Ρώσος δισεκατομμυριούχος: Θα στηρίξουμε την Κύπρο


O Ρώσος δισεκατομμυριούχος και πολιτικός Mikhail Prokhorov εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η ρωσική επιχειρηματικότητα μπορεί να βοηθήσει την Κύπρο στην επίλυση των οικονομικών της προβλημάτων.


"Αν νομίζουμε ότι η οικονομική κρίση στην Κύπρο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αφορά τη Ρωσία, κάνουμε μεγάλο λάθος. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός μας εταίρος», δήλωσε ο κ. Prokhorov σε συνέντευξη του στην καθημερινή εφημερίδα «Vedomosti» την Τετάρτη, υπενθυμίζοντας, ταυτόχρονα, ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους τρείς μεγαλύτερους επενδυτές στη Ρωσία.

Ο Ρώσος επιχειρηματίας εκφράζει την άποψη ότι η Κύπρος θα πρέπει να προσελκύσει τη Ρωσία προκειμένου να συμβάλει ως «τρίτος ισότιμος συμμέτοχος» μαζί με την ΕΕ στη διευθέτηση του οικονομικού της προβλήματος.

«Η Ρωσία είναι ήδη πιστωτής της Κύπρου και διαθέτει αρκετές οικονομικές δυνατότητες να σώσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου χρησιμοποιώντας τα μέσα που προσφέρει η αγορά», τόνισε.  Είπε, επίσης, ότι είναι σημαντικό οι ρωσικές κρατικές αρχές να σταθούν μαζί με τις επιχειρήσεις. "Στην πραγματικότητα, οι αρχές πρέπει να αντιπροσωπεύουν τη θέση των επιχειρήσεων, ενώ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να υπερασπιστούν τη θέση του κράτους», είπε και πρόσθεσε ότι «αυτό θα επιτρέψει να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ρωσικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και των καταθετών του».

Παρουσιάζοντας το σχέδιό του για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Prokhorov τονίζει ότι οι κυπριακές αρχές πρέπει να δώσουν στις τράπεζες την ευκαιρία "για επιπλέον κεφαλαιοποίηση τους με τη βοήθεια των καταθετών ή με κάποιον άλλο τρόπο". 

Ωστόσο, αναφέρει, οι τράπεζες δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τη βοήθεια του κράτους και των επιχειρήσεων ως προς την προσέλκυση πρόσθετης ρευστότητας , προσθέτοντας ότι σε αυτή την περίπτωση «οι τράπεζες , έχοντας μια πιο σωστή πολιτική διαχείρισης κινδύνου και τη δυνατότητα να προσελκύσουν επιπλέον κεφάλαιο για παράδειγμα από τους μετόχους τους, θα έχουν ένα ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.»

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος επιχειρηματίας εκφράζει την πεποίθηση ότι "με την υποστήριξη της μητρικής τράπεζας, η κυπριακή θυγατρική της VTB Bank θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη δική της επιπλέον κεφαλαιοποίηση χωρίς την κατάσχεση των χρημάτων των πελατών».  Όπως σε αυτή την κατάσταση, είπε, "μια θυγατρική τράπεζα έχει την ευκαιρία να μετατραπεί εν μια νυχτί σε κυρίαρχο παίκτη στην αγορά λιανικής πώλησης της Κύπρου." 

Ο Ρώσος πολιτικός εκφράζει επίσης την πεποίθηση ότι εάν ληφθούν αυτά μέτρα, η Κύπρος μπορεί να διασφαλίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ενώ η Ρωσία θα δείξει ότι παίζει ένα ενεργό ρόλο στον ευρωπαϊκό χώρο.  «Η Κύπρος είναι σημαντικός εταίρος της Ρωσίας και πρέπει να στηρίξουμε τον εταίρο μας», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι αυτή είναι μια ευκαιρία για τη Ρωσία να δείξει ότι είναι ένας ισχυρός παίκτης στην παγκόσμια αρένα.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

 
Read more: newsbomb.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ