Εργαστήρι πολυφωνικού τραγουδιού ιδρύει η ΠΣΕ


Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, ιδρύεται Εργαστήριο Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού. 

Σκοπός του η διάδοση της παλαιότατης, σπανιότατης πολυφωνικής κληρονομιάς, με το τόσο επίκαιρο αξιακό περιεχόμενο της συλλογικής έκφρασης και νοοτροπίας. 


Το Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι είναι ένα στολίδι της Ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης κι η Πανηπειρωτική θέλει να συμβάλει στον αγώνα για τη διάσωσή του σε μια εποχή οριακή για την επιβίωση της αυθεντικής ερμηνείας. Το Ε.Η.Π.Τ. θα λειτουργεί στο πλαίσιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας. 

Τα σεμινάριά του μπορούν να τα παρακολουθούν μέλη των Αδελφοτήτων, των Ενώσεων και Συλλόγων Αποδήμων Ηπειρωτών καθώς και τα μέλη της Χορωδίας της Π.Σ.Ε. Ιδιαίτερο κάλεσμα απευθύνεται σε νέους, απόδημους ηπειρώτες για να κάνουν δική τους υπόθεση το μέλλον της Ηπειρώτικης Πολυφωνίας. Το Ε.Η.Π.Τ. θα λειτουργεί με την ευθύνη τριμελούς ομάδας που απαρτίζουν άνθρωποι με εγνωσμένη και πολύχρονη σχέση με το Πολυφωνικό Τραγούδι. 

Ο Κώτσου Βαγγέλης, δάσκαλος του είδους σε σειρά συλλόγων, ο Λαμπρίδης Αλέξανδρος, δάσκαλος στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού και ο μουσικολόγος Λώλης Κώστας, δάσκαλος στο Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων, συμμετέχουν αλφαβητικά στην τριμελή ομάδα, συντονίζοντας από κοινού τα σεμινάρια. 

 Στα σεμινάρια αξιοποιείται και η συμμετοχή αυθεντικών ερμηνευτών όπως οι Δήμος Δέδες, Ανθούλα Κώτσου, Βαγγέλης Καρέτσος, Χαρίκλεια Οικονόμου, Φωτεινή Νέτσου ενώ, με παρουσιάσεις της δουλειάς τους συμμετέχουν μέσα από παράλληλο κύκλο εκδηλώσεων τα δραστηριοποιούμενα πολυφωνικά σύνολα, όμιλοι και σχήματα (ενδεικτικά: Άνω Πωγώνι, όμιλος Δερβιτσάνης, όμιλος Χειμάρρας, «Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου», Πολυφωνικό Σύνολο «ΧΑΟΝΙΑ», «Ήνορο», «Πλειάδες», Αετόπετρα, «Κεραντζήδες» κά) 

Στη διδασκαλία αξιοποιούνται οπτικοακουαστικά υλικά επιτόπιων καταγραφών από το Αρχείο Πολυφωνικού Τραγουδιού της «Άπειρος». Κάθε σεμινάριο συμπεριλαμβάνει εκμάθηση τραγουδιών, αναφορές στο ανθρωπολογικό και μουσικολογικό πλαίσιο, προβολές ταινιών και ακροάσεις επιτόπιων καταγραφών με πολυφωνικά τραγούδια. 

Η παρακολούθηση γίνεται με την μηνιαία καταβολή ενός ελάχιστου ποσού για τις ανάγκες λειτουργίας του Εργαστηρίου, έτσι όπως θα οριστεί με απόφαση του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε.. Το ποσό αυτό αφορά αποκλειστικά την κάλυψη λειτουργικών εξόδων, για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και μετακλήσεων. Οι συντονιστές των σεμιναρίων συμμετέχουν εθελοντικά, χωρίς αμοιβή. 

 Το πρόγραμμα των σεμιναρίων περιλαμβάνει εβδομαδιαία σεμινάρια κάθε Δευτέρα, από τις 5 ως τις 6 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος). Ο κύκλος της πρώτης, τρίμηνης περιόδου των σεμιναρίων ξεκινά τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012 και ολοκληρώνεται στα τέλη Μαϊου, με διακοπές δύο εβδομάδων τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. 

Η παρακολούθηση στα σεμινάρια προϋποθέτει την έγκαιρη εγγραφή, μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου. 

Τηλέφωνο, πληροφορίες και εγγραφές στο τηλέφωνο της Π.Σ.Ε. 210 3241137 (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος) ή στον υπεύθυνο της λειτουργίας του Εργαστηρίου από μέρους της Π.Σ.Ε., Έφορο Πολιτισμού Αλέξανδρο Λαμπρίδη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ