβλέπει τη σύσταση Επενδυτικού Ταμείου, στο οποίο θα κληθούν να συνεισφέρουν όλοι (Ταμεία Προνοίας, Εκκλησία) φυσικά πρόσωπα σε εθελοντική βάση, με στόχο να συγκεντρωθεί ποσό πολύ κοντά στα 5,8 δισ. ευρώ, ώστε να μειωθεί το ύψος του «κουρέματος» καταθέσεων. Στο Ταμείο ενδέχεται να εισφέρει και η ΚΤ με τα αποθέματα χρυσού ύψους 560 εκατ. ευρώ, που διαθέτει. Επίσης στο ταμείο θα εκχωρηθούν ακίνητα του Δημοσίου καθώς και της Εκκλησίας.

Το Ταμείο θα συνδεθεί με την έκδοση ομολόγων και με τις προοπτικές του φυσικού αερίου. Στόχος είναι στη συνέχεια τα ομόλογα που θα εκδοθούν να αγοραστούν από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κύκλοι του Προεδρικού ανέφεραν ότι "το βασικό είναι αυτό το Ταμείο να μην επιβαρύνει την Κυβέρνηση, κάτι που δεν θα γίνει αποδεκτό από την τρόικα".

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα προσφέρει την υποθήκευση γης αξίας μισού δισ. ευρώ.

"Εδώ που είμαστε πρέπει όλοι να βάλουμε το χέρι στην τσέπη για να σωθεί η Κύπρος", δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΜΕΓΚΑ. "Θα στηρίξουμε το σχέδιο Β", ανέφερε ο αρχιεπίσκοπος ενώ σε ερώτηση για το αν αυτό θα περάσει από τη Βουλή, απάντησε ότι "θα περάσει γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική λύση". "Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Περιμέναμε κάτι από τή Ρωσία, υπήρχαν ενδείξεις από πλουσίους που μπορούσαν να προσφέρουν και δεν ανταποκρίθηκαν. Πρέπει να βλέπουμε την πραγματικότητα και πρέπει να πάρουμε θέση", σημείωσε ο αρχιεπίσκοπος.

Η τρόικα φαίνεται να είναι ανένδοτη όσον αφορά το κούρεμα στο επίπεδο των 100 χιλιάδων ευρώ, ενώ οι Γερμανοί επιμένουν έστω και σε ένα "συμβολικό" κούρεμα στις καταθέσεις των Ρώσων καταθετών.

Πληροφορίες της Καθημερινής της Κύπρου, μιλούν για κούρεμα 4-5% σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ ενώ οι καταθέσεις κάτω από αυτό το ποσό δεν θα επηρεαστούν. Η λύση θα συμπληρώνεται, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα με την επέκταση της αποπληρωμής του ρωσικού δανείου. Πάντως υπάρχει και ένα εναλλακτικό σενάριο, που αναφέρει την επιβολή εισφοράς ως ακολούθως: απο 0-100.000 3%, απο 100.000-500.000 7% και 9% άνω τω 500.000 ευρώ.

Ακόμα ένα εναλλακτικό σενάριο θέλει τον διαχωρισμό των στοιχείων των τραπεζών σε «καλά» και «κακά» και τη δημιουργία των λεγόμενων τραπεζών γέφυρας.

Τέλος υπάρχει και η πρόταση των κομμάτων ΕΛ και ΕΔΕκ, τα οποία ζητούν να φύγει η Τρόικα από την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, η λύση για τη διάσωση της Κύπρου πρέπει να ληφθεί το αργότερο μέχρι σήμερα Πέμπτη. «Δεν μας παίρνει άλλος χρόνος και όλοι πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων,» φέρεται να δήλωνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αποχωρώντας χθες από το Προεδρικό Μέγαρο μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις πρώτα με το Υπουργικό του Συμβούλιο και αργότερα με τους στενούς του συνεργάτες, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν.

Η πρόταση για το επενδυτικό ταμείο ανήκει στον Αβέρωφ Νεοφύτου και έτυχε νομικής και τεχνοκρατικής μελέτης, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι και τις πρωινές ώρες σήμερα.

 protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης