Με την Τουρκική BSK Ουσκουντάρ η Αναγέννηση

Η Τουρκική ομάδα BSK Ουσκουντάρ

Η Τουρκική ομάδα BSK Ουσκουντάρ, είναι η αντίπαλος της Αναγέννησης Άρτας στη φάση των «16» του Challenge Cup των Γυναικών στο Χάντμπολ. 

Η Τούρκικη ομάδα αναδείχθηκε αντίπαλος σήμερα από την κλήρωση που έγινε στα γραφεία της Ομοσπονδίας στη Βίεννη. (Φώτο και ειδικό κείμενο για το Ουσκουντάρ)

 

Η πρώτη αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων θα γίνει στις 2 ή 3 Φεβρουαρίου στην Αρτα και η ρεβάνς μία εβδομάδα αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, εκτός κι αν υπάρξει συμφωνία των δύο συλλόγων να δώσουν σε μία έδρα και τα δύο παιχνίδια. 

Η Ουσκουντάρ προκρίθηκε απευθείας στους «16» του Τσάλεντζ Καπ, ενώ έχει συνεχή παρουσία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, χωρίς όμως κάποια σημαντική διάκριση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Üsküdar (Ουσκουντάρ) ιδρύθηκε το 1996 και αγωνίζεται στο Sports Hall Bağlarbaşı, ενώ έχει την τύχη να έχει στις τάξεις της μεταξύ άλλων και μία από τις καλύτερες παίκτριες στην Ευρώπη, την 32χρονη τουρκάλα Yeliz Özel, η οποία αγωνίστηκε στο παρελθόν στην μεγάλη Κόμεταλ Σκοπίων. Αναδείχθηκε κορυφαία σκόρερ στο Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2004-2005, όπου έφτασε με την ομάδα της ΠΓΔΜ μέχρι και τον τελικό.

Επίσης υπάρχουν τρεις ποιοτικές ξένες. Η 26χρονη Σέρβα αριστερή ίντερ (1,89 μ.) Μπιγιάνα Φιλίποβιτς με εξαιρετικές εμφανίσεις στη Νάισα Νις τα προηγούμενα χρόνια, η Σκοπιανή Λέντσε Ίλκοβα, ετών 28, που παίζει πίβοτ και πριν τρία χρόνια είχε συμμετάσχει σε τουρνουά μπιτς χάντμπολ στην Πρέβεζα με την φανέλα της Αναγέννησης Άρτας, ενώ υπάρχει και η Ταλίντα Τολνάι. 

Η 33χρονη Ρουμάνα τερματοφύλακας είναι φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ το 2010, κάτοχος του Τσάλεντζ Τρόφι και του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 2007 με την Βαλτσέα, ενώ με την Εθνική ομάδα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 2010.

Δείτε με ένα κλικ ΕΔΩ το site της τουρκικής ομάδα. Δείτε ΕΔΩ το ρόστερ της, στοιχεία της ομάδας και τι έχει κάνει στην Ευρώπη. 


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΣΚΟΥΝΤΑΡ



Το Ουσκουντάρ (τουρκ. Üsküdar) ή Σκούταρι (αρχ. Χρυσόπολις), είναι μεγάλος και πυκνοκατοικημένος δήμος της Κωνσταντινούπολης που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προάστια της πόλης και βρίσκεται επί της ασιατικής πλευράς, στο νότιο άκρο του Βοσπόρου. 

Συνορεύει βόρεια με το Μπεϊκόζ, ανατολικά με το Ουμράνιε και νότια με το Χαϊντάρ Πασά και το Καντίκιοϊ, ενώ δυτικά του δήμου και στην απέναντι πλευρά του Βοσπόρου βρίσκονται οι περιοχές Μπεσικτάς, Μπέηογλου και Εμινονού. 

Διακρίνεται για τα πολυάριθμα τεμένη, τους μεντρεσέδες, τα ασκητήρια των δερβισών και τα λουτρά του. Ξεχωρίζει το νεκροταφείο Μπουγιούκ Μεζαριστάν (τουρκ. Büyük Mezaristan) όπου έχουν ταφεί περίπου 8.000 βρετανοί στρατιώτες που πέθαναν στον πόλεμο της Κριμαίας (1853-6), ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμα το Μιχριμά (ή Ισκελέ) Τζαμί (τουρκ. Mihrimah Sultan Camii), έργο του Μιμάρ Σινάν το 1548.


Η βυζαντινή ονομασία «Χρυσούπολις» σχετίζεται πιθανώς με μύθο, σύμφωνα με τον οποίο πρώτος οικιστής της πόλης ήταν ο Χρύσος, γιος του Αγαμέμνονα και της Χρυσηίδας, ή ακόμα με το γεγονός πως ήταν τόπος συγκέντρωσης φόρων. 

Η σύγχρονη ονομασία ετυμολογείται πιθανώς από την αρχαία περσική Ουσκιουδάρ που δηλώνει τον αγγελιαφόρο, υπόθεση που υποστηρίζεται από τη σημαντική θέση της πόλης που συνιστά συγκοινωνιακό κόμβο. Η ονομασία αυτή, ως Escutaire, δόθηκε πρώτα από τον Βιλλεαρδουίνο το 1203. 

Το τοπωνύμιο Σκουτάρι παραπέμπει επίσης σε φρουρά, η οποία έφερε είδος ασπίδας που λεγόταν «σκουτάριον». Στο χρονικό του Νικήτα Χωνιάτη αναφέρεται ομώνυμο παλάτι του Μανουήλ Α' Κομνηνού, επί του ακρωτηρίου της Δαμάλεως, που ενδέχεται να ευθύνεται και για το τοπωνύμιο της ευρύτερης περιοχής.


Εικάζεται πως μέχρι την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, ο έλεγχος της ασιατικής ακτής του Βοσπόρου από τους Οθωμανούς δε συνοδεύτηκε από τη δημιουργία μόνιμων οικισμών στην περιοχή. 

Κατά την οθωμανική περίοδο, το Ουσκουντάρ αξιοποιήθηκε ως γέφυρα προς την Ανατολή, όπως και η Χαλκηδόνα παλαιότερα. Ο ρόλος της πόλης ενισχύθηκε ιδιαίτερα από τον σουλτάνο Σουλεϊμάν Α', ο οποίος αναστύλωσε το παλάτι του Σκουταρίου, χτίζοντας παράλληλα ένα πλούσιο κτηριακό συγκρότημα στο όνομα της κόρης του, σηματοδοτώντας έτσι την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής. Στα μέσα του 17ου αιώνα, όπως παραδίδεται από τον Εβλιγιά Τσελεμπή, υπήρχαν 70 μουσουλμανικές συνοικίες, 11 ελληνικές και αρμενικές, καθώς και μία εβραϊκή. 

 Ο Σκαρλάτος Βυζάντιος κατέγραψε 72 συνοικίες, στα μέσα του 19ου αιώνα, εκ των οποίων τρεις αρμενικές στα νοτιοανατολικά της περιοχής, και πληθυσμό 60.000 κατοίκων, κυρίως Τούρκων. Ο ίδιος αναφέρεται επίσης στην παρουσία 400 ελληνικών οικογενειών που εγκαταστάθηκαν εκεί το 19ο αιώνα. Η παλαιά εβραϊκή συνοικία βρισκόταν κοντά στο τζαμί του Σεμσί Πασά και σχηματίστηκε κυρίως από τη μετακίνηση Εβραίων από την περιοχή του Γαλατά το 1618.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, καταγράφονταν 82.400 κάτοικοι, μεταξύ των οποίων 65.000 μουσουλμάνοι, περίπου 6.000 έλληνες ορθόδοξοι και 7.250 Αρμένιοι, καθώς και 1.500 Εβραίοι 

To 1940 o πληθυσμός του Ουσκουντάρ, συμπεριλαμβανομένων και των χωριών της ασιατικής ακτής μέχρι τα όρια του ποταμού Κιουτσιουκσού (τουρκ. Kücüksu) ανερχόταν στους 54.969 κατοίκους, ενώ το 1990 στους 395.623.

wikipedia.org

Σχόλια

  1. Πρέπει να είναι ωραία πόλη, πάνω στο Βόσπορο. Καλή και κατατοπιστική ανάρτηση !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή είναι η περιοχή και η ανάρτηση. Το θέμα είναι αν μπορέσει και η Αναγέννηση να προκριθεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν ήταν Άνοιξη ήταν ευκαιρία να γίνονταν μια εκδρομή εκεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ...Η Αναγέννηση φαίνεται ότι με λίγη προσοχή θα περάσει στους "8"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης