Το Δημόσιο ψάχνει τρόπο να καταβάλλει άμεσα το ΦΠΑ

 
«Παράλογη» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την καθυστέρηση στην επιστροφή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, ένα πρόβλημα που τείνει να λάβει τεράστιες διαστάσεις. 
 
Σε συνάντηση που είχε την Παρασκευή με νέους επιχειρηματίες στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο κ. Σαμαράς άκουσε από πρώτο χέρι τις διαστάσεις του ζητήματος. 
 
Η τρόικα, σε πρόσφατη έκθεσή της πριν την έλευση της ομάδας Τόμσεν στην Αθήνα, είχε υποδείξει αλλαγές στον συγκεκριμένο τομέα υπογραμμίζοντας ότι η καθυστερημένη επιστρφή του ΦΠΑ χτυπά τις επιχειρήσεις σε μια περίοδο που η ρευστότητα είναι το μεγάλο ζητούμενο.   
 
Απευθυνόμενος στους νέους επιχειρηματίες, ο πρωθυπουργός είπε ότι μέσα στο 2013 θα αποπληρωθεί ο ΦΠΑ που οφείλει το κράτος. Η τρόικα έχει ζητήσει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να υποχρεώνει το Δημόσιο να πληρώνει τόκους στους ιδιώτες όταν καθυστερεί να επιστρέψει το ΦΠΑ, αλλαγή που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με νέους επιχειρηματίες η οποία διήρκεσε περίπου δύο ώρες, ο κ. Σαμαράς τηλεφωνούσε συχνά πυκνά στους αρμόδιους υπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους για να τους μεταφέρει τα προβλήματα που έθεταν οι παράγοντες της αγοράς, να ρωτήσει σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων και να ζητήσει από τα κυβερνητικά στελέχη να επιταχύνουν τις διαδικασίες επίλυσης των εκκρεμοτήτων που θα βοηθήσουν ώστε να «τρέξει» η αναπτυξιακή διαδικασία.
 
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε θετικός στην άμεση καταβολή του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις που έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο, αφού πολύ συχνά καλούνται να πληρώσουν το ΦΠΑ χωρίς να έχουν εισπράξει τα χρήματα που προβλέπονται για τις προμήθειες προς τις κρατικές υπηρεσίες. 
 
Στο πλαίσιο αυτό, τα αρμόδια υπουργεία μελετούν τρόπους ώστε το κράτος να δίνει στις επιχειρήσεις έστω το ΦΠΑ που προκύπτει από την εκάστοτε προμήθεια σε μια προσπάθεια να μην επιβαρύνονται κι άλλο οι επιχειρήσεις που -δεδομένης της οικονομικής κατάστασης- πληρώνονται με μεγάλο καθυστέρηση από το κράτος για το έργο που προσφέρουν.
 
protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης