Κύπρος: Αναλήψεις εκατομμυρίων ... με κλειστές τράπεζες


Με ειδικές μεταφορές για «ανθρωπιστικούς λόγους» και άλλες τεχνικές έχει ήδη ξεκινήσει η φυγή κεφαλαίων από τις κυπριακές τράπεζες όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του Reuters. 

Το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις, αναφέρει ότι όλες αυτές τις ημέρες που οι κυπριακές τράπεζες ήταν κλειστές, κεφάλαια έφευγαν από τη χώρα, ακόμη και πριν το πολύκροτο «όχι» της κυπριακής βουλής στο Eurogroup.


«Οι ευρωπαϊκές αρχές συνειδητοποίησαν ότι κάτι δεν πάει καλά, όταν η κεντρική τράπεζα της Κύπρου ζήτησε περισσότερα χαρτονομίσματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από ότι χρειαζόταν για να καλυφθούν οι αναλήψεις που είχαν αναφερθεί στη Φρανκφούρτη» αναφέρει το Reuters και συμπληρώνει «Το ποσό που ανέφεραν οι Κύπριοι σε καθημερινή βάση ήταν πολύ μικρότερο από την πραγματικότητα».

Το πρακτορείο αναφέρει πως ουδείς γνωρίζει το πραγματικό ύψος των κεφαλαίων που έχουν ήδη φύγει από την Κύπρο. Οι δύο μεγάλες τράπεζες που βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων, η Λαϊκή και η Τράπεζα Κύπρου, έχουν υποκαταστήματα στο Λονδίνο που όλες αυτές τις ημέρες ήταν ανοιχτά, χωρίς περιορισμούς στις αναλήψεις. Επίσης, η ρωσική Uniastrum Bank, που ανήκει κατά 80% στην Τράπεζα Κύπρου, ήταν ανοιχτή όλες αυτές τις ημέρες χωρίς περιορισμούς στις αναλήψεις κεφαλαίων.

«Ενώ λοιπόν, οι Κύπριοι πολίτες περίμεναν στις ουρές για να τραβήξουν από τα ΑΤΜ ό,τι επέτρεπαν οι αρχές, άλλοι καταθέτες χρησιμοποιούσαν σειρά τεχνικών για να αποκτήσουν πρόσβαση στα χρήματά τους» σχολιάζει το Reuters. Σε επιχειρήσεις που είχαν margin calls, δόθηκε πρόσβαση σε τραπεζικές καταθέσεις ώστε να αποφύγουν τη χρεοκοπία. Επίσης, δόθηκε το πράσινο φως για μεταφορές κεφαλαίων για «ανθρωπιστικούς σκοπούς» όπως για αγορά φαρμάκων και καυσίμων.

Ο κ. Παύλου, αντιπρόεδρος της Λαϊκής μέχρι την Παρασκευή, παραδέχθηκε ότι γίνονται αναλήψεις όλες αυτές τις ημέρες «αλλά υπολογίζονται σε εκατομμύρια και όχι σε δισεκατομμύρια ευρώ» όπως αναφέρει το Reuters.

ΠΗΓΗ: Euro2day
Real.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ