ENERGA: Οι Γιαννιώτες που αναστάτωσαν πολιτική και κοινωνία


Με βασικούς πρωταγωνιστές πέντε Γιαννιώτες, οι οποίοι έχουν ήδη προφυλακιστεί εκτυλίσσεται τις μέρες αυτές η αποκάλυψη ενός μεγάλου σκανδάλου, το οποίο έχει αναστατώσει πολιτική και κοινωνία.


Ενα από τα πέντε στελέχη των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που κρίθηκε προφυλακιστέο μετά την απολογία του στον ανακριτή, ο Στέφανος Σιαφάκας είχε διατελέσει για χρόνια κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την Realnews ο Στέφανος Σιαφάκας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energa, είχε διατελέσει συνεργάτης του Ευάγγελου Αβέρωφ, ωστόσο για άγνωστο εκδιώχθηκε από το γραφείο του αρχηγού της ΝΔ.

Η πορεία του όμως ως «γαλάζιο» στέλεχος δεν σταμάτησε εκεί, αφού ο Στέφανος Σιαφάκας τον Οκτώβριο του 2006 με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Μεϊμαράκη τοποθετήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και μετά από περίπου ένα χρόνο κατέλαβε τη θέση του προέδρου, όπου παρέμεινε μέχρι και τον Μάρτιο του 2010. Την ίδια περίοδο η σύζυγός του Κλαίρη Σιαφάκα, ήταν διευθύντρια του γραφείου του τότε του κ. Μεϊμαράκη.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται πως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energa είχε διατελέσει διευθυντής του Πολιτικού γραφείου του βουλευτή της Ν.Δ., Κωνσταντίνου Τασούλα, γεγονός που διαψεύστηκε από τον Γιαννιώτη βουλευτή.

Στην ογκώδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, ξετυλίγεται από τη μία πλευρά η υπόθεση με τους χιλιάδες καταναλωτές που εξαπατήθηκαν και από την άλλη η εξαπάτηση του δημοσίου, η κοσμική ζωή και η εκροή εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό.

Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά στοιχεία της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι, ενώ οι κατηγορούμενοι ελέγχονταν από την ελληνική Δικαιοσύνη και δη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία (τον Φεβρουάριο του 2012) άσκησε εναντίον τους κακουργηματικές διώξεις για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου αλλά και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, εμφανίζονταν να συνέχιζαν απτόητοι τη δράση τους εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου, καθώς απέφευγαν συστηματικά να καταβάλλουν τις οφειλές για τον φόρο ειδικής κατανάλωσης αλλά και τις υπόλοιπες φορολογικές επιβαρύνσεις για την ηλεκτρική ενέργεια.

Το σκάνδαλο που προκαλεί αναταράξεις στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας εκτείνεται χρονικά από τον Οκτώβριο του 2011. Πρωταγωνιστές είναι οι εταιρείες «Hellas Power», η οποία ανήκει στον Βασίλη Μηλιώνη, και η «Energa», με επικεφαλής τους Αριστείδη και Αχιλλέα Φλώρο.

Οι τρεις κατηγορούμενοι, ενεργώντας για λογαριασμό των εταιρειών που εκπροσωπούσαν, υπό την ιδιότητα του διαχειριστή ξένης περιουσίας, παρείχαν στο καταναλωτικό κοινό -φθηνό όπως διατείνονταν- ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι όροι και υποχρεώσεις των συμβάσεων που είχαν υπογράψει ανέφεραν ρητώς ότι εντός καθορισμένων προθεσμιών θα έπρεπε να καταβάλουν μέσω του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας τα χρήματα για την παροχή που τους έκαναν.

Κάτι το οποίο όμως -σύμφωνα με τη δικογραφία- δεν έγινε ποτέ. Αντίθετα, η άρνησή τους να καταβάλουν τα «νόμιμα» είχε ως αποτέλεσμα να «φεσώσουν» τους παρόχους με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα, τα χρέη της «Hellas Power» προς τους προμηθευτές ανέρχονταν σε 45 εκατομμύρια ευρώ, ενώ της «Energa» σε 40 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των εταιρειών φέρονται, σύμφωνα με τα εισαγγελικά πορίσματα, να παρακράτησαν τα εν λόγω ποσά αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2010, με το επιχείρημα ότι από την 1η Οκτωβρίου του 2010 είχαν πραγματοποιηθεί υπερτιμολογήσεις στην Οριακή Τιμή Συστήματος από την ΔΕΣΜΗΕ, με αποτέλεσμα, όπως έλεγαν, να έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά.

Την ίδια στιγμή, οι δύο εταιρείες έκαναν καταγγελία για τις υπερτιμολογήσεις, ζητώντας να «παγώσουν» για κάποιο διάστημα οι οφειλές τους, κάτι το οποίο δεν γινόταν να συμβεί, καθώς η PAE, μέσω του προέδρου της, τους ενημέρωσε τον Ιούνιο του 2011 ότι η υποβολή οποιασδήποτε αναφοράς – καταγγελίας δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, καλώντας τους να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Επιπλέον, τον Ιούνιο του 2011 εξεδόθη η υπ' αριθ. 1257/2011 απόφαση της PAE, με την οποία απορρίφθηκε η πρώτη καταγγελία της «Hellas Power», αποδομώντας στην ουσία το επιχείρημα περί υπερτιμολόγησης στην Οριακή Τιμή Συστήματος.

Από την καταγραφή των γεγονότων προκύπτει ότι, μετά την ιστορία με το fund, ως εκπρόσωπος των δύο εταιρειών «Energa» και «Hellas Power» εμφανίστηκε ο Νικόλαος Δεκόλης. Οι Αρχές διαπίστωσαν ότι πρόκειται για έναν ανεπάγγελτο νέο, με μικρά εισοδήματα και ορισμένα αγροτεμάχια στην περιφέρεια Ιωαννίνων!

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, με τη συγκεκριμένη ενέργεια οι Μηλιώνης και Φλώρος αποσκοπούσαν στο να αποσυρθούν, θέτοντας στη θέση τους ένα φυσικό πρόσωπο αναξιόχρεο, ώστε να εξαναγκάσουν τους δανειστές τους να μειώσουν ή να διαγράψουν τις οφειλές τους.

Παράλληλα, από τις έρευνες προέκυψε ότι με το που ανέλαβαν ο Νικόλαος Δεκόλης αλλά και ο Στέφανος Σιαφάκας τη διοίκηση της «Hellas Power», κατέθεσαν συνολικά 38,8 εκατομμύρια ευρώ στην Ελβετία, εκ των οποίων 28 εκατομμύρια διατέθηκαν για την πληρωμή ενός call option, δηλαδή ενός παραγωγού που δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να προμηθευτεί 5,6 εκ. MW ηλεκτρική ενέργεια από την «Global Power Systems Incorporated» η οποία εδρεύει στο Ντουμπάι.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η συγκεκριμένη εταιρεία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα εμβάσματα ύψους εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία οι κατηγορούμενοι φρόντισαν να «διαφυλάξουν» στο εξωτερικό.

Από τον έλεγχο προέκυψε ότι στα βιβλία της εταιρείας δεν είχε καταχωρηθεί ούτε η μεταφορά των χρημάτων στην Ελβετία αλλά ούτε και η συμφωνία που είχαν συνάψει με αυτή, ενώ εν τέλει αποδείχθηκε ότι πρόκειται για εγκληματικές ενέργειες νομιμοποίησης χρηματικού ποσού ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ!

«Μέρος του εγκληματικού προϊόντος, κατηγορούμενοι απέκρυψαν, διοχέτευσαν μέσα στο τραπεζικό σύστημα, μετέτρεψαν σε απλό λογιστικό μέγεθος κατάθεσης και τελικών μετέφεραν, μέσω του τραπεζικού συστήματος πάντοτε, σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, στο Ντουμπάι, στο Χονγκ Κονγκ, στην Κύπρο, άλλα και στις Μπαχάμες, με σκοπό να προσδώσουν νομιμοφάνεια στα εν λόγω έσοδα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα της κυρίας Παπανδρέου.

Από την έρευνα προέκυψε ότι από τα χρήματα που είχαν «σταλεί» στην Ελβετία, μεγάλο μέρος αυτών (περί τα 48 εκατ. ευρώ) μεταφέρθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς των offshore εταιρειών WEL (διαχειριστής της ο Σιαφάκας), GPI (με διαχειριστή τον Σμυρλιάδη) και CHGL (με διαχειριστή και πάλι τον Σιαφάκα), που διατηρούνταν στην τράπεζα HSBC στον Χονγκ Κονγκ.

Από την κίνηση δε των εν λόγω τραπεζικών λογαριασμών προέκυψε ότι με τη χρήση των ενδιάμεσων εταιρειών NIL και HIL με διαχειριστή τον κ. Σιαφάκα μεταφέρθηκαν περίπου 47 εκατομμύρια ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας Kaifai International Limited, η οποία ανήκει στον Αριστείδη Φλώρο, ενώ αποδείχθηκε ότι, εκτός από τα 47 εκατ. ευρώ, με τη χρήση των ιδίων ενδιάμεσων εταιρειών, μεταφέρθηκαν περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ από διάφορους λογαριασμούς της «Hellas Power» προς τη Σιγκαπούρη και την Κύπρο.

Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2011, από τον λογαριασμό της εταιρείας GPI εμβάστηκαν 20 εκατομμύρια ευρώ στον λογαριασμό της ΙΕΤ (ανήκει στους κ.κ. Αριστείδη και Αχιλλέα Φλώρο), ενώ κατά το χρονικό διάστημα από τις 27 Ιανουαρίου του 2012 μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου του 2012 εστάλησαν επτά εμβάσματα συνολικού ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ προς τους τραπεζικούς λογαριασμούς διαφόρων εταιρειών στην Κύπρο.

Τέλος, προέκυψε ότι η εταιρεία με την επωνυμία «Ensiform ltd», η οποία είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο και διατηρεί τραπεζικούς λογαριασμούς εκεί, έλαβε στις 14 Δεκεμβρίου του 2011 εισερχόμενο έμβασμα ύψους 30.000 ευρώ από την εταιρεία «Κέντωρ Εμπόριο Λιανικής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.» (έτσι μετονομάστηκε η Energa), ενώ η ίδια εταιρεία (Ensiform) πήρε στις 3 Ιανουαρίου του 2011 έμβασμα ύψους 2 εκατ. ευρώ από την εταιρεία «Verbund-Austria Power Trading Energa Hellas S.A.», η οποία, όπως προαναφέρθηκε, ανήκει στους Αχιλλέα και Αριστείδη Φλώρο.

 epiruspost.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ