Συνέντευξη Περιφερειάρχη για ζημιές από κακοκαιρία, ΟΠΑΑΧ, Ε- 65, φυσικό αέριο, ΧΑΔΑ κ.α.


Στις κατολισθήσεις, στους οδικούς άξονες, στην αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, στα ΟΠΑΑΧ και σε άλλα θέματα της επικαιρότητας που αφορούν την Περιφέρεια Ηπείρου αναφέρθηκε σε χθεσινή του συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. 


Συγκεκριμένα:

Δεκτή η ένταση της «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.» για τα ΟΠΑΑΧ
 

Με απόφαση που υπέγραψε στις 27 Φεβρουαρίου 2013 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, έγινε δεκτό το πρακτικό της 11ης Απριλίου 2012 της Επιτροπής Εντάσεων της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Π.Α.Α. 2007-2013, με την οποία αποκλείεται από τη συμμετοχή στο διαγωνισμό για τα ΟΠΑΑΧ η ΑΣΗΚ Α.Ε., ύστερα από την ένσταση που είχε καταθέσει η «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε.».

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος δήλωσε ότι τα ΟΠΑΑΧ πλέον ανατίθενται στις Αναπτυξιακές εταιρίες της Περιφέρειας (ΗΠΕΙΡΟΣ – ΕΤΑΝΑΜ) στις οποίες από την αρχή έπρεπε να είχαν κατακυρωθεί.

«Εμείς ζητούσαμε το αυτονόητο, αυτό που έγινε σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδος, στις οποίες τα ΟΠΑΑΧ δόθηκαν στις Αναπτυξιακές εταιρίες των Περιφερειών. Η εξαίρεση του κανόνα «πλην Ηπείρου» αποκαταστάθηκε στις 27 Φεβρουαρίου με την απόφαση του Υπουργού.

Ενδιάμεσα είχα ζητήσει να συνεργαστούν οι εταιρείες ΗΠΕΙΡΟΣ, ΕΤΑΝΑΜ και ΑΣΗΚ Α.Ε. βάσει του προσωπικού που η κάθε μία διέθετε, που όμως δεν έγινε αποδεκτό και κατόπιν αυτού η ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. συνέχισε να διεκδικεί δικαστικά το δίκιο της για κακή συμμετοχή της ΑΣΗΚ στο διαγωνισμό», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Καχριμάνης, τόνισε ότι: «Θα ήταν πολύ καλύτερο το ενδιαφέρον που τελευταία εκδηλώθηκε,  για τις αναπτυξιακές εταιρίες της Περιφέρειας να υπήρχε από καιρό. Εμένα με όρισε ο λαός να είμαι Περιφερειάρχης Ηπείρου και να διαφυλάσσω τα συμφέροντα του Ηπειρωτικού λαού και κανενός άλλου».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στην επικοινωνία που είχε χθες με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θεοχαρόπουλου, με αντικείμενο την 2η πρόσκληση των προγραμμάτων ΟΠΑΑΧ και ιδιαίτερα για τον προϋπολογισμό που αφορά την Περιφέρεια Ηπείρου.

Από αυτή προέκυψε ότι η Ήπειρος, ήταν από τις Περιφέρειες που είχε εξαντλήσει σχεδόν το αναλογούν ποσό με την πρώτη προκήρυξη, και ότι τα κονδύλια που τώρα εγκρίθηκαν (1.850.000 ευρώ) είναι συμπληρωματικά. Υπάρχει όμως η πρόβλεψη και η δυνατότητα για μεταφορά κονδυλίων από άλλες περιφέρειες που δεν θα καλύψουν με αποδεκτές προτάσεις τα εκχωρηθέντα σε αυτές ποσά.

Μεγάλα τα προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στην Ήπειρο από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του τελευταίου – κυρίως τριμήνου – είναι τεράστια, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης και τα οποία, όπως πρόσθεσε,  δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις δυνατότητες της Περιφέρειας.

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν προχωρήσει στην καταγραφή τους και έχουν αποσταλεί σχετικά έγγραφα για οικονομική συνδρομή προς τα  Υπουργεία Ανάπτυξης και Εσωτερικών, και αναμένονται οι αποφάσεις, σημείωσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. «Περιμένουμε άμεση απάντηση γιατί σε λίγο θα έχουμε κομμένους δρόμους»,  υπογράμμισε.  

Έντονα κατολισθητικά προβλήματα καταγράφηκαν, μεταξύ άλλων, στην Π.Ε. Πρέβεζας, στην παραλιακή ζώνη, στην Π.Ε. Άρτας στα ορεινά Τζουμέρκα, καθώς και στην Π.Ε. Ιωαννίνων, στην περιοχή του Ανηλίου. Σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, σε αρκετές περιπτώσεις η Περιφέρεια με ίδια μέσα προσπάθησε να δώσει λύσεις και να αποκαταστήσει τη βατότητα σε δρόμους, όπως έγινε στη Λάιστα. 

Κοινό αίτημα 4 Περιφερειών η σύνδεση Ε-65 με Εγνατία Οδό

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου επανέλαβε το αίτημα της Περιφερειακής Αρχής για την σύνδεση του αυτοκινητόδρομου Ε-65 με την Εγνατία Οδό, με αφορμή τις πρόσφατες αναφορές στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ο κ. Καχριμάνης υπογράμμισε πως αυτό το αίτημα το έχει καταθέσει κατ’ επανάληψη σε συναντήσεις με τους Περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος.

«Εμάς μας ενδιαφέρει ο αυτοκινητόδρομος να ‘ακουμπήσει’ στην Εγνατία Οδό σε οποιοδήποτε σημείο. Σκεφτείτε πόσο θα αλλάξουν τα πράγματα στην Ήπειρο, όταν τα Μετέωρα θα είναι συνδεδεμένα με την περιοχή μας. Δίνεται η δυνατότητα να αρθεί τελείως η απομόνωση της Ηπείρου.

Αναμένουμε, συμμετέχουμε σε όλες τις συσκέψεις και λέμε τη γνώμη μας για αυτά τα έργα, για τα οποία ευελπιστούμε ότι κάτι θα γίνει, γιατί στο παρελθόν είχαν τελείως ξεχαστεί. Είναι έργα πνοής και περιμένουμε τις περαιτέρω εξελίξεις».

Για τη Γέφυρα της «Δέσπως»

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στην αναγκαιότητα ταχείας προώθησης των διαδικασιών για το έργο κατασκευής της γέφυρας «Δέσπως»:

«Μας καίει το θέμα, έχουμε εντάξει το έργο στο ΕΣΠΑ Ηπείρου και αναμένουμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες, ώστε να δούμε και αυτό  το έργο να υλοποιείται, που είναι ζωτικής σημασίας για το παραθαλάσσιο τμήμα Ηγουμενίτσα – Πρέβεζα» υπογράμμισε.

Για τον Αγωγό Φυσικό Αερίου

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στον Αγωγό Φυσικού Αερίου, λέγοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Έχουμε τοποθετηθεί ως Περιφέρεια και έχουμε πάρει πρόσφατα  απόφαση έγκρισης των Περιβαλλοντικών όρων του τμήματος της Ηπείρου, αν και λεγόταν ότι πιθανόν να μη χρειάζεται αυτή.

Έχουμε κάνει αγώνα, παρά το γεγονός ότι δεν πείσαμε κάποιες τοπικές κοινωνίες και παρότι αυτό δεν ήταν δική μας υπαιτιότητα. Είναι μεγάλο  πρόβλημα στην Ελλάδα, το ότι ορισμένοι βλέπουν φαντάσματα και περιβαλλοντικά προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν, ενώ θέματα πολύ σοβαρά από περιβαλλοντικής άποψης το έχουν στα πόδια τους».

Συνεχίζοντας ο Περιφερειάρχης εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο θα υλοποιηθεί ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, για να προσθέσει:

«Μας ενδιαφέρει πολύ το τι θα γίνει με την Κύπρο, την Κρήτη και στο Ιόνιο, γιατί πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος αγωγός είναι πιο ορατός για κατασκευή και μέσω αυτού μπορεί να γίνει η μεταφορά φυσικού αερίου στη Βορειοδυτική Ελλάδα και για αυτό έχουμε προετοιμαστεί και στην Ήπειρο».
Προωθείται η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ

Τέλος ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στους ΧΑΔΑ, τονίζοντας ότι η Ήπειρος είναι μια από τις Περιφέρειες που δεν θα επιβαρυνθεί με πρόστιμα από την Ευρ. Ένωση για μη συμμόρφωση στο θέμα της αποκατάστασης των χωματερών, καθώς έχουν προχωρήσει οι προβλεπόμενες εργασίες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ